Jak podchodzić do takiej megaprodukcji[?] Mnie nudził ten film, który uważam za przesycony "sztucznym" i wymuszonym naturalizmem. Cociaż, kiedyś bardzo lubiłam pana Gibsona, ale niestety tym filmem mnie nie zachwycił, po prostu wiedział jak "uderzyć" by zdobyć kasę, a nawet fortunę. Przecież ten film pobije rekordy oglądalności, wraz z tymi wszystkimi babciami szlochającymi w kątach kina. Być może, to ich pierwsza wizyta w kinie i oby nie była tą ostatnią... ;)
Na mnie ten film zrobił ogromne wrażenie a bacią na pewno nie jestem, no i moja wizyta na pewno nie byla ostatnia.
Różnica między Pasją a innymi superprodukcjami polega na tym, że tamte sa robione tylko z mysla o zysku, są łatwe, by ludzie nie musieli sie przemęczac, by mozna je było bezrefleksyjnie i przyjemnie obejrzec.
Nie powiem by mi sie Pasje przyjemnie ogladało, czekałam tylko az sie skończy, bo zrobiła na mnie ogromne wrażenie, jakiego nie chciałam. Czasem nawet filmy ambitne okazują sie komercyjne, bo jednak ludzie potrzebuja czegos wiecej niz tylko tej papki hollywoodzkiej, no a jak ludzie ida do kina, to płaca za film i tym samym film staje sie komercyjny :)) Błędne koło :)))
Masz troche racji... , ale film nic nowego nie wniósł w moje mniemanie o śmierci Jezusa, jakoś te starsze produkcje zrobiły na mnie lepsze wrażenie, bardziej do mnie przemówiły. No i nie mówię , że same babcie to oglądają. Ja to polecam wszystkim, by wyrobić sobie zdanie na ten temat. :/
Moim zdaniem "Pasja" za bardzo zalatuje hollywoodem, tak bym to nazwala. Mialo byc ostatnie 12h z zycia Jezusa, a tu taka "hepiendowa" koncowka. I po wyjsciu z kina nie czulam sie jakas mocno wstrzasnieta.
"Hapiendowa"? Wprawdzie mógl zakonczyc ten film tuż po ukazaniu ukrzyzowania Chrustua, ale wtedy wszyscy by sie oburzyli, ze nakrecil go tylko po to, by pokazac krew, przemoc...itd
No ale nie kazdy musi sie czuc wstrząsnięty. Mi sie ta wersja podobała najbardziej, bo wg. mnie jako jedyna jest naprawdwe wierna Biblii ...choc i ten argument wysuwano przeciw filmowi :))
No i jak tu ludziom dogodzic?? ;))))))
Może nie tak do końca happyend, ale z tym Hollywoodem to racja. No a wstrzasu to tez zadnego nie odczułam. Polecam "Zagubioną Autostradę" D.Lynch'a aby poczuć troszkę emocji!!! :)
E, nie powiedzieliby raczej, ze "tylko po to, zeby pokazac krew etc." No ale mialo byc 12 godzin, nie? :) I tez pewnie ta koncowka byla z zamyslem "ku pokrzepieniu serc" takich starszych pan na przyklad, albo zeby pokazac, ze na darmo nie poszla ta meka Jezusa.
A co do "Zagubionej Autostrady" to mam pozyczona na plycie, tylko czasu mi brakuje na obejrzenie ostatnio.
Oczywiście, że końcówka była "ku pokrzepieniu serc" (troche szkolne okreslenie, w końcu to nie Sienkiewicz;)) ), jak cała Biblia, kóra ma dac nadzieje, a tekże ukazac sens umierania itd ;)
misie pasja nawet podobala choc przed pujsciem do kina mialam mieszane uczucia... ciagle slyszalam ze gibson popelnil wiele bledow, pomieszal jezyki itp. a co od komercji to przeciez kazdy film nawet gdy rezyser tego nie chce jak tylko zaczyna przynosic duze zyski staje sie komercyjny...
nie chodzilo mi o to ze rezyser ni chce by film przynosil zyski, tylko o to ze nie chce zeby byl komercyjny...
Film niedość żę nudny to na dodatek sadstyczny nie dla dzieci,jednym słowem film ten powinien wziąść udział w konkursie gdzie jest najwiecej brutalności gdyrz przez cały film na........ją jezusa moim zdaniem hała jakich mało
Taak, a obok PAsji w tym konkurse powinny wziąc udział bajki typu Pokemony, czy inne, które sie teraz ogląda, zwłaszcza japońskie. Zreszta róznica polega na tym, ze PAsja jest od lat 15-stu(a to juz chyba nie dzieci?) a bajki do lat 15-nastu ;)))))
nie no skoro uwarzasz że pietnasto latek to już prawie dorosły to oki.Ja mam swoje zdanie na temat Pasji
Acha co do pokemonów i innych bajek zauważ że tam niema sadyzmu nie męczą biednaego pikachu przez całą bajke chyba że nie oglądałaś więc polecam ją tobie
Uuuu, chyba wielbicielem bajek jestes, co?
A co do tego sadyzmu w bajkach to nie moge sie zgodzic, hmm, no ale to zależy co rozumiesz pod tym pojęciem ;))))
Suchaj nie ja powiedziałem że w bajkach jest sadyzm z twojej poprzedniej wypowiedzi wynikało iż pokemony powinny startować w takim konkursie i inne bajki japońskie więc albo niewiesz co piszesz albo poprostu masz krutką pamięć więc spójrz wyżej.TAk ale tylko mangi hehe
Pasja jak karzdy film jest filmem komercyjnym tylko to jest jedyny w swoim rodzaju gdyż dla wielu polaków nawiązuje on do wiary
Dzięki k-pax za powrót do konkretnego tematu (to nie forum o pokemonach zuzannnaaa!) i konkretna odpowiedz :)
niestety to prawda. w polsce wiara odgrywa wazna role nie tylko w zyciu ale i w polityce dlatego o pasji szybko cicho sie nie zrobi...
"pasja" to nic innego jak oznaka maniakalnego podejścia do religi katolickiej. podobno kościół katolicki wypowiadał się iż to co zostało tam przedstawione odpowiada prawdzie. :/ szczerze wątpe aby śmierć jezusa (postaci niejako historycznej, człowieka który uważał się za syna boga) spowodowała lekkie trzęsienie ziemi na filmie przedstawione :/ i jeszce to wręcz komicznie przedstawione zmartwychwstanie i jeszcze z tymi dziurami w dłoniach...zabawny film