Jakieś 10 minut temu zakończyła się Gala Oscarowa! Czas więc na jej podsumownie.
Otóż na pierwszy ogień poleciała kategoria ,,Najlepszy Aktor Drugoplanowy". Zwyciężył w niej mój faworyt, Sam Rockwell (Trzy Billboardy za Ebbing, Missouri).
Muszę też wspomnieć o ,,Dunkierce", która zdobyła wyróżnienie Akademii trzy razy (Najlepszy Montaż, Najlepszy Montaż Dźwięku I Najlepszy Dźwięk).
Oczywiście tegoroczny faworyt ,,Kształt Wody" z 13 nominacjami, z gali wyszedł z czterema Oscarami (reżyser, muzyka, scenografia I tą najważniejszą - TYTUŁEM ZA NAJLEPSZY FILM.
Po dwie z kolei zgarnęły filmy takie jak ,,Trzy Billboardy za Ebbing, Missouri" w kategoriach aktorskich (Aktor drugoplanowy, Aktorka pierwszoplanowa). Niestety nie udało mu się zdobyć tytuł Najlepszego Filmu, ponieważ był moim faworytem. Dwie statuetki również zgarnęły filmy ,,Czas Mroku", ,,Blade Runner 2049" I animacja ,,Coco"
Tylko jedną Statuetkę udało się zgarnąć filmom ,,Nić Widmo" (za kostiumy), ,,Tamte Dni, Tamte Noce" (za scenariusz adaptowany) I ,,Jestem Najlepsza. Ja, Tonya (drugoplanowa rola żeńska).
Niestety nasz polski kandytat ,,Twój Vincent" nie zdobył Oscara za ,,Najlepszy Film Animowany". Jednakże sama nominacja, powinna nas satysfakcjonuować.
Nie odbyło się też bez zaskoczeń. Otóż ,,Uciekaj" zdobyło Oscara za ,,Najlepszy Scenariusz Oryginalny" co według mnie nie powinno mieć zdarzenia, ale ktoś najwyraźniej docenił ten film bardzo.
To by było na tyle I do zobaczenia wkrótce.
...co nie zmienia faktu, że konstrukcja scenariusza najlepsza nie była: 3 akt był wręcz amatorski. Bohater po prostu wstał, wyrżnął wszystkich złych, i wyszedł.
Też zdziwiła mnie nagroda.
"Bohater po prostu wstał, wyrżnął wszystkich złych, i wyszedł." Dziękuję, pomogłeś mi w decyzji o zaoszczędzeniu czasu.
Pierwsze dwa akty są napisane wzorowo, jest to też jedyna w swoim rodzaju hollywoodzka satyra na poprawność polityczną - już sam ten fakt powinien cię zachęcić. Film jest naprawdę bardzo dobry, tylko wywala się na trzecim akcie.
Scenariusz był świetny, ale niestety z marnym zakończeniem. A szkoda, bo to naprawdę bardzo dobry thriller (pomijając już nawet wątek rasistowski).
Dla mnie "Uciekaj" bylo strasznie marne, moimi faworytami byly: "Trzy bilboardy.." i "Tamte dni, tamte noce" i niestety Oskara dostal "Ksztalt wody", co prawda nie widzialem jeszcze filmu, ale del Toro to niestety nie jest moj klimat.
No coz, wg mnie ta gala nie byla za specjalna.
P.S. Nominacja za role pierwszoplanowa dla Daniel`a Kaluuya (Uciekaj) bylo wg mnie pomylka, gosc byl w tym filmie jak kloda, bez emocji.