Zadający motyw ustala ile tytułów należy podać. Będzie sprawiedliwiej, bo będzie
można podać łatwy motyw i zażądać np 7 tytułów, albo podać coś ambitniejszego i
zażądać dwóch.
Czasem motyw jest zbyt banalny a czasem zbyt trudny, stąd ten pomysł. Wymaganą
liczbę piszemy w nawiasie, jak ktoś by nic nie napisał, przyjmujemy, że 5. Zaleca się nie
wykraczać poza kilkanaście żądanych tytułów, nawet jeśli motyw jest banalny.
Jakby było dużo sprzeciwów lub pomysł okazał się nietrafny wrócimy do poprzedniej
wersji, więc proszę się nie oburzać:))
Po podaniu tytułów autor postu podaje kolejny motyw.
Ponadto, dodam że nie wypisujemy tytułów pod własnym motywem, bo to trochę mija
się z celem. Można podpowiadać, najlepiej nie od razu, tytuły do własnego motywu
innym, podpowiedzi powinny być jednoznaczne, w końcu to nie Gra w Skojarzenia..
Motyw wpisujemy w odpowiedzi na temat, nie jako kolejny post. Pozwala to uniknąć
bałaganu w postaci kilku obowiązujących motywów.
UWAGA: Tytuły filmów z jednej serii, traktujemy jako jeden tytuł. I tak, do motywu
Piraci, tytuł Piraci z Karaibów, liczy się raz, a nie cztery razy, choć filmy były cztery.
Podobnie do motywu: Tajny agent, wszystkie Bondy, to jeden tytuł.
Mam nadzieję, że jest to jasne ;)
Odpowiedzi z pytajnikiem- jeśli podany przez kogoś tytuł jest niepewny i nikt go nie
może potwierdzić, dla ułatwienia traktujmy 2 z pytajnikiem jako jeden normalny.
I jeszcze jedna zasada: by nie było zastojów, czas na zadanie nowego motywu wynosi
30 minut. Po ich upłynięciu osoba, która pierwsza zauważy brak nowego motywu, ma
prawo zadać własny.
Motyw: scena, która Was najbardziej rozkleja
dla odmiany proponuje na chwilę małą odmianę - zapraszam dokumentnie wszystkich, by pisali, przy jakich scenach z jakich filmów robią im się mokre oczy ;)
Żebyście nie wstydzili się zacząć, ja podam moje typy:
1. Mój brat niedźwiedź - zakończenie, decyzja Kenai o pozostaniu w misiej skórze
2. Król Lew - śmierć Mufasy (no, nie mówcie, że Was to nie rusza...)
3. Amelia - chwila, gdy Dominique Bretodeau za sprawą głównej bohaterki odzyskuje swoją sekretną kasetkę, a wraz z nią powraca do dzieciństwa
4. Schmidt - końcowa scena, gdy główny bohater dostaje w liście od chłopca z Afryki prosty dziecinny rysunek, w którym zawarte jest całe sedno i sens życia
No, zapraszam :)
myślę, myślę i jakoś trudno mi sobie przypomnieć, a wzruszam się często:p
poza bratem niedźwiedziem i królem lwem ;) dodałabym Titanic i co któryś odcinek chirurgów :P
hmm... zdaje się, że znalazło by się kilka pozycji bo tez tak jak Herma się często wzruszam ;p ale na tą chwilę to nie wiem...
jedynie co mi przychodzi na myśl to Ognisty podmuch (kiedys zapłakałam cały ekran na całej koncowce a zaczelo się jakies 20min przed koncem filmu, tak szacuje... ) jednak nie wiem jak to by było na obecną chwilę bo dawno już tego filmu nie oglądałam byc może bym się już nie wzruszyła
no i jeszcze kiedyś Siła i honor (sprawa w sądzie i kroki kto oglądał wie o co chodzi) i tez nie wiem czy bym się teraz na tym wzruszyła bo tak jak wyżej dawno filmu nie oglądałam
Często robi mi się bardzo przykro na filmach, zazwyczaj w połączeniu z silną wściekłością, jeżeli ktoś kogoś krzywdzi, ale raczej nie płaczę ani się nie wzruszam :) jak mi raz na sto filmów jedna łezka poleci, to "sukces" :) Generalnie należę do tego typu ludzi, co to jak ludzi mordują na ekranie to ich nie rusza, ale niech zginie piesek lub kotek, to mam ochotę zamordować scenarzystę i winnych aktorów.
Spojlery :P
"Niekończąca się opowieść" - jedna z najgorszych takich "wkurzających" scen to śmierć konia na bagnach, do dziś pamiętam, jak widziałam to po raz pierwszy... trauma po dziś dzień. Podobną scenę upchnęli w "Królewnie śnieżce i łowcy", jak zobaczyłam to w kinie, to się we mnie zagotowało.
"Zielona mila" - egzekucja więźnia, któremu nie zmoczono gąbki.
"Jestem legendą" - kiedy musiał zabić swoją suczkę.
"Amores perros" - gdy pies szkolony do walk zagryzł stadko, które przygarnął biedak.
A ostatnio na "Kiwi!" :D
"Chłopiec w pasiastej piżamie" - koniec filmu, gdy kamera odjeżdża od zamkniętych drzwi a my już wiemy co tam się zaraz stanie!
"P.S. I LOVE YOU" gdy bohaterka czyta ostatni list!
Wcześniej napisałam nie do tego motywu, więc teraz podam tu gdzie trzeba...:)
Detektyw Monk - gdy w ostatnich dwóch odcinkach Adrian ogląda kasetę od Trudy
Marley i ja - starość i śmierć Marley'a
Jak wytresować smoka 2 - film jest nowy, wiele osób jeszcze nie oglądało, więc nie chcę zdradzać treści
Anna German - ostatni odcinek, w którym Ania umiera
Chyba już wszyscy chętni się wypowiedzieli, więc może przejdziemy do kolejnego motywu :)
Motyw: nauczycielka (7)
W takim razie wystarczą 3
podpowiedź do trzeciego: jeden z filmów o światowym kataklizmie, gdzie grupa ludzi gromadzi się w bibliotece i tam czytają m.in. o objawach choroby jednej z osób.
Motyw: film (a w sumie serial), w którym jedna z bohaterek włada doskonale orężem wojskowym i jest leworęczna (1)
Nie bawmy się w podchody jasne ze o wrony chodzi... akurat wątek wron to ja tam kocham motyw wziął się stąd, że sama władam tą ręką doskonale :)
Specjalnie for Ju, powiedz mi od kiedy w Europie nie pyta o wiek kobiety:
Mtw: Śięto piwa w Munchen (1)