Każdy film poza fabuła i morałem zostawia w nas coś jeszcze.
Moment który w połączeniu ze wspaniałą muzyką daje mieszankę która na chwile przytłacza nas jej ogromem.
Chodzi mi o obraz jaki wam się zapamiętał po obejrzeniu filmu...
Wiele razy taq jest że dostrzegamy go w trakcie, a potem zapominamy: jednak ja pamiętam że gdy oglądałem "Snatch" i cygan jednym machnięciem powalił tego zakapiora (koleś leży włącza się muza i podchodzą ludzie... wszsycy którzy oglądali film w moim pokoju na 5 sek zamilkli...)
Albo taki motyw:
W "Pulp Fiction" wracają z imprezy, Vincent idzie wygłosić wspaniałe przemówienie do swojej moralności, zaś MIA załącza świetny kawałek i tańczy... dopóki nie siądzie na kanapie dopóty jestem oczarowany !!
POzdrawiam opiszcie swoje przeżycia
Nie będę zbytnio oryginalny. Filmowy motyw, który najbardziej mną wstrząsnął i zapadł mi w pamięć na zawsze to sceny z "dziewczynką w czerwonym płaszczyku" w "Liście Schindlera". Wątek ten, jak cały film zresztą, zmienił moje spojrzenie na człowieczeństwo.
Z lżejszych rzeczy słynne wypięcie tyłków przez Szkotów pod dowóctwem Mela McGibsona w "Braveheart" i pościg na schodach w "Sciganym".
Ja również nie będę oryginalny. Sceną, która najbardziej zapadłą mi w pamięci jest ta z "Czasu Apokalipsy", w której helikoptery atakują wietnamską wioskę do muzyki Wagnera. Cudo... Pozdr.
Nie pamięytam tytułu tego filmu, aktorów w nim grających ani fabuły, ale bardzo dobrze zapomiętałam tekst wypowiedziany przeszz kobiete w samochodzi do mężczyzny obok: JAk to jest nic nie czuć?? jęsli ktoś wie jaki to film niech napisze, chetenie do niego powróce :)
a moment, który zapamiętałam... hmmm... przychodzi mi scena z filmu "miedzy slowani" w ktorej glowna bohaterka jest w jakism japonskim parku i tam "zawiazuje" na drzewie karteczke... karteczek jest wiele:) aa.. no i w "miescie boga" chwila gdy glowny bohater stoi na ulicy miedzy gangiem a policja... oscar dla montażysty!!!
1. "Zielona Mila" gdy John Coffey umiera na krześle
2. "Cas apokalipsy" atak helikopterów na wioskę przy muzyce Wagnera
3. "Vanishing Point" zderzenie Challenger'a ze spychaczami
Jest taka scena w 'Memento', gdy Leonard siedzi na cmentarzu, pali kilka osobistych drobiazgów swojej żony i ma wrażenie, że już to wcześniej robił... Samotność tego gościa, który nie może niczego na dłużej zapamiętać jest obecna w całym tym filmie, ale dla mnie w tej scenie najbardziej... Pozdrawiam.
Bruce Willis w "Armagedonie" kiedy poświęca się dla ratowania ludzkości... hahahaha ;) a tak na serio to ostatnia scena "Gorączki" - koniec pojedynku między Pacino a deNiro
Takich momentów, które najbardziej zapadły mi w pamięć jest kilka:
- taniec z kroplówką Toma Hanksa w Filadelfii
- rozmowa przy kawie dwóch mistrzów w Gorączce
- wiele, wiele momentów z Zielonej Mili
- scena, w której staruszek się powiesił w Skazanych na Shawshank....
"The Beach" ; moment tatuowania nowych mieszkańców wyspy (Di Caprio między innymi). wspaniała muzyka i film.
"Blair Wirch Project" ; kadr gdy dźwiękowiec stoi w kącie piwnicy na końcu filmu. Jestem nadal zszokowany.
"Blade Runner" ; przelot nad futurystycznym miastem. żeden inny ost nie pasował by lepiej do tego arcydzieła sci-fi. oklaski!
"Gorączka" - wpada do domu - patrzy, a jego żona łajdaczy się z jakimś kutasem i koleś bierze TV pod pache i wychodzi :D :D (niezły kadr)
I wiele momentów z Old boya - sekwencje z młotkiem i wiele innych (ten film jest dziełem.)
Momenty w takich filmach jak:
1.Pokojówka na Manhattanie, kiedy główna bohaterka przychodzi na bal, aby zerwać znajomość z senatorem. Superromantyczny!
2. W filmie Miasto Boga, gdyie jeden z bohaterów musi zabić swojego kolegę. Okrutne!
3. W filmie Zycie za życie, kiedy zostaje zabity główny bohater i potem, jak bohaterka grana przez Kate Winslet odkrywa prawdę. Zaskakujące, smutne
Imperium Slonca - Przelot "Cadillaca Niebios" kolo malego Bale'a stojacego na dachu.
Mix - Kiedy glowny bohater zaczyna mixowac na koncu filmu.
Freakstars 3000 - Moment dmuchania w trabke.
W Rytmie Rave - John Digweed przy deckach.
Goraczka - Pacino i de Niro w knajpce, smierc de Niro.
Kruk - Wywieszka przez okno w zniszczonym mieszkaniu.
itd.
bylo troche tego..
Lowca Jeleni - ruletka Walkena i De Niro ... siedzialem naprawde z otwarta szczeka przez cala scene :)
Goraczka - rozmowa w kawiarni
Pearl Harbor - sam atak.. ciekawie ukazane.
Niepokonany Seabiscuit - wyscig , prawie kazdy ;)
Uspieni - mecz futbolu
to i tak pewnie zaledwie garstka, tyle sobie w tym momencie przypomnialem .. pozdrawiam! :)
Cieszę się ,że jest wiele osób którym zapadły w pamięć sceny z "Gorączki" bo to jeden z moich ulubionych filmów :) widziałem go dziś po raz "nie wiem który". Rozmowa w knajpce jest genialna, motyw z telewizorem też ;) ("możesz p******* moją żonę ,ale nie będziesz oglądał mojego telewizora" :)
Blade Runner - panorama miasta
Szeregowiec Rayan - szturm na plażę
Pluton - śmierć Elaiasa
Siedem - ostatnia scena, na pustyni
Requiem dla snu - kiedy bohaterowie sięgają dna (po prostu na chwilę mnie zatkało)
i wiele innych... pozdrawiam
Tryliardy pamiętnych scen, ujęć, chwil....
Może finał "All That Jazz" Bob`a Fosse`a ... Może chwila gdy Jack Nicholson pyta Marlona Brando czy ów wie co go obudziło w "Przełomach Missouri" Arthur`a Penn`a ...
Ciekawy byłby ranking pamiętnych momentów w takim rozumieniu rzeczonego określenia jak u Maniusia i Jędrka ...
Forrest Gump - RUN FORREST, RUN!!!!
Zielona Mila - prawie cała... ale ryczałam...
Nożownik - czemu Benicio zginą... ;-(
Wywiad z Wampirem.. jak mała Kirsten Durst mówi: "I want more"
man on fire - kiedy bohater umiera raniony w samochodzie- zajebisty motyw ukazania jego życia i minionych wydarzeń !! film jest mistrzowski polecam !!
W "Uciekającej pannie młodej" jak Julia Roberts pokazuje się w sukni ślubnej Richardowi Gere i on ją podziwia oraz jak Julia, przechodząc przez płot, opiera się o ramię Richarda i patrzą sobie głęboko w oczy przez dłuższą chwilę. Urocze!
1 American ninja - Ostatnia lekcja
2 Van Damme -jego szpagaty w bez odwrotu, Kickboxerze i krwawym sporcie
3 Skazani na Showshank - gdy ten koleś zrywa plakat i widzi tunel
4 Zielona Mila gdy umiera na krześle
POZDRAWIAM
"Popiół i diament"obfituje w sceny,które zapadają w pamięć... Świetny jest moment,kiedy Maciek zabija Szczukę,ten ,krwawiący pada mu w ręce,a na niebie rozbłyskują w tym momencie sztuczne ognie...aż dreszcze przechodzą.Bardzo podoba mi się też chwila,kiedy Maciek podpala spirytus w szklanakch i przesuwa je po blacie baru...
A jesli chodzi o inne filmy,to wspaniały jest też koniec "Wywyiadu z wampirem",kiedy Lestat zwraca się do dziennikarza:"Dam ci wybór,którego ja nigdy nie miałem..."Porażające..Dla mnie to początek nowej historii a w tej chwili film się kończy i pozostaje taki niedosyt i niedopowiedzenie,świetna rzecz.To oczywiscie nie jedyne takie sceny,ale teraz jakoś tak mi przyszły na myśl:)))