Chciałabym poznać Wasze zdanie odnośnie tego typu filmów. Tak właściwie nie chodzi mi tylko i wyłącznie o filmy historyczne w których wszystko się dokładnie zgadza, ale ogólnie o dobre filmy kostiumowe osadzone w ciekawych epokach. Co powinnam jeszcze zobaczyć?
ja bym ci polecił "Gladiatora" i "Waleczne serce". te filmy to naprawdę wielkie dzieła, podziel sie wrażeniami jak juz cos obejrzysz
Polecam doskonałe filmy o wojnie secesyjnej, które kładą duży nacisk na zgodność z prawdziwymi wydarzeniami - "Gettysburg", albo "Chwała".
A jeśli chodzi o niesamowity i zupełnie unikalny film kostiumowy, to z całego serca polecam "Barry Lyndon" Stanleya Kubricka. To prawie 3 godzinne dzieło zostało nakręcone jak żaden inny film przed nim. Kubrick za ciężką kasę kupił od NASA super, ultra czułe obiektywy do kamer, co umożliwiło mu kręcić przy naturalnym świetle. Wyobraź sobie sceny XVIII wiecznego balu przy świecach - bez sztucznego światła na planie. Uwierz mi jeśli jesteś wrażliwa na takie detale, to ten film zrobi na Tobie ogromne wrażenie.
O tak, "Gladiator" i "Braveheart" to wspaniałe filmy. Są patetyczne, może dla niektórych zbyt patetyczne ale mnie to absolutnie nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. A "freeeedom: cały czas gdzieś mi brzęczy w uszach - za pierwszym razem wywarło to na mnie niezłe wrażenie.
Filmów, które wymienił Jacobi nie widziałam i z tego co czytam - powinnam żałować. Muszę nadrobić zaległości bo efekt faktycznie musi być świetny.
Osobiście bardzo lubię "Królową Margot" za klimat i wspaniałe aktorstwo. Albo też "Niebezpieczne związki" gdzie ukazane są niezbyt moralne zwyczaje tamtej epoki.
Jest naprawdę wiele tego typu filmów, wartych uwagi. Moim zdaniem najciekawszymi są bez wątpienia: moja ulubiona "Lista Schindlera", "Wichrowe Wzgórza", "Okruchy dnia", "Angielski pacjent", "Szkarłatna litera", "Człowiek w żelaznej masce" (wersja z 1998 r.) ... Jak mi się przypomni coś interesującego, to dopiszę.