oba dzieła Darrena Aronofsky'ego "Pi", Requiem dla snu". Są to filmy poruszające do głebi, prawdziwe i sprawiające cierpienie. Powszechnie znana jest opinia wielu ludzi, którzy widzeli "Requiem" i twierdzą, że "woleliby go nie oglądać". Z niecierpliwością czekam na kolejne dzieła tego artysty. Już nie pamiętam kiedy muzyka (Kronos Quartet) w filmie tak niepokoiła, była tak wyraźnym środkiem budowy napięcia i dramaturgii. Historie opowiedziane w tych filmach poruszają bliskie współczesnym tematy. Bohaterowie zagłębiają się w szaleństwo, które jest przyczyną ich końca. Widz nie pozostaje obojętny, wpada w trans i prawdziwie identyfikuje się z bohaterami, cierpi z nimi.
Gorąco polecam. Nie są to jednak filmy na piątkowy wieczór z popkornem, wiec nastawcie się na trudniejsze, bardziej wymagające kino.
Zdecydowanie "Casablanca" swą muzyką, klimatem , "Skrzypek na dachu" który jest jednym z nieiwlu filmów jakie znam który opowiada ciekawą historie, ukazująć inne tradycje, ortaz "Shrek" w którym użekł mnie dubing, bo sama bajeczka jest poprostu taka sobie.
zgadzam się z Hansem. "Pi" i "Requiem dla snu", a ponadto "Zostańcie ze mną" (The Body), ze wspaniałą muzyką i klimatem S.Kinga, "Władca much", "Utalentowany pan Ripley".
pozdrawiam.
Podaje moją pierwszą piątkę:
1. Mullholland Drive
2. Butterfly Effect
3. Memento
4. Identity
5. Las Vegas Parano
"Requiem dla snu" jak najbardziej tak. Oglądałem je sam, w środku nocy, i muszę przyznać, że długo jeszcze potem nie mogłem zasnąć. "Pi" jednak i owszem, ciekawe, ale nie zrobiło na mnie kolosalnego wrażenia. Moją złotą czwórkę dopełnia jeszcze genialny "Hero", "Amelia" i japońska animacja "Spirited Away".
Zaś co do filmów Aronofsky`ego to muszę niestety stwierdzić, że "Ciśnienie", którego był scenarzystą, okazało się co najwyżej przeciętne.
na pewno "Park Jurajski" ze względu na efekty specjalne - pamiętam, że byłem bardzo zszokowany - take efekty są jedynie w niektórych obecnych filmach, a pamiętajmy, że "JP" kręcono 11 lat temu!!!
- Gladiator
- Born to Defence
- Hero
- Murder at First
- Return to Paradise
- Crouching Tiger Hidden Dragon
... - Titanic :)) - ale to było dawno - teraz jest to dla mnie tylko zwykły film
W miarę najświeższe obrazy, które mną wstrząsneły i zapadły na baaaaaaardzo długo w pamięci to:
- Requiem dla snów
- Godziny
- Dogville (a nieco wcześniej Tańcząc w ciemnościach, a wcześniej ...)
Zdecydowanie
1!!!! HERO (CUDO, CUDO, CUDO.....)
2. ŻYCIE ZA ŻYCIE (CUDO, CUDO, CUDO.....)
WŁADCA PIERŚCIENI
MARZYCIELE CZYLI POTĘGA WYOBRAŹNI (CUDO, CUDO, CUDO.....)MIĘDZY SŁOWAMI
SZÓSTY ZMYSŁ
cholera troche ich jeszcze jest.....
1900:Człowiek legęda..................................................wzrudzający, a jaka muzyka ! ........................................polecam
1900:Człowiek legęda..................................................wzrudzający, a jaka muzyka ! ........................................polecam
wzruszający.....................sarki za błąd............................................................................ .. ....................................................
Hero-te wspaniałe zdjęcia połączone z historią
Świetny pod kilkoma względami był Ostatni Samuraj (lubię filmy w tym klimacie)
Dawne filmy Kurosawy
Podsumujmy:
Na pierwsszym miejscu egzekwo "Hero" i "Requiem dla snu" - cztery plusy (oba na mojej liście! :)
Dalej "Pi" - dwa plusy.
Reszta po jednym plusie.
Cieszy mnie, że nie tylko ja doceniam ciekawe, bardzo "uczuciowe" filmy - "Hero" jest wzruszającą, nieco baśniową historią, podczas gdy "Requiem dla snu" do głebi przeraża każdego widza.
Trzymajmy tak dalej! :)
z pewnosca arcydzielo aronofsky'ego pozostawia ślad w mojej pomieci, myslac o narkotykach przychodzi mi do glowy ten gleboki i jakze przejmujacy film. Piekny montaz oraz co najwazniejsze muzyka wciaga widza a nawet niektorym kaze wyjsc z kina, lub wylaczyc ekran telewizora czy komputera.Muzykia w REQUIEM DLA SNU odgrywa znaczna role bez niej film z pewnoscia nie wywarł by na mni takiego wrazenia.
nie mozna tez pominac filmu 21GRAM na ktorym bylam w kinie
po seansie, po napisach nikt z widowni nie wstal z fotela(i nie wynikalo to ze snu )wszyscy byli zszokowani, wiekszosc wychodzila z kona czujac si moze o te 21gram lzejsi...
zas w filmie MEMENTO zastosowana retrospekcja zachwyca wywiera wrazenie i nie tylko szal co my bys my zrobili na miejscu glownego bochatera...
prosze o kontakt marta0203@op.pl
A więc tak:
Requiem for Dream
Trainspotting
Elephant
Amores Perros
Dead End
Miasto Boga
21 gram
American Beauty
Slc Punk!
no ja mam mniejsze wymagania:P na mnie kolosnalne wraznie zrobiły:
The Cube HyperCube
Resident Evil
Matrix cała trylogia
Harry Potter
The Ring
Dla mnie takim filmem był "Wielki Błękit". Chociaż atmosfera filmu zupełnie inna niż "PI" - opowiada tak naprawdę o tym samym.. o pasji, o tajemnicy, której poznanie prowadzi do śmierci. Naprawdę polecam :D