Dziś w Dwójce w ''Kocham Kino'' ''WOJACZEK'' Majewskiego. Film dla wielu dobrze znany, inni zobaczą go po raz kolejny. Zapraszam do wygłaszania swoich opinii na temat samego filmu oraz tytułowego bohatera.
Na koniec jeden z moich ulubionych cytatów z Wojaczka:
''Ach gdybyśmy złapali tego skurwysyna co nam ten świat wymyślił''.
Obejrzyj koniecznie!!! Krzysztof Siwczyk w tej roli naprawdę rewelacyjny! I to jeden z najciekawszych polskich filmów ostatnich lat. Pozdrawiam:)
- "Wojaczek, tak wcześnie wstajesz?"
- "Nie, tak późno chodzę spać"
warto, warto. polecam pozdrawiając
hmmm... pesymizm dekadencki połączony z egzystencjalizmem... cudowny... bardzo mi się podobał, taki dojrzały i ironiczny... warto rzeczywiście...
" Świat jest wszędzie taki sam - ale tu jest gorzej ". Widać to w filmie. Siwczyk świetny - przekonuje. A świat toczy się dalej...
Rafał W.
Ja - płód wojny
mam prymitywne sny
i samotnych rodziców
Urodziłem się aby umrzeć
jak każdy dzieciak
który nie umie sam
założyć sobie majtek
Nazywam się Rafał Wojaczek
jestem profesjonalnym mordercą
morduję wiersze za pieniądze
dla psychoanalityków których
uśmiech łagodzi obyczaje
przerażonego zwierzęcia
i mydli mu oczy
miłością znaną też
pod nazwą śmierć
...
Cudowna pogarda dla PRL-u, cudowne uwielbienie dla Wojaczka!
Jak już bawimy się w cytowanie poezji Wojaczka to i ja dołożę swój kamyczek:
''Wyję, naprawdę wyję jak skopany pies
Nie mając na dodatek nawet tej tak marnej
Pewności czy skoro wyję, to żyję!''
Swoją drogą- od wszystkich z was czuć na odległość wielką miłość dla Rafała W. Wydaję mi się, że pojawia, się to po kilkudziesięciu latach, najczęściej po śmierci twórcy, bo gdybyście żyli w jego czasach, bylibyście jego sąsiadami albo właścicielką baru, w którym chciałby zrobić streaptise, dażylibyście go równą pogardą co inni bohaterowie tego filmu. To po śmierci ujawnia się prawdziwa wielkość artysty.
Dziś obejrzę po raz pierwszy pewnie coś później napiszę. O ile nie pójdę spać - bo to bardzo lubię robić, o ile uda mi się zasnąć.
a moim zdaniem ten film jest slaby. Coz z tego ze ma ciekawe teksty ... polski film ma to do siebie ze jesli nie ma dobrej fabuly (a wiekszosc niestety nie ma !) to zasloni sie go beznadzieja i zyciem jakiegos wariata w nadzieji ze kazdy dobrze ten film przyjmie. Dla mnie film slaby ... moze dlatego po czesci ze nie wierze w takie uzalanie sie nad soba . Jak jest beznadzieja trzeba ja zwalczyc :)
Ależ wojownikiem Wojaczek był wielkim, przeciw rzeczywistości bladej, nijakiej, ówczesnej występował, swoje niedopasowanie na każdym kroku ukazywał. Mówisz, że film jest słaby... Majewski świadomie zastosował metodę naturalistyczną, obramował to zdjęciami czarno-białymi, kamera nie spuszcza ani na chwilę głownego bohatera. Może to sprawia wrażenie nudności jakiejś... A z doświadczenia każdy z nas wie, że, jak to ująłeś ''życie wariata'' jest o wiele ciekawsze od egzystensji szarego komformisty, o którym filmów robić nie warto. Pozdrawiam.