Potrzebuje pilnie filmów (niekoniecznie pełnometrażowych), zdjęć, linków o tematyce destrukcyjnego działania człowieka - czyli efekty kwasnych deszczy, wysypiska śmieci, wycieki ropy, handel zwierzętami. Ciężko mi cokolwiek znależć a jest mi to bardzo potrzebne. Temat przykry jednak mam nadzieje, że pomożecie choć troche.
Jest taki film "Pojutrze", tylko ze to troche bajeczka. A tak poza tym to poszukaj w gatunku "katastroficzny", powinienes jeszcze znalesc pare:
http://www.filmweb.pl/szukaj/film?q=&type=&startYear=&endYear=&countryIds=null&g enreIds=40&startRate=&endRate=&startCount=&endCount=&sort=COUNT&sortAscending=fa lse&page=1
Ale właśnie o takich ,przypadkach, jakie mnie interesuja to nie ma nic. Bo nie interesuja mnie zatopione statki, uderzenia meteorytów ani inne ,,zwiastujace rychły koniec, filmy. Mi chodzi o takie rzeczy które sie dzieją ciagle a nie o armagedon. Bo katastrofa ekologiczna to np zniszczony las przez kwasne deszcze, morze zalane ropą albo radioaktywne materiały działajace gdzieś - i to są bardzo ważne fakty, tak się dzieje wokół nas. Dziwie sie, że nikt nie kręci takich filmów (poza amatorami), może ludzie wolą tego nie widziec i udawac, że nic sie nie dzieje?
Rzeczywiscie, moj błąd:) Czyli chodzi ci o filmy, ktore dzieja sie tu i teraz...? To chyba ciezko bedzie cos znalezc poza dokumentami...Ale moze ktos cos wymysli:) Mam! "Na zabójczej ziemi" opowiada o wielkich korporacjach naftowych na Alasce dewastujacych srodowisko naturalne Eskimosów + Steven Seagal jako bonus rozdajacy blyskawiczne ciosy dookola:)
Byl tez z nim dosyc podobny film "W morzu ognia", ale go bardzo dawno ogladalem, wiec nie recze...
Pewnosci nie mam, ale sadze, ze film opowiada o ofiarach katastrofy ekologicznej na japonskiej Minamacie. Fabryka wypuszczala przez lata toksyny do zatoki - efektem byly choroby mieszkancow wioski , ktorzy zywili sie zatrutymi rybami orza narodziny uposledzonych dzieci.
http://www.filmweb.pl/Minamata++Kanja-san+to+sono+sekai+1972+o+filmie,Film,id=36 3738