Witam drodzy filmwebowicze. Otóż niedawno oglądałem serial Dexter, który z miejsca stał się moim ulubionym serialem. W tej produkcji zaciekawił mnie zawód głównego bohatera. Dexter wielokrotnie informował że jest forensykiem/ analitykiem do spraw krwi. To jest mój ostatni rok szkolny. Po ukończeniu szkoły postanowiłem iść na studia i zostać właśnie tym analitykiem. Mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek informacji na ten temat w Internecie. Po wyszukiwaniu forensyki znalazłem studia w UK, USA czy Hiszpanii natomiast po wpisaniu analityk rozprysku krwi znajduje mi analityka kryminalnego. I właśnie nie wiem. Czy analityk rozprysku krwi i analityk kryminalny to to samo? Czy te studia należą do drogich czy są w rozsądnej cenie? Czy po znalezieniu pracy w tym zawodzie będę mógł liczyć na godną pensję? Czy musiałbym pisać jakieś rozszerzenie na maturze? I pytanie do analityków czy lubicie swoją pracę? Mam nadzieje że pomożecie mi w wyborze mojej przyszłości. Z góry dziękuje :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Polaq_filmaniak

W przypadku gdy masz liceum specjalistyczne, możesz mieć zajęcia z kryminalistyki. (Dla mundurowych)
Jeżeli chcesz pracować w laboratorium to musisz mieć studia, biotechnologiczne lub podobne, np. z mikrobiologii.

Pytanie jest dosyć dziwne i chore, bo przecież pytasz na forum filmowym.
A może Ty chcesz zostać ekspertem od stucznej krwi i efektów specjalnych? :)

https://youtu.be/lS3Vjb1GMog

beek9

Dziękuje za odpowiedź. A pytanie zadałem tutaj ponieważ nie miałem bladego pojęcia gdzie je mogłem napisać. A jak wiadomo filmy oglądają wszyscy. Lekarze, grabarze czy analitycy do spraw krwi :) Pozdrawiam. ps Nie chciałbym być ekspertem od sztucznej krwi lub efektów specjalnych.)

Polaq_filmaniak

No raczej nie wszyscy, bo ja dla przykładu nie mam telewizora. :)

Możesz normalnie się pytać, jesteś młody, to do 25 roku życia jakoś jeszcze jest akceptowane przez ogół. Wiem po sobie, jak to "było".
Ogólnie to co opisujesz, jest czymś w rodzaju pracy w Szpitalu, tam gdzie pobiera się krew do badań z odpowiednią specjalizacją, dotyczącą analizy kryminalistycznej?
Może właściwie chcesz zostać genetykiem i masz na myśli badania kwasu DNA?

Wiesz, ja widziałem film Dexter. Pochłonąłem 5 sezonów w ciągu miesiąca jakoś półtorej roku temu, nie jest to mój faworyt.
A może chcesz pracować w zakładzie pogrzebowym, jako osoba której czasem prokuratura zleca sekcje zwłok, jako osobie biegłej (biegły sądowy)?

Kurs może być płatny, ale podnosi Ci już jakieś kwalifikacje. Rób kurs lub studia podyplomowe. A prace mniej więcej w zawodzie.
Praktyki? To po tym nie musisz wcale dostać pracy. A te praktyki z PUP lub organizywane przez szkoły, są uj warte: bo nie dostaniesz po tym nic więcej, poza marną stawką głodową i przy tym pracować będziesz musiał 8h i podpisywać listę obecności. :)

A jeżeli w danym trybie pracy są wakaty, np. w Służbie Cywilnej lub podobnież, to nie masz na co liczyć jeżeli chodzi o zatrudnienie dopóki nie załapiesz się na "okienko" gdy właśnie będą szukali specjalisty z dyplomem do spraw kryminalistyki. Wydaje mi się też, że aby być kryminalnym musisz przejść od zera przez cały szereg, jak zwykły policjant i studia robić zaocznie lub wieczorowo, czy jakoś pomiędzy. Drzwi są przez Tobą otwarte, póki co jesteś wolny.
Jak już klamka zapadnie, to koniec. Każda sekunda póżniej jest na wagę złota.