Jakie filmy psychologiczne polecilibyscie mi?takie,po ktorych obejrzeniu czlowiek ma metlik w glowie...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ewka_16

jak dla mnie :) a le istanieje mozliwosc ze sie wogole nie znam to "Chlopaki nie płaczą " z grupa kumpli i po paru browcach nielze daja po głowie :)

pozdro

em0

ogladalam,ale ci powiem ze bardziej sie posmialam...:-)ale dzieki!pozdrawiam!

ewka_16

Droga Ewko (jeżeli tak się mogę zwracać)
Polacem film polsko-niemiecki "Obcy musi fruwać" ze znakomitym Piotrem Fronczewskim w roli głównej. Jest to dramat psychologiczny, którego ostatnia scena ma charakter bardziej metaforyczny niż do słowny. Mimo wszystko miesza trochę w głowie.
Miłego oglądanie, Michał "Soprano" K.

ewka_16

Pooglądaj Davida Lyncha "Zagubioną autostradę", "Twin Peaks", "Mullholland Drive" na pewno poczujesz się zakręcona.
Jest jeszcze taki odjechany film chyba Cronenberga "Nagi lunch" jeśli chcesz się poczuć schizofrenicznie to polecam.

Jolly_Roger

wielkiie dzieki!
bede miala na ferie niezly repertuar...mam nadzieje:-)

Jolly_Roger

...zgadzam się w zupełności z przedmówcą ...zapodaj sobie Lyncha ...i koniecznie jego "Eraserhead"

ewka_16

polecam ci "siedem" mimo ze nie jest to film psychologiczny tylko thriller, ale ma w sobie cos takiego ze czlowiek czuje w sobie ciagle napiecie i niepewnosc. zgas swiatla, miej cisze w domu i ogladnij

Ada

chetnie obejrze,bo uwielbiam thrillery!a widzialas moze tozsamosc albo oszukac przeznaczenie?

ewka_16

Polecam również Fight Club, inny film Finchera.

ewka_16

requiem dla snu!!! totalny rozpizd mozgu:)

użytkownik usunięty
kotar89

Faktycznie, "Requiem dla snu" najbardziej działa na psychike.

Fight Club i Requiem dla snu robią totalną papkę z mózgu widza ;)

Anhinga

Ja polecam One Point , Uzumaki , moje ja (ala eket motyla), oldboy,Arlington Road --)szokujacy ;),mothman propecies , jacobs ladder..narazie starczy :D

Anhinga

ale nie da sie ukryc, ze naprawde warto obejrzec...
Moze jeszcze scenariusze Chrliego Kauffmana, ale to trzeba byc juz fanem tego typu filmow. Jednakowoz polecam "byc jak John Malkovich" i "Adaptacje"

ewka_16

Poza wyżej wymienionymi,warto wzrócić uwagę również na "Spider" Cronenberga, "Pi" Aronofsky'ego (znacznie lepszy jeśli chodzi o mętlik w głowie od "Requiem dla snu"), "Wielkie Nic" i "Cube" Natali'ego, "Drabina Jakubowa" Lyne'a , "Brazil" Gilliama, "Memento" Nolana, "Donnie Darko" Kelly'ego i jeszcze sporo by wymieniać

eraser

"cube"widzialam,ale powiem ci ze nie zrobil dla mnie wielkiego wrazenia...nudzilam sie ,ogladajac ten film...ale dzieki pozdrawiam

eraser

"cube"widzialam,ale powiem ci ze nie zrobil dla mnie wielkiego wrazenia...nudzilam sie ,ogladajac ten film...ale dzieki pozdrawiam

ewka_16

nie wiem, czy widzialas Magnolię, ale polecam. Poza tym Przekleństwa niewinności i Zatrute pióro.

ewka_16

nadzy, opowieści czterech pór roku Rohmera, lot nad kukułczym gniazdem, człowiek słoń, lokator, amadeusz, tytus andronikus, tańcząc w ciemnościach

ewka_16

Napewno "Efekt Motyla", mnie zaszokowal, duzo o nim myslalem :))))

ewka_16

ja dłUgo wspominalam "SekretNe Okno" ... naprawde utkwił mi w pamięci.. a końcÓwka mmnie strashnie zdziwiła i zafaScynowała ;]] jak ktoś nie oglądał.. polecaM!!

emila

'lowca jeleni' a nie moglem przestac myslec o filmie wlasnie po 'obietnicy' Penn`a.

ewka_16

Ja byłam bardzo rozbita po 'Blow' z Johnnym Deppem...Przez dwa dni nie mogłam dojść do siebie po zakończeniu....Wybitnie pesymistyczne

ewka_16

ja polecam Oldboya ale ostrzegam ze jest to naprawde ciezkie kino... a poza tym jeszcze cos nieco lzejszego ale nie mniej wciagajacego czyli Zakochany bez pamieci

ewka_16

ja polecam Oldboya ale ostrzegam ze jest to naprawde ciezkie kino... a poza tym jeszcze cos nieco lzejszego ale nie mniej wciagajacego czyli Zakochany bez pamieci

ewka_16

aha i jeszcze bardzo dobre kino polskie czyli Inferno i Czesc Tereska

ewka_16

radzę nie tracić czasu na "Efekt motyla".
tania amerykańska produkcja, niby z pomysłem, ale źle wykorzystanym. gorzej, film jest po prostu nudny.
ja do tej pory żałuję, że straciłam dobre dwie godziny na coś takiego.

