użytkownik usunięty

i jego Plan 9 From Outer Space to klasyk!!! fakt że chały ale genialny!! jeden z największych filmów w historii kina!!! te dialogi typu:
-on nie żyje!
-został zamordowany i wygląda na to że ktoś tego dokonał
Perełki!! obowiązkowa pozycja dal każdego kinomana-maniaka

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa

Zgadzam się, film jest przykładem chały, ale dla mnie jest dziełem kultowym, zresztą jak inne filmy Wooda.

użytkownik usunięty
Vanitas

zaczynam odkrywać jego dzieła po paru latach poszukiwań i jestem oczarowany Planem... te dialogi!!!drewniane aktorstwo!!! piękno kina z innej strony, urzekające nieudolnością

Dla zainteresowanych "Planem 9 z kosmosu":

http://video.google.pl/videoplay?docid=-7038656109656489183&q=plan+from+space&to tal=1233&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

cały film dostępny jest pod tym linkiem. Niestety jeśli ktoś chce po polsku trzeba oglądać z napisami w ręku ;)

Polecam również film "Ed Wood" (moje ulubiona rola Deppa) ukazujący życie tego reżysera, sposób w jaki kręcił filmy (min. "Plan 9..."), jego znajomość z Belą Lugossim i wielką fascynację kinem.

Mówiono, że "Ed Wood kochał kino jednak bez wzajemności".

użytkownik usunięty
Kowalblebleble

Dobrze prawicie. "Plan 9 z kosmosu" jest fenomenalny, film Burtona o Woodzie też jest świetny.
"Być może w drodze do domu miniecie kogoś w ciemności,
nie dowiedziawszy się nigdy, że pochodził on z kosmosu.
Wielu naukowców wierzy w to, że kosmici obserwują nas nawet w tej chwili.
Kiedyś śmialiśmy z wozów bez konia,
samolotów, telefonu, elektrycznego światła, witamin,
radia, a nawet telewizji!
Teraz niejeden z nas śmieje się z kosmosu.
Boże, pomóż nam... w przyszłości."

Pewnie nie przyznacie mi racji, ale zauważyliście jaką inspirację z Wooda czerpią tak wybitne produkcje jak "Moda na sukces" czy "Sędzia Anna Maria Wesołowska". Oczywiście mam na myśli jedynie warstwę dialogową.

Hehehe (nie mogę powstrzymać śmiechu:D) Słuszna uwaga Panno Cudowna, ale myśle, że to wzorowanie dialogów to czysty przypadek. Poza tym u Wooda są lepsze, nie tylko dla tego, że kultowe;)