Poprzednia osiągnęła 1000 odpowiedzi dlatego nie mogłem dokończyć mojego zadania. Rozpoczynam kontynuację.
1. Zadający motyw ustala ile tytułów należy podać.
Można podać łatwy motyw i zażądać np 7 tytułów, albo podać coś ambitniejszego i zażądać dwóch.
Czasem motyw jest zbyt banalny a czasem zbyt trudny, stąd ten pomysł. Wymaganą liczbę piszemy w nawiasie, jak ktoś by nic nie napisał, przyjmujemy, że 5. Zaleca się nie wykraczać poza kilkanaście żądanych tytułów, nawet jeśli motyw jest banalny.
2. Po podaniu tytułów autor postu podaje kolejny motyw.
Ponadto, dodam że nie wypisujemy tytułów pod własnym motywem, bo to trochę mija się z celem. Można podpowiadać, najlepiej nie od razu, tytuły do własnego motywu innym, podpowiedzi powinny być jednoznaczne, w końcu to nie Gra w Skojarzenia.
3. Motyw wpisujemy w odpowiedzi na temat, nie jako kolejny post. Pozwala to uniknąć bałaganu w postaci kilku obowiązujących motywów.
4. Tytuły filmów z jednej serii, traktujemy jako jeden tytuł. I tak, do motywu "Piraci", tytuł Piraci z Karaibów, liczy się raz, a nie 5 razy, choć filmów było pięć.
Podobnie do motywu: Tajny agent, wszystkie Bondy, to jeden tytuł.
Mam nadzieję, że jest to jasne ;)
5. Odpowiedzi z pytajnikiem- jeśli podany przez kogoś tytuł jest niepewny i nikt go nie może potwierdzić, dla ułatwienia traktujmy dwa z pytajnikiem jako jeden normalny.
6. By nie było zastojów, czas na zadanie nowego motywu wynosi 30 minut. Po ich upłynięciu osoba, która pierwsza zauważy brak nowego motywu, ma
prawo zadać własny.
7. Nie zadajemy bardzo szczegółowych motywów z oczekiwaniem jednego konkretnego filmu, z takimi pomysłami zapraszamy do "Gry w Skojarzenia" ;)
▼▼▼
"Elizjum" 2013 - bogaci wyemigrowali z zasranej Ziemi na bazę kosmiczną. Tam mają maszynę, która leczy w 10 sekund wszystkie choroby, nawet raka.
W tym samym filmie Matt Damon dostał :) egzoszkielet, dzięki któremu przeżył kolejne dni i mógł zrobić rozpierduchę na Elizjum.
W "Passengers" 2016 jest kapsuła medyczna , którą Starlord XD przygotowuje dla Jennifer Lawrence, by w niej przespała brakujące 90 lat aż do lądowania na nowej Ziemi. Ale ta kapsuła chyba nikogo nie wyleczyła w tym filmie :(
No i wisienka na torcie! @Guanaco masz na pewno w swoich typach: "Piąty element" 1997: po zniszczeniu statku Mondoshawanów przez złych Mangalorów pozostaje dłoń kobieca. Ziemianie przy użyciu specjalnej maszyny i technologii do dłoni dobudowują całą resztę. Czyli Millę Jovovich :)))))))
I jeszcze za podpowiedzią bliskiego (jeszcze nie śpiącego??? !!!) "Prometheus" 2012 - było futurystyczne urządzenie medyczne, w którym Noomi Rapace wycina sobie z brzucha płód obcego.
Motyw skompletowany, dziękuję :) miałam w głowie jeszcze ET i jego palec, bo choć nie jest to maszyna, to magia też nie, może więc jakaś siła umysłu albo energia wpływająca na tkankę
Korzystając z zastoju, podaję kolejny motyw: bohater ucieka przed zagrożeniem i samochód nie chce zapalić (przynajmniej na początku) (10)
1."Pojedynek na szosie"
2."Powrót do przyszłości" (Marty McFly w kluczowym momencie powrotu do swoich czasów)
3. "Wściekłe Psy" - Pan Brązowy próbuje (ponownie) odpalić samochód podczas ucieczki (wraz z Panem Białym i Pomarańczowym) przed policją.
W ramach bonusu-pół żartem, pół serio- "Imperium Kontratakuje" - Napęd nadświetlny Sokoła Milenium nie chce "zapalić" w kluczowych momentach ucieczki przed flotą Imperium.
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, dawajcie dalej, 3 jeszcze się na pewno znajdą :)
To przecież bardzo częsty motyw w horrorach i thrillerach.
Dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi :) minęło już parę dni i mamy prawie komplet, więc dorzucę moje i zamkniemy motyw:
Piatek 13 2
Silent Hill
Phantoms
Jeepers Creepers
Mgła
Till Death
Teksańska masakra
Poltergeist
Noc żywych trupów
Halloween 2
Witam
motyw: Czarny charakter wcale nie taki czarny :) oczywiście nie chodzi tu o kolor skóry. Raczej o czarny charakter który wzbudził sympatie. Jestem ciekawa waszych propozycji (10)
Czy chodzi Ci o typowe czarne charaktery, które nie są protagonistami, czy też o głównych bohaterów? Bo jest duża różnica pomiędzy np. Thanosem w MCU a Jokerem w filmie Joker
Nie musi być główny bohater ale dobrze by było, żeby to nie był ktoś kto się pojawia w dwóch scenach na 5min. łącznie.
Ale Leon nie był czarnym charakterem. Tu chyba chodzi o typowy czarny charakter, który np na końcu okazuje się dobry, albo komuś jednak pomaga itp
Albo Natasha Romanoff? Zły, czarny charakter, który dla kariery wysadza małą dziewczynkę w powietrze. Koniec końców wszyscy jesteśmy po stronie Czarnej Wdowy.
Gwiezdne Wojny : Powrót Jedi (Vader)
Pieskie popołudnie (Al Pacino)
Łowca Androidów (Rutger Hauer)
Amadeusz (Salieri)
Doskonały Świat (Costner) ?
Pitch Black (Riddick)
Ah tak zamykam. Nie wiedziałam, że potrzebujecie potwierdzenie. Możecie zapodać nowy motyw. Dziękuję za tytuły.
Motyw: nieracjonalne zachowanie bohaterów, które występuje w filmach (i odbiera realizm); klasyczny przykład to uciekanie na górę albo do piwnicy w horrorach; proszę o 8 różnych takich zachowań lub zabiegów reżyserskich + przykład filmu :)
1. Antagonista pod koniec filmu, zwykle w finałowej walce, zaczyna wygłaszać wzniosłą mowę lub też opowiada o swoich planach zamiast wykończyć bohatera, przez co zazwyczaj ostatecznie przegrywa. Najczęściej w filmach akcji, np. "Matrix", ale też w bajkach, jak "Kraina lodu".
2. Pary ze sobą nie rozmawiają, nie wyjaśniają nietypowych sytuacji, tylko wyciągają pochopne wnioski i zwykle przez to na jakiś czas się rozstają - zabieg niezbędny w komediach romantycznych, żeby była jakaś drama :) Przykład: "Nigdy w życiu".
3. Chowanie się pod kołdrę w obliczu zagrożenia (najczęściej paranormalnego) - nie ma to jak grzecznie czekać na atak pod pierzynką :) Przykład: Obecność 2
Życie.po.Życiu - nie pamiętam dokładnie scen ale ja co chwilę łapałam się za głowę, więc myślę, że trochę tam tego było.
Osoba trzymająca na muszce napastnika zamiast trzymać go na dystans zbliża go do siebie (najczęściej w celu pozyskania jakiegoś przedmiotu) co kończy się utratą broni i przewagi - przykład "Igła".
Hej, widzę, że ruch pod motywem umarł, więc uzupełniam swoimi propozycjami:
- bohater walczy z kilkoma przeciwnikami, ale wygrywa, nieważne czy to przewaga 2 na 1 czy 20 na 1 (przykład: Tenet, Kill Bill)
- gdy grupa złoli atakuje bohatera, nie robią tego zespołowo, tylko jeden po drugim (jw.)
- gdy złol dostanie raz w mordę, jest nieprzytomny, lub nożem w bok = martwy, ale bohater przyjmuje dziesiątki ciosów i nic mu nie jest (Czarna Wdowa)
- bohater dostaje mocny wp...dol, np. spada z dachu, ale raz dwa się podnosi i jedzie dalej (jw.)
- gdy w kluczowej scenie walki następuje konfrontacja, to hałasy (wybuchy itp.) wokół milkną i bohater ucina sobie pogawędkę z antagonistą, słysząc doskonale nawet mówienie pod nosem (jw.)
- dźwięki uderzeń w ciało podczas walk są wyolbrzymione, z kolei brakuje dźwięków, które normalnie wydałby człowiek przyjmujący cios
Dajcie nowy motyw
Motyw: jeden lub wielu przeciw porywaczowi/om samolotu. Akcja obrony z pozytywnym lub negatywnym skutkiem. (11)
1. Plan lotu - Jodie Foster kontra porywacze
2. Pasażer 57 - Wesley Snipes kontra złole, w tym jeden ze śmiesznym akcentem
3. Air Force One - bohaterski prezydent kontra terroryści pod wodzą słowiańskiego Gary'ego Oldmana
4. Con Air - Nicholas Cage kontra szaleni przestępcy
5. Non-Stop - Liam Neeson jako Federal Air Marshal kontra zabójca, który go wrabia
6. 7500 - Joseph Gordon-Levitt jako pierwszy oficer kontra terroryści
7. United 93 - pasażerowie samolotu porwanego 11 września 2001 kontra porywacz
8. Skyjacked (1972) - Charlton Heston kontra terrorysta, który chce uciec do Rosji
9. Delta Force - Chuck Norris kontra libańscy terroryści
10. Krytyczna decyzja - Kurt Russell i Steven Seagal wymiatają terrorystów
11. Turbulencja - stewardessa ratuje pasażerów przed przestępcami
Nowy motyw: bohater/ka zostaje przez okoliczności spiknięty/a ze swoją/im eks i pod koniec filmu się schodzą (6)
Dorwać Byłą (2010)
Ptaszek na uwięzi (1990)
Grease (1978)
American Pie: Zjazd absolwentów (2012)
London (2005)
Wzgórze Rozdartych Serc ?
Forrest Gump ?
Nie wiem czy o to chodziło.