Witam, w tym roku zdaję maturę, na która wybrałem temat "Dzieła literackie i ich adaptacje filmowe". Bardzo bym chciał opisać czarne kino,które porusza problemy czarnej społeczności. Jeżeli znacie takie filmy wraz z książkami to proszę o tytuły...
fajny temat... Film Tsotsi był adaptacją literatury... ale kto jest autorem książki i czy w ogóle była ona w polsce wydana to nie wiem... pozdrawiam
za FW "Akcja filmu[tsotsi], którego scenariusz zrealizowano na podstawie popularnej południowoafrykańskiej powieści Athola Fugarda, rozgrywa się w getcie Johannesburga.
Nie słyszałem,ale poszperam poczytam, o getcie z Johanesburga - juz mnie ciekawi akcja, dzięki za info
trzeba koniecznie wspomnieć o pierwszym z prawdziwego zdarzenia filmie o "czarnych robionym przez czarnych" i tak się składa, że to była adaptacja (choć "tylko" komiksu") chodzi mi o film "Shaft" wersję z lat siedemdziesiątych.
O ciekawe, nie wiem czy kimix zostanie uznany za cześć literatury, jak znacie piszcie dalej, na wieczory świąteczne,zaraz oglądam Tsotsi
pozdro
niestety nie czarne kino i nie adaptacja - ale jeden z pierwszych na temat ... i lubię ten film http://www.filmweb.pl/Zgadnij+kto+przyjdzie+na+obiad,1967,o+filmie,Film,id=31524