Witam wszystkich filmwebowiczów. Chciałbym was się zapytać - jak waszym zdaniem powinien wyglądać idealny remake. Osobiście sam widziałem 1 remake - był to remake filmu "RoboCop". Jako wielki fan filmu z 1987, po seansie wersji z 2014 czułem się bardzo zniesmaczony. Brak kategorii wiekowej R (największa wada), bardzo pozmieniane sceny względem oryginału + dodanie rzeczy których nie było w oryginale. Słyszałem że remake'i nie powinny kopiować oryginału a miały podchodzić do tematu z innej strony niż pierwowzór. Słyszałem o remake'u filmu Psychoza. Tutaj bardzo dużo ludzi narzeka że film kopiuje pierwowzór i to jest jedna z największych wad tego filmu. A czy wy ogladaliscie jakiś remake waszego ulubionego filmu czy uważacie go za udany i jeśli tak to czemu? Bardzo mnie to zastanawia.
mysle ze idea remake'u neguje stosownosc zapedow do zrobienia idealnego remake'u jesli remake z zalozenia ma odpowiadac na pytanie „dla kogo to”
co wlasnie pokazuja miedzypokoleniowe przyklady jak ostatni „robocop” ktory mial przyciagnac nowa publike i fanow oryginalu w tym teskniacych za miniona era (tak naprawde teskniacych za swoja mlodoscia)
chybiony strzal oryginalny Robocop byl dobrym filmem a remake zlym i nie chodzi tu o zadne nostalgie, podobnie rzecz sie ma w przypadku Psychozy, gdzie remake powiedzialbym tracil myszka bo kalka podana w obecnych czasach kompletny niewypal, a w przypadku Robocopa jakby zrobili kalke tylko wiadomo nowsze efekty lub kosmetyczne zmiany bylby dobry film, czyli w obu przypadkach tworcy powinni pojsc w przeciwnym kierunku
"The Thing" Johna Carpentera jest remake'iem zrobionym dobrze, a więc wszystko usprawnione. Od aktorstwa, klimatu, jakości produkcji aż po przede wszystkim efekty specjalne, które do dzisiaj się trzymają.
Tak samo jak i "Mucha" Cronenberga - te same powody.
Nie wszystkie remaki są złe.
Nie wiele jest remaków które potrafia wyprzedzić oryginał. Uważam ze kiedyś trudniej było uzyskać efekty specjalne niż dziś. Praca cieżka, zaangażowanie, pomysłowość + fabuła często kreowały bardzo fajne a nwet kultowe filmy. Dzis to tylko komputerowe animacje tworzone na mega szybkich kartach graficznych i programach.