Poszukuję filmów, które oferują coś więcej niż tylko perypetie sercowe i seksualne młodzieży...
Mam już dość, bo jakieś 99,9% komedii, które lecą w telewizji są wiecznie o tym samym, aż do znudzenia. To nawet nie jest śmieszne...
A chciałabym obejrzeć jakiś film z naprawdę inteligentnym humorem, bez żadnych bąków, nieudanych pierwszych uniesień miłