Witam wszystkich użytkowników filmweba, jak myślicie które filmy najlepiej oddają nastrój oraz ten charakterystyczny styl twórczości Stephena Kinga?? Czy "Oni Czasem Wracają" jest dobre?? Piszcie co o tym sądzicie :) Pozdro For All

Zeke

Nawet nie wiem już co sfilmowano...Sporo tego.Christine świetny, o Lśnieniu czy Misery nie wspomnę.
A i Zielona mila bardzo fajny.NIestety Oni czasem wracają nie widziałem ani nie czytałem.

psychopudel

oczywiście zielona mila!poźniej Misery,Carrie,Lśnienie,stand by me,sekretne okno.

Rashida

Czesc z tego co znalazlem istnieja 3 czesci filmu " oni czasem wracają ":
-" Sometimes They Come Back " - rok 1991
-" Sometimes They Come Back... Again " - rok 1996
-" Sometimes They Come Back... for More " - rok 1999
Ja oglądałem tylko czesc z roku 1991 roku, jest to film słaby, mało straszny, prawdopodobie produkcja telewizyjna, moze sie podobac tylko zagorzałym fanom S. Kinga. Pozdrawiam.

snake_8

Moim zdaniem najlepsze adaptacje prozy Kinga to:

"Carrie" (reż. Brian De Palma)
"Lśnienie" (reż. Stanley Kubrick)
"Zielona mila" (reż. Frank Darabont)
"Skazani na Shawshank" (reż. Frank Darabont)
"Misery" (reż. Rob Reiner)
"Stań przy mnie" (reż. Rob Reiner)

Jeśli chodzi o "Czasem oni wracają", to jest to całkiem niezła adaptacja, lecz niezła adaptacja przeciętnego opowiadania.

Zeke

ZIELONA MILA!! ZIELONA MILA!! I jeszcze raz ZIELONA MILA!! Pozdro!!

Han_Solo_2

Dziekuje wszystkim za info :D Co do "Oni Czasem Wracaja" to fakt moze i slaby tak jak opowiadanie (moze ksiazkowa forma scenariusza bylaby lepsza??)...Polecam wszystkim zbior opowiadan S. Kinga pt. "Nocna Zmiana"...Pozdrówka For All !!!

Zeke

no i zapomnieliscie o TO:) moj koszmar z dziecinstwa... niestety knigi nie czytalam choc w lapkach mialam:) sis mowi ze rewelacja wiec moze siegne poraz kolejny:)

Zeke

TO (John Carpenter)
Bastion "The Stand"(Mick Garris)
Smentarz dla zwierzaków"Pet Sementary"(Mary Lambert)
The Langoliers(Tom Holland)
Lśnienie"The Shining"(Mick Garris)
Oko Kota"Cat's Eye" (Lewis Teague)
oraz możliwe ze nowy miniserial na podstawie jego powieści "Desperacja" moze okazać sie całkiem niezły(jeszcze nie widziałam:(( )

Askol

"To" nie zostało wyreżyserowane przez Johna Carpentera, ale przez Tommy'ego Lee Wallace'a, współpracownika Carpentera. Z kolei Carpenter wyreżyserował "Christine", która jest bardzo przyzwoitą ekranizacją.

Zeke

S.King jest autorem super powieści,więc filmy na podstawie jego książek muszą byc dobre.Wyliczanie zrealizowanych filmów jest bez sensu ,kazdy ma swój klimat i jest naprawdę super.

neron

Nie wszystkie są super, sa przeciez tacy ktorym nie wszystkie pozycje (i co za tym idzie filmy) sie podobaja. Jednym moze sie podobac "To" a nie lubia "Oni czasem wracaja", inni wolą np. na odwrót...to ze Ty sie wszystkim zachwycasz to wiesz...RESPECT For You...pozdro Ziom ;)

neron

Nie wszystkie są super, sa przeciez tacy ktorym nie wszystkie pozycje (i co za tym idzie filmy) sie podobaja. Jednym moze sie podobac "To" a nie lubia "Oni czasem wracaja", inni wolą np. na odwrót...to ze Ty sie wszystkim zachwycasz to wiesz...RESPECT For You...pozdro Ziom ;)

Zeke

Dla mnie jedne z najlepszych to :
1.Lśnienie
2.Czerwona róża
3.Sztorm stulecia
4.Smentarz dla zwierząt
5.Christine

Zeke

U mnie w czołówce znajdują się : "Zielona Mila", "Lśnienie", "Carrie", "Misery" i chyba jeszcze nie wymieniony tu "Skazani na Shawshank".

Zeke

Dorzucam jeszcze "Skazanych na ...." i "Piromanka" [you]

MadaFakaMan

Trudno jest reżyserom zrobić dobry film na podstawie książki Kinga,bo książki są najlepsze.Ostatnio oglądałam IT i strasznie się wynudziłam,był za długi(ok 3godziny) tak samo się wynudziłam na miasteczku salem i czerwonej róży.

Zeke

Nr 1- ,, Skazani na Shawshank"
Nr 2- ,, Zielona Mila"
Nr 3- ,, Lśnienie"
Reszty nie oglądałam, więc nie będę oceniać. Chciałabym tylko, sfilmowali ,, Buick 8".