Anime kojarzyl mi sie zawsze z produkcjami dla dzieci. Ale obejrzalem jakis czas temu swietny Animatrix. Doszedlem do wniosku, ze jestem w bledzie i, tak samo jak z kreskowkami, mozna znalezc obrazy pelne ciekawych fabul i madrej tresci. Czy moglibyscie mi polecic jakies inne ciekawe tytuly anime. Chcialbym zapoznac sie z tym bardziej, a jestem w tej dziedzinie kompletnie zielony i szkoda mi czasu na kino klasy B. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
piotrowy

Hmm... to jest troszkę skomplikowana sprawa, bo nie wiem jakie klimaty Ci odpowiadają. Mogę Ci polecić parę tytułów, ale będą one odbiegać od Animatrix'a. Zajrzyj może na filmwebie i poczytaj o "Naruto", może akurat to anime będzie trafiało w Twoje gusta. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
piotrowy

Specjalistą tego tematu nie jestem i jedyne tytuły jakie teraz mogę sobie przypomnieć to "Iria" i "Final Fantasy".
Jest taka strona www.fantasyworld.pl - może tam zajrzyj
:)

jako klasyke proponuje Ghost In The Shell i Akire Bubble Gum, RGveda A jak masz dostep do caly serii serialowych to hmm.. Kenshin, Ayashi no cere i oczywiscie X. :-)

sub21

Jeśli chodzi o serie anime to mnie się bardzo podobają "helsing" i "Trinity Blood" ale to jest czysta rozrywka , więc głębszych(;-D# głębi tu raczej nie ma.To są raczej opowieści o wampirach, ale i tak polecam.JeSli chodzi o pełen metraż to może zasmakujesz w "księżniczka Monooke" tu już prędzej się dopatrzysz głębi i przesłania.
GORĄCE POZDRO W UPALNE DNI...

piotrowy

Anime, to japoński film animowany, który często NIE NADAJE SIĘ dla np. 5 latka, ponieważ może występować tam przemoc, lub inne rzeczy, które są dla niego nieodpowiednie.Polecam anime Naruto.Naprawdę warto obejrzeć!

Pio_Lee

"Spirited Away: W Krainie Bogów", "Ruchomy zamek Hauru" i jeśli nie widziałeś Dragon Ball'a to też polecam heh :) Ale to chyba każdy widział.

pozdrawiam

Kwic

Obejrzyj koniecznie:

Serial Experiments Lain
Death Note
Haibane Renmei
AIR TV
Neon Genesis Evangelion
Berserk

Aenama

Jeszcze Cowboy Bebop, Angel Sanctuary i The Place Promised in Our Early Days, nie wiem jak mogłem zapomnieć o tych tytułach...

Aenama

Co do "Naruto" to na moje jest to poziom "Króla szamanów", a zarazem coś między pokomonami i dragon ballem, czyli nie polecam... Bynajmniej mnie nie zadowoliło i mogę śmiało powiedzieć, że to nie jest film o poważniejszej fabule.

Jednak z takich lepszych filmów (prócz wymienionych) to mogę polecić "Grobowiec Świetlików" i 13(14)-odcinkowe "Elfen Lied".
Oczywiście są jeszcze pozycje obowiązkowe, np. Blood+, Vampire Hunters, Hellsing itd... ^^

piotrowy

Metropolis - niektórzy mówią, że chciano zrobić z niego film kultowy na siłę, ale mi to nie przeszkadza; moim zdaniem dobry film

Gladka

Nie wierzyłem ze Ktos Oglądał Grobowiec Swietlikow!!!! Polecam, Także serie Death Note. Hit w Japoni. Noi oczywiscie Vampire hunter D z 2000 roku.

tak pozatym to temat jest raczej nie aktualny....

Doctor_CayyMan

Eee... faktycznie, nie aktualny :P.
"Death Note" też jest dobrym filmem, także polecam ^^.