Każdy film poza fabuła i morałem zostawia w nas coś jeszcze.
Moment który w połączeniu ze wspaniałą muzyką daje mieszankę która na chwile przytłacza nas jej ogromem.
Chodzi mi o obraz jaki wam się zapamiętał po obejrzeniu filmu...
Wiele razy taq jest że dostrzegamy go w trakcie, a potem zapominamy: jednak ja pamiętam że gdy oglądałem "Snatch" i cygan jednym machnięciem powalił tego zakapiora (koleś leży włącza się muza i podchodzą ludzie... wszsycy którzy oglądali film w moim pokoju na 5 sek zamilkli...)
Albo taki motyw:
W "Pulp Fiction" wracają z imprezy, Vincent idzie wygłosić wspaniałe przemówienie do swojej moralności, zaś MIA załącza świetny kawałek i tańczy... dopóki nie siądzie na kanapie dopóty jestem oczarowany !!
POzdrawiam opiszcie swoje przeżycia

martin_8

Nie będę zbytnio oryginalny. Filmowy motyw, który najbardziej mną wstrząsnął i zapadł mi w pamięć na zawsze to sceny z "dziewczynką w czerwonym płaszczyku" w "Liście Schindlera". Wątek ten, jak cały film zresztą, zmienił moje spojrzenie na człowieczeństwo.
Z lżejszych rzeczy słynne wypięcie tyłków przez Szkotów pod dowóctwem Mela McGibsona w "Braveheart" i pościg na schodach w "Sciganym".

martin_8

Ja również nie będę oryginalny. Sceną, która najbardziej zapadłą mi w pamięci jest ta z "Czasu Apokalipsy", w której helikoptery atakują wietnamską wioskę do muzyki Wagnera. Cudo... Pozdr.

użytkownik usunięty
martin_8

Nie pamięytam tytułu tego filmu, aktorów w nim grających ani fabuły, ale bardzo dobrze zapomiętałam tekst wypowiedziany przeszz kobiete w samochodzi do mężczyzny obok: JAk to jest nic nie czuć?? jęsli ktoś wie jaki to film niech napisze, chetenie do niego powróce :)

oglądałam ten film, ale... również nie pamiętam tytułu... chyba nie jest to stary film

pani_racja

a moment, który zapamiętałam... hmmm... przychodzi mi scena z filmu "miedzy slowani" w ktorej glowna bohaterka jest w jakism japonskim parku i tam "zawiazuje" na drzewie karteczke... karteczek jest wiele:) aa.. no i w "miescie boga" chwila gdy glowny bohater stoi na ulicy miedzy gangiem a policja... oscar dla montażysty!!!

pani_racja

1. "Zielona Mila" gdy John Coffey umiera na krześle
2. "Cas apokalipsy" atak helikopterów na wioskę przy muzyce Wagnera
3. "Vanishing Point" zderzenie Challenger'a ze spychaczami

użytkownik usunięty
martin_8

Jest taka scena w 'Memento', gdy Leonard siedzi na cmentarzu, pali kilka osobistych drobiazgów swojej żony i ma wrażenie, że już to wcześniej robił... Samotność tego gościa, który nie może niczego na dłużej zapamiętać jest obecna w całym tym filmie, ale dla mnie w tej scenie najbardziej... Pozdrawiam.

martin_8

Bruce Willis w "Armagedonie" kiedy poświęca się dla ratowania ludzkości... hahahaha ;) a tak na serio to ostatnia scena "Gorączki" - koniec pojedynku między Pacino a deNiro

martin_8

Takich momentów, które najbardziej zapadły mi w pamięć jest kilka:
- taniec z kroplówką Toma Hanksa w Filadelfii
- rozmowa przy kawie dwóch mistrzów w Gorączce
- wiele, wiele momentów z Zielonej Mili
- scena, w której staruszek się powiesił w Skazanych na Shawshank....

martin_8

"The Beach" ; moment tatuowania nowych mieszkańców wyspy (Di Caprio między innymi). wspaniała muzyka i film.

"Blair Wirch Project" ; kadr gdy dźwiękowiec stoi w kącie piwnicy na końcu filmu. Jestem nadal zszokowany.

"Blade Runner" ; przelot nad futurystycznym miastem. żeden inny ost nie pasował by lepiej do tego arcydzieła sci-fi. oklaski!

aleXar

"Gorączka" - wpada do domu - patrzy, a jego żona łajdaczy się z jakimś kutasem i koleś bierze TV pod pache i wychodzi :D :D (niezły kadr)
I wiele momentów z Old boya - sekwencje z młotkiem i wiele innych (ten film jest dziełem.)

martin_8

Momenty w takich filmach jak:
1.Pokojówka na Manhattanie, kiedy główna bohaterka przychodzi na bal, aby zerwać znajomość z senatorem. Superromantyczny!
2. W filmie Miasto Boga, gdyie jeden z bohaterów musi zabić swojego kolegę. Okrutne!
3. W filmie Zycie za życie, kiedy zostaje zabity główny bohater i potem, jak bohaterka grana przez Kate Winslet odkrywa prawdę. Zaskakujące, smutne

martin_8

Imperium Slonca - Przelot "Cadillaca Niebios" kolo malego Bale'a stojacego na dachu.
Mix - Kiedy glowny bohater zaczyna mixowac na koncu filmu.
Freakstars 3000 - Moment dmuchania w trabke.
W Rytmie Rave - John Digweed przy deckach.
Goraczka - Pacino i de Niro w knajpce, smierc de Niro.
Kruk - Wywieszka przez okno w zniszczonym mieszkaniu.
itd.

Lu_0

bylo troche tego..
Lowca Jeleni - ruletka Walkena i De Niro ... siedzialem naprawde z otwarta szczeka przez cala scene :)
Goraczka - rozmowa w kawiarni
Pearl Harbor - sam atak.. ciekawie ukazane.
Niepokonany Seabiscuit - wyscig , prawie kazdy ;)
Uspieni - mecz futbolu

to i tak pewnie zaledwie garstka, tyle sobie w tym momencie przypomnialem .. pozdrawiam! :)

martin_8

Cieszę się ,że jest wiele osób którym zapadły w pamięć sceny z "Gorączki" bo to jeden z moich ulubionych filmów :) widziałem go dziś po raz "nie wiem który". Rozmowa w knajpce jest genialna, motyw z telewizorem też ;) ("możesz p******* moją żonę ,ale nie będziesz oglądał mojego telewizora" :)

martin_8

Blade Runner - panorama miasta
Szeregowiec Rayan - szturm na plażę
Pluton - śmierć Elaiasa
Siedem - ostatnia scena, na pustyni
Requiem dla snu - kiedy bohaterowie sięgają dna (po prostu na chwilę mnie zatkało)
i wiele innych... pozdrawiam

Prophet17

Rambo 3
Kiedy John strzela do śmigłowca z łuku

John_R

Poscig w Ronin
ruletka w lowcy jeleni
scena na lotnisku w goraczce

martin_8

Tryliardy pamiętnych scen, ujęć, chwil....
Może finał "All That Jazz" Bob`a Fosse`a ... Może chwila gdy Jack Nicholson pyta Marlona Brando czy ów wie co go obudziło w "Przełomach Missouri" Arthur`a Penn`a ...
Ciekawy byłby ranking pamiętnych momentów w takim rozumieniu rzeczonego określenia jak u Maniusia i Jędrka ...

90125

Forrest Gump - RUN FORREST, RUN!!!!
Zielona Mila - prawie cała... ale ryczałam...
Nożownik - czemu Benicio zginą... ;-(
Wywiad z Wampirem.. jak mała Kirsten Durst mówi: "I want more"

użytkownik usunięty
Zielona

man on fire - kiedy bohater umiera raniony w samochodzie- zajebisty motyw ukazania jego życia i minionych wydarzeń !! film jest mistrzowski polecam !!

martin_8

W "Uciekającej pannie młodej" jak Julia Roberts pokazuje się w sukni ślubnej Richardowi Gere i on ją podziwia oraz jak Julia, przechodząc przez płot, opiera się o ramię Richarda i patrzą sobie głęboko w oczy przez dłuższą chwilę. Urocze!

martin_8

1 American ninja - Ostatnia lekcja
2 Van Damme -jego szpagaty w bez odwrotu, Kickboxerze i krwawym sporcie
3 Skazani na Showshank - gdy ten koleś zrywa plakat i widzi tunel
4 Zielona Mila gdy umiera na krześle
POZDRAWIAM

martin_8

"Popiół i diament"obfituje w sceny,które zapadają w pamięć... Świetny jest moment,kiedy Maciek zabija Szczukę,ten ,krwawiący pada mu w ręce,a na niebie rozbłyskują w tym momencie sztuczne ognie...aż dreszcze przechodzą.Bardzo podoba mi się też chwila,kiedy Maciek podpala spirytus w szklanakch i przesuwa je po blacie baru...
A jesli chodzi o inne filmy,to wspaniały jest też koniec "Wywyiadu z wampirem",kiedy Lestat zwraca się do dziennikarza:"Dam ci wybór,którego ja nigdy nie miałem..."Porażające..Dla mnie to początek nowej historii a w tej chwili film się kończy i pozostaje taki niedosyt i niedopowiedzenie,świetna rzecz.To oczywiscie nie jedyne takie sceny,ale teraz jakoś tak mi przyszły na myśl:)))

martin_8

w 25 godzinie kiedy edward norton wypowiada monolog przed lustrem.