polecam natomiast "Powiększenie". nie wszystkim się podoba, ale jak dla mnie dzieło sztuki.
pozdrawiam:)

użytkownik usunięty
ewka_16

Ja wczoraj widziałem "The Grudge" i do tej pory mam schizy na banii!!!
Jeżeli nie widziałaś to gorąco Polecam.

użytkownik usunięty
ewka_16

Ja wczoraj widziałem "The Grudge" i do tej pory mam schizy na banii!!!
Jeżeli nie widziałaś to gorąco Polecam.

na pewno dolacze sie do propozycji "requiem dla snu" i "pi" ale polecam tez polskie smutne kino grajace niezle na emocjach, a mianowicie "wojaczek" i "moje miasto"...poza tym na tvp2 w nocy leci sporo starego i nowego polskiego egzystencjalnego kina - polecam...
...musze sie tez zgodzic z tym ze nie warto tracic czasu na efekt motyla...nic ponad przecietnosc

Są filmy, które zaraz po tym jak je obejrzymy wydają się być niezwykłe, jednak po paru dniach o nich zapominamy. Ale są też takie(jest ich oczywiście niewiele), które zostają nam w pamięci na bardzo długo a nieraz wywieraja na nas jakiś wpływ. Ja po obejrzeniu ..:: Fight Club ::.. dostałem totalnego schiza. Sponiewierał mnie tenniezwykłem anarchistyczny klimacie. Już mi przeszło :) ale film chyba na zwasze zostanie w mojej pamięci. Polecam.

ewka_16

Z pewnoscia bylyby to:
-Vanilla Sky
-Identity
-The Butterfly Effects
Moze nie sa to typowo psychologiczne filmy ale na pewno oddzialuja na psychike.

Laczo

aiiiiight hooomie :) pamietajcie Łaczo ma zawsze racje hehehe :- )

ZGADZAM SIE :- )

ewka_16

"Donnie Darko" - polecam, naprawde świetny, gwarantuję że jest zakręcony
"Biegnij, Lola, biegnij" - Tykwer
"Delikatesy" - marco Caro
"Eksperyment" - niem.
"Mechaniczna pomarańcza" - Kubricka
"Lokator"- Polańskiego
....

Cedric

Nie powiedziałbym że The Butterfly Effects oddziałuje na psyche. Raczej robi nam lekki mętlik, ale przecież nie zmienia naszego myślenia. Zresztą i tak film jest słaby, chociaż sam pomyśł był niezły.

bulcus

Hmmm... Efekt motyla jest bardzo specyficznym filmem i na pewno nie spodoba sie kazdemu, ale nie mozna powiedziec ze jest to film slaby. Zgadzam sie ze nie zmienia naszego myslenia ale wedlug mnie nie jest to celem tego filmu. Podobnie jest z filmem "Tajemnica Aleksandry". Sa to jednak filmy nad ktorymi sie zastanawiamy, naklaniaja nas do przemyslen wiec w jakis sposob na psychike na pewno dzialaja.
Filmy ktore jeszcze polecilbym do obejrzenia to:
-Saw
-From hell
-Donnie Darko

ewka_16

wogole to co tutaj ludzie wypisuja to jest masakra :D wiekszosc to nie filmy o jakie chodzi pytajacemu (przynajmniej w moim odczuciu)
Basic 8 - to jeden z najlepszym filmow ktory tak miesza w glowie, nie tylko na koncu filmu zaskakujaca koncowka, ale rowniez przez caly czas jego trwania. polecam ;]
oczywiscie nie odbierajcie mojej wypowiedzi ze to jest najlepszy film, lub te filmy co wymieniliscie nie podobaly mi sie... po prostu ten film najlepiej pasuje do tego o co nas pyta pytajacy :)

krogi

dopiero teraz zauwazylem ze chodzi o filmy psychologiczne... ale mimo wszystko polecam ten film :P

krogi

jest ok,ogolnie chodzi mi o filmy,ktore spowoduja,ze po ich obejrzeniu sobie troche podumam...:-),nie musi to byc odrazu metlik w glowie,refleksja tez jest potrzebna..wielkie dzieki za odpowiedz:-)

użytkownik usunięty
ewka_16

dla mnie najlepszy film psychologiczny to "memento " to dopiero niezle kopie po glowie !!!POLECAM

ewka_16

ja tak samo jak rozmowca wczesniej polecilabym Blow z J.Deep em i ..być jak J.Malcovicz

ewka_16

Ojej, już myślałem że ludzie nie lubią takich filmów, w moim otoczeniu takie filmy są bluzgane na każdym kroku.... Ale MUSISZ zobaczyć "Saw" w jak już powstanie "Saw 2" (jeszcze nie powstała ale już wiem że będzie genialna). Memento - przerażająco genialny. "Efekt Motyla" wart obejżenia, ale nic nie wprowadza do kina, lekki zwiewny i przyjemny. Z bardziej lekkich zobacz sobie "Zieloną milę" i "Skazanych na Shawshank", może trochę tu niepasują, ala dają do myślenia. "Cube" był średni ale "Cube 2" watro zobaczyć... Ale na zjaranie psychiki polecam "Kung Pow", po filmie całkowicie zmienisz pogląd na ludzi... (trudo uwierzyć że ktoś może aż takie głupoty wymyślać...)