Potrzebuje obiektywnej opinni krytyka filmowego , lub miłośnika , co do najlepszych filmów świata. Napisałem maila do servisu w "pomocy" ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi. To bardzo dla mnie wazne .
Czy ktoś mógł by mi pomóc ?? potrzeba mi tylko 10 tytułów.
Jeżeli ktoś może mi pomóc to niech tu odpowie, a wyjasnie szczegóły ...
Z poważaniem Maciek
Nieładnie Panowie...Maciek do Was z poważaniem, a Wy go zbywacie Miauczyńskim Adasiem i filmwebowym topem :P
Proponuję: Życie Carlita, Taksówkarz, Mechanik, Królestwo I&II, Dobry Zły i Brzydki, Rzeka Tajemnic, Wściekły Byk, Mała Miss, Święci z Bostonu i żeby być troche banalnym to polecam: Pulp fiction
Proponuję: Życie Carlita, Taksówkarz, Mechanik, Królestwo I&II, Dobry Zły i Brzydki, Rzeka Tajemnic, Wściekły Byk, Mała Miss, Święci z Bostonu i żeby być troche banalnym to polecam: Pulp Fiction
Taki mały szkopuł że 5 filmów musi być " z dawnych lat " to znaczy od tak 40. 50. ... Mam już ojca chrzestnego , obywatela kane`a i casablance . Co jeszcze wybrać z top 100 ??
A co polecacie na takie świerzsze produkcje . Takie bardziej znane .
Np. Szeregowiec Rayan którego wczoraj oglądałem i mi sie podobał ( medal of honor identyczny :D ) albo piekny umysł i szósty zmysł . To filmy które cenie tak samo jak bez twarzy za kreacje nicolasa cage`a .
Czy to dobre tytuły z punktu widzenia krytyka ??
Klasyka komedii - jeśli lubisz humor "do śmiechu bez pomyślunku" to "Scary Movie".
Pozostałe 9 :
"Memento"
"Amores Perros"
"Blue Velvet"
"Scarface"
"Donnie Darco"
"Shining"
"Dzień Świra"
"Four Rooms"
"Fear And Loathing In Las Vegas"
Jeśli chodzi o produkcje wybitne, uznawane za najwybitniejsze z całego świata to Ci pomogę i podam kilka.
Obywatel Kane - wg. krytyków lepszego filmu nie ma, numer jeden
Metropolis - Ten film zajmuje miejsce drugie
Nosferatu Symfonia Grozy - Film uznawany za wybitny i wybitnie zagrany przez Maxa Schrecka. Chodziły słuchy, że zagrał tak idealnie jak zagrał gdyż naprawdę jest wampirem.
w/w filmy to produkcje stare, ale do dziś nie zostały zapomniane, są szczególnie cenione przez krytyków, zwłaszcza Obywatel Kane.