Anime kojarzyl mi sie zawsze z produkcjami dla dzieci. Ale obejrzalem jakis czas temu swietny Animatrix. Doszedlem do wniosku, ze jestem w bledzie i, tak samo jak z kreskowkami, mozna znalezc obrazy pelne ciekawych fabul i madrej tresci. Czy moglibyscie mi polecic jakies inne ciekawe tytuly anime. Chcialbym zapoznac sie z tym bardziej, a jestem w tej dziedzinie kompletnie zielony i szkoda mi czasu na kino klasy B. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Hmm... to jest troszkę skomplikowana sprawa, bo nie wiem jakie klimaty Ci odpowiadają. Mogę Ci polecić parę tytułów, ale będą one odbiegać od Animatrix'a. Zajrzyj może na filmwebie i poczytaj o "Naruto", może akurat to anime będzie trafiało w Twoje gusta. Pozdrawiam.
Specjalistą tego tematu nie jestem i jedyne tytuły jakie teraz mogę sobie przypomnieć to "Iria" i "Final Fantasy".
Jest taka strona www.fantasyworld.pl - może tam zajrzyj
:)
jako klasyke proponuje Ghost In The Shell i Akire Bubble Gum, RGveda A jak masz dostep do caly serii serialowych to hmm.. Kenshin, Ayashi no cere i oczywiscie X. :-)
Jeśli chodzi o serie anime to mnie się bardzo podobają "helsing" i "Trinity Blood" ale to jest czysta rozrywka , więc głębszych(;-D# głębi tu raczej nie ma.To są raczej opowieści o wampirach, ale i tak polecam.JeSli chodzi o pełen metraż to może zasmakujesz w "księżniczka Monooke" tu już prędzej się dopatrzysz głębi i przesłania.
GORĄCE POZDRO W UPALNE DNI...
Anime, to japoński film animowany, który często NIE NADAJE SIĘ dla np. 5 latka, ponieważ może występować tam przemoc, lub inne rzeczy, które są dla niego nieodpowiednie.Polecam anime Naruto.Naprawdę warto obejrzeć!
"Spirited Away: W Krainie Bogów", "Ruchomy zamek Hauru" i jeśli nie widziałeś Dragon Ball'a to też polecam heh :) Ale to chyba każdy widział.
pozdrawiam
Obejrzyj koniecznie:
Serial Experiments Lain
Death Note
Haibane Renmei
AIR TV
Neon Genesis Evangelion
Berserk
Jeszcze Cowboy Bebop, Angel Sanctuary i The Place Promised in Our Early Days, nie wiem jak mogłem zapomnieć o tych tytułach...
Co do "Naruto" to na moje jest to poziom "Króla szamanów", a zarazem coś między pokomonami i dragon ballem, czyli nie polecam... Bynajmniej mnie nie zadowoliło i mogę śmiało powiedzieć, że to nie jest film o poważniejszej fabule.
Jednak z takich lepszych filmów (prócz wymienionych) to mogę polecić "Grobowiec Świetlików" i 13(14)-odcinkowe "Elfen Lied".
Oczywiście są jeszcze pozycje obowiązkowe, np. Blood+, Vampire Hunters, Hellsing itd... ^^
Metropolis - niektórzy mówią, że chciano zrobić z niego film kultowy na siłę, ale mi to nie przeszkadza; moim zdaniem dobry film
Nie wierzyłem ze Ktos Oglądał Grobowiec Swietlikow!!!! Polecam, Także serie Death Note. Hit w Japoni. Noi oczywiscie Vampire hunter D z 2000 roku.
tak pozatym to temat jest raczej nie aktualny....