Moim zdaniem ten gatunego potrzebuje pomocy:(( poniewaz w ostatnich czasach nie ukazało sie nic specjalnego , a filmy na podstawie książek S. Kinga sa do bani!! osobiście bardzo lubie tego pisarza , lecz to co wpuszczają na ekrany kin w zupełności odbiega od jego książek:((( Czy producenci nie maja juz pomysłów na HorroRy ??
Pewnie wielu z Was napisze że mam sam nakrecic cos:))) lecz nie oto chodzi , chciałbym poznac Wasze opinie na ten temat
Pozdrawiam yOgI
akurat tutaj się z tobą ni zgodzę w zupełności, gdyż filmy wg Kinga są naprawde niezłe i jak mało które w tym gatunku mają naprawde niezły klimat, który nie zawsze jest budowany wylewaniem hektolitrów soku malinowego. A to że odbiegają od książek to chyba w pewnym sensie dobrze, gdyż jaki jest sens czytać książkę, a później oglądać zupełnie to samo na filmie. Podam ci jeden przykład, który powinien wystarczyć: Lśnienie Kubricka. (Wszystkie rozbieżności w stosunku co do książki wyszły filmowi na dobre) To nic że S. King nie przyznaje się do tej wersji. (Nie jest ona uważana za adaptacje Kinga)
Co do pozostałych adaptacji Kinga, to są w większości naprawde niezłe filmy i nie rozumiem ludzi, którzykrytykując film, używają tylko jednego argumentu (rozbieżność z książką).
FILM TO JEST ODRĘBNE DZIEŁO i powinno się od twórców wymagać tego, by w odpowiedni sposob zinterpretowali dzieło i zaadaptowali do konkretnego filmu.
Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności miłośników adaptacji S.Kinga.
Zgadzam sie z Toba tym że film nie powinien byc kopią książki masz w zupełności racje , choc Ci powiem że jednak filmy na podstawie jego książęk nie są super filmami , (moze ja tylko tak sadze ) mają w sobie odpowiedni klimat , i miło sie je oglada a z pewnościa lepiej niz filmy w których leją sie hektolitry krwi:))) lecz np. " Łowca Snów " ( nie wiem czy sie ze mna zgadzasz ) nie należał do super filmu , spotkałem sie z małym rozczarowaniem , hmm a może wina lezy po stronie reżysera??? Natomiast " Lśnienie" zaliczam do bardzo udanego filmu!! Nie miałem natomiast okazji zobaczyć "Lśnienia" w reżyserii samego Kinga bodajże z 90 roku, jakoś nie moge zdobyc tego filmu hmm moze widziales???
Tego filmu nie widziałem, słyszałem natomiast że nie jest najlepszy, choćby z tego powodu że King próbował jak najwierniej skopiować to co napisał pare lat wcześniej. Mysle ze to jest też sprawa samej obsady (Drugiego takiego Nicholsona prędko nie będzie).
Natomiast co do DREAMCATCHER to film rzeczywiście spotkał się z niezbyt pochlebnymi recenzjami. Jeżeli chodzi o mnie to, do momentu pokazenia tego kosmity film jest znakomity, pozniej juz średni z paroma lepszymi momentami. ogólnie tak nieznacznie na plus
Pozdrawiam
Ale ogólnie każdy wilbiciel Kinga , obejrzy jego filmy nie zwarzajac jaka ma opinie :) przynajmniej ja widziałem każdy film na podstawie jego ksiązki. I ogolnie ani nie narzekam ani tez nie skacze z radości:) Ale ok konczymy temat Kinga !! Teraz z niecierpiliwością czekam na "Osade" i "Obóz Rzeżników" a może bedą to dobre filmy godne uwagi .
Pozdrawiam
Widze ze tu rosnie wielka konwersacje na temat Kinga osobiscie nie czytam jego i zle mi sie kojazy .......Wogule to moim zdaniem w chwili obecnej powstają B. dobre horrory .....np: Mindhunters - jest to naprawde swietny film polecam go wszystkim :P
A widziałes film "Obóz Rzeżników"????? hmm w sumie własnie chce dodac trailer i mam pewne problemy:((( film jest podobno super!! no a Mindhunters tez jest bardzo dobry:)))
Obozu Rzezników niewidziałem ale cos mi sie kojazy ta nazwa :) ...... gdzies o tym czytałem :] chicałbym jeszcze polecic film
Rozprówacz - List z piekieł jest swietny a po zatym ......:P......."Basen", "Smakosz 1,2", "Ulice Strachu" i "www.strach" !!!! :D
na OSADĘ to już nie mogę się doczekać, co do obozu rzeźników to troche zniechęciło mnie to że to HORROR/KOMEDIA.
Zaraz zaraz, twierdzisz, że widziałeś każdy film na podstawie Kinga, a parę minut wcześniej stwierdziłeś, że nie widziałeś drugiej wersji Lśnienia...
Ale mniejsza, wszystkie i tak trudno byłoby obejrzeć, wyszło ich mnóstwo, a niektóre z nich to zapomniane gnioty (np. widziałeś Graveyard Shift [po polsku chyba Cmentarna szychta czy jakoś tak]? mnie się to udało odkopać w jakiejś malutkiej wypożyczalni video).
Co do Lśnienia, to Kubrick nie stworzył typowego horroru, u niego nie hotel jest zły, jak to było w książce, to główny bohater coraz bardziej pogrąża się w szaleństwie (już wcześniej był alkoholikiem i miał problemy z psychiką, a teraz - na odludziu - puszczają wszelkie hamulce) i chyba to nie spodobało się Kingowi. Nakręcił więc drugi film, słabiutki, no i jak jeszcze pomyśleć, że Nicholsona zastąpił Steven Weber (który wcześniej o ile pamiętam grał w jakimś serialu komediowym i raczej tam powinien zostać) to śmiech bierze. Wyszedł typowy horror, niczym się nie wyróżniający, bo przecież motyw z nawiedzonym domem wykorzystywany był wcześniej często. Ale warto obejrzeć choćby z ciekawości.
Graveyard Shift niestety nie widzialem:( "Lśnienia" Kinga tez nie widzialem w sumie jest sporo filmów , których pewnie nie widziałem , ale to mało wazne. Kazdy ma swoj gust co do horrorow na podstawie jego ksiazek innym one sie podobaja innym nie. Jestem ciekawy czy powstana jakies nowe horrory niekoniecznie na podstawie jego powiesici ale rowniez jakies nowe pomysły niekoniecznie zza oceanu ale rowniez i koreanskie horrory sa bardzo dobre.