Propozycje?

użytkownik usunięty

Reżyseria: Scorsese
Film: Autor Widmo (ale znając życie nie dadzą mu nawet nominacji), tak więc Wyspa tajemnic, chociaż Incepcja ma największe szanse.
Aktor 1: DiCaprio
Aktor 2: Ben Kingsley
Scenariusz: Autor Widmo
Muzyka: Incepcja
Zdjęcia: Robin Hood

Reszty typów nie mam.

"Wyspa tajemnic" praktycznie odpadła już z wyścigu Oscarowego. Nominacje może dostać jedynie za zdjęcia lub scenografię, albo w ogóle nic. "Autor Widmo" też - jedynie może zaskoczyć za scenariusz, ale wątpię. "Robin Hood" może jedynie dostać nominacje za kostiumy, ale znając życie i Akademię też nic nie dostanie.
Leonardo DiCaprio też nie ma co marzyć o nominacji.
Oscara w głównych kategoriach i tak zgarnie "Social Network" jedynie zagrozić może mu tylko "Jak zostać królem", ale przy tej sytuacji którą mamy teraz to jego wygrana będzie sensacją - a więc można strzelać w ciemno że wygra "Social network" w co najmniej 4 kategoriach.

wojtek40i4

A wiesz może, czy Hailee Steinfeld "ubiega się" o nominację za rolę pierwszo-, czy też drugoplanową?

Mr_MarQx

Ciężko powiedzieć, ale chyba z tego co się orientuje to producenci zgłosili ją jako aktorkę drugoplanową, więc pewnie będzie nominowana jako aktorka drugoplanowa. Ale to jest typowa rola pierwszoplanowa - to ona przecież jest głównym bohaterem filmu. Możliwe więc że jeśli jej rola jest naprawdę dobra a producenci dobrze ją tam wypromują to akademia może nominować ją w kategorii pierwszoplanowej. Takie rzeczy nie raz się już zdarzały np. w 2008 roku Kate Winslet została zgłoszona do Oscara jako aktorka drugoplanowa za role w "Lektorze" (grała oczywiście pierwszoplanową rolę) więc akademia nominowała ja jako aktorkę pierwszoplanową po czym przyznała jej statuetkę właśnie w tej kategorii. Swoją drogą (oczywiście moim zdaniem) nie była to wybitna kreacja, która zasługiwała by na tę nagrodę, no ale to nie ja przyznaje Oscary.
A więc myślę że w przypływie dobrych chęci i wspaniałomyślności jeśli akademicy polubią jej kreację tak jak polubili role Winslet to możliwe że przyznają jej nominacje w kat pierwszoplanowej wbrew zgłoszeniu jej jako aktorkę drugoplanową. W takim przypadku miała by trudniej zostać nagrodzona, bo w tej chwili jest dosyć spore parcie na Natalie Portman (bardziej doświadczoną znana i lubianą aktorkę i to już z jedną nominacją w Oscarowym dorobku). Steinfeld jest młodziutka i w ogóle nieznana, nie wiadomo w jakich filmach będzie grać w przyszłości i na jakim poziomie. W kat. drugoplanowej byłoby jej łatwiej otrzymać statuetkę.

wojtek40i4

Także myślę, że ze względu na jej młody wiek i małe doświadczenie otrzyma nominację za rolę drugoplanową. Kategoria pierwszoplanowa jest w ogóle mocno obsadzona (chociaż właśnie brakuje tej piątej "mocnej" do kompletu). Myślę, że nie powtórzy się sytuacja sprzed dwóch lat, gdy całkowicie pominięto "Revolutionary Road", a Winslet doceniono tylko za "Reader" i to w kategorii roli pierwszoplanowej, gdy była promowana jako rola drugoplanowa.

Tak pewnie będzie:
Film: The Social Network
Reżyseria: David Fincher - The Social Network
Scenariusz orginalny: Jak zostać królem
Scenariusz adaptowany: The Social Network
Aktor 1: Colin Firth - Jak zostać królem
Aktor 2: Christian Bale - Fighter
Aktorka 1: Natalie Portman - Czarny łabędź
Aktorka 2: Amy Adams - Fighet
Muzyka: tutaj szczerze to nie mam pojęcia, raczej Desplat, gdyż akademia nie lubi Zimmera.

Gdybym ja decydował:
Film: Jak zostać królem
Reżyseria: Tom Hooper - Jak zostać królem
Scenariusz orginalny: Jak zostać królem
Scenariusz adaptowany: 127 godzin
Aktor 1: Colin Firth - Jak zostać królem
Aktor 2: Geoffrey Rush - Jak zostać królem
Aktorka 1: Natalie Portman - Czarny łabędź
Aktorka 2: Hailee Steinfeld - Prawdziwe męstwo
Muzyka: John Powell - Jak wytresować smoka

ravaell

Film: Social Network
Reżyseria: Nolan
Scenariusz oryg. Jak zostac królem
Scenariusz adapt. Social Network
Aktor 1 Colin Firth
Aktor 2 Christian Bale
Aktorka 1 Natalie Portman
Aktorka 2 -----nie mam zdania ;)
Muzyka DAFT PUNK TO BY BYŁA REWOLUCJA DLA AKADEMII I PRZYSZŁOŚCI NAGRÓD

Film : The King's Speech
Reżyseria : Tom Hooper
Scenariusz oryginalny : 127 Hours
Scenariusz adaptowany : The Social Network
Aktor pierwszoplanowy : Colin Firth lub James Franco ( trudny wybór... )
Aktorka pierwszoplanowa : raczej Natalie Portman
Aktor drugoplanowy : Christian Bale ( być może Geoffrey Rush )
Aktorka drugoplanowa : Melissa Leo ( jeśli nie zmieni się radykalnie sytuacja we wtorek )
Muzyka oryginalna : The Social Network

Incepcja jest bez szans... niestety ! Porażka ! Chociaż sprawy techniczne w zasięgu jej zachłannych rąk.

użytkownik usunięty
RMK19

Jak dla mnie wszystkie filmy 2010 roku są przereklamowane oprócz Autora Widmo :)

SOCIAL NETWORK i dawanie mu takich wysokich not to gruba przesada, film był straszną gadaniną i pieprzeniem o niczym, jedynie doskonałe aktorstwo i scenografia go jeszcze ratowało...

użytkownik usunięty
SpectrumMovie

Zgadzam się. Social network to gniot, a doszukiwanie się w nim jakiejś głębi jest śmieszne bo film powstał tylko żeby jeszcze bardziej "Kultować" facebooka.

moje typy:
Film: Jak zostać królem
Reżyseria: Christopher Nolan, Incepcja
Scenariusz oryginalny: Incepcja
Scenariusz adaptowany: The Social Network
Aktor pierwszoplanowy: Colin Firth
Aktor drugoplanowy: tutaj trudny wybór, wg mnie mogą to być Christian Bale, Geoffrey Rush, Andrew Garfield albo Joseph Gordon Levitt
Aktorka pierwszoplanowa: Natalie Portman
Aktorka drugoplanowa: Marion Cottilard (Inception)
Muzyka oryginalna: Hans Zimmer, Inception

TAKI KOMENTARZ JESZCZE CO DO MUZYKI:
jak TSN mógł dostać Złotego Globa za te brzdęki... przecież tego się słuchać nie dało... ja naprawdę nie rozumiem, jak coś takiego mogło dostać taką nagrodę... mam nadzieję że Akademia wybierze tym razem właściwie...

Zastanawiające, w którym miejscu TSN "kultuje", jak to się wyraziłeś, Facebooka.

Galadh

Pokazuje, że tylko przyjaźnie "facebookowe" są prawdziwe :P

Mr_MarQx

no a ja sądzę że związki na naszej klasie są wieczne ...

BigDadddy

Czyli "The Social Network" też się Tobie spodobał?:P

Mr_MarQx

tak ;)
chociaż nie cierpię facebook'a ale mam ;)

BigDadddy

Co niesie ze sobą The Social Netwrok, oprócz tego, że opowiada ciekawą historię? Ona nie wystarczy, potrzebne jest przesłanie. Nie mówi o żadnego ważnej sprawie, cały jest zakłamany (gdyby nie to, że połowa scen w rzeczywistości nie miała miejsca...). Tak więc nie rozumiem skąd te wszystkie nagrody. Cieszę się z Nagrody Producentów dla "Jak zostać królem", gdyż bardzo dużo osób z Gildii przynaję Oscary.

ravaell

127 godzin i jak zostać królem to film na prawdę na wagę całego worka statuetek

użytkownik usunięty
BigDadddy

Film : Social network/Black swan, chociaż gdyby 127 godzin wygrało to umarłbym ze szczęścia, wcześniej dałbym na mszę dziękczynną.
Reżyseria : David Fincher
Scenariusz oryginalny : Wszystko w porządku
Scenariusz adaptowany : 127 godzin
Aktor pierwszoplanowy : James Franco !!!!!!! (ehh, chociaż pewnie Firth zgarnie Oscara)
Aktorka pierwszoplanowa: Natalie Portman
Aktor drugoplanowy : Christian Bale
Aktorka drugoplanowa : bez zdania
Muzyka oryginalna : 127 godzin (i to jak!)

Widzę, że spodobał ci się 127 godzin :) Tak samo jak mi, chociaż najlepszym filmem jest i tak bezapelacyjnie "Jak zostać królem" :)

użytkownik usunięty
ravaell

dopiero przymierzam się do obejrzenia jak zostać królem więc w kwestii filmu sprawa jest jeszcze otwarta :). Bez względu na wszystko nie zmienie zdania na temat Franco ( chwale go wszędzie, gdzie tylko mogę), muzyki (127 godzin ma najlepszy soundtrack, słuchałem wszystkich) i scenariusza.
Nic mi się tak nie marzy jak te 3 oscary dla 127h. Ehhh...

Osobiście Firth podobał mi się bardziej, chociaż Franco stawiam zaraz po nim. Marzy mi się Oscar dla 127 godzin za scenariusz adaptowany, chociaż pewnie i tak zgarnie go Social Network :/ A jeśli chodzi o muzykę, to dla mnie numerem jeden jest John Powell za Jak wytresowaś smoka. Czy dostanie statuetkę? Kto wie, kto wie...

użytkownik usunięty
ravaell

Jak SN dostanie oscara za scenariusz to ogłoszę upadek człowieka. Scenarzyści 127 godzin mieli naprawdę trudne zadanie, musieli przedstawic tę historię (określmy ją 'statyczną') w taki sposób, żeby porwać widza. Boyle i Beaufoy mieli do dyspozycji tylko jednego bohatera i trzeba go było napisać tak, żeby nie był nudny,a przy tym pozostał autentyczny. I udało im się. Oscar sie należy.

A scenariusz do Social Network, nie dość że jest kompletnie zakłamany, to jeszcze nudny. Nie ma tam przesłania, wartości, niczego, co można znaleźć w genialnym scenariuszu 127 godzin. NIe obraziłbym się także, gdyby nagrodę dostał Toy Story 3. Trochę inną mamy sytuację ze scenariuszem oryginalnym, w nominacjach można znaleźć dwie rewelacyjne prace, jakimi są Jak zostać królem i Incepcja. Po cichu liczę na ten pierwszy, ze względu na fantastyczną końcówkę.

użytkownik usunięty
ravaell

Co do Facebooka zgadzam się :)

127 godzin OSCAR musi BYĆ

BigDadddy

Największą szanse ma za piosenkę.

użytkownik usunięty
ravaell

Piosenka przepiękna, [nie mogę też przestać słuchać : Free Blood - Never Hear Surf Music Again.] Niestety myślę, że Akademia jej nie doceni (obym się mylił). Ja typuje "I see the light" z Zaplątanych :(
Mam nadzieję, że za muzykę będzie nagroda dla 127h. i dla Franco, i za scenariusz :D. ooo co to będą za emocje 27 lutego, huh

A kto się doszukuje głębi w social network? Jeżeli statuetkę otrzyma, to na pewno nie za nią. A pisanie, że film powstał dla kultywowania fcb to śmieszne stwierdzenia, przyznaj się elias, nawet nie przysiadłeś do tego filmu.

aktor Colin Firth , aktorka natalie Portman , film Czarny Łabędz, reżyser Darren Aronofsky , aktor drugoplanowy Christian Bale , aktorka drugoplanowa Helena Bonham Carter

Vito90

Czarny Łabędz raczej za dużo Oscarów nie zdobędzie. Jest jeden pewnik, Natalie Portman. Z bardziej realnych szans to tylko za zdjęcia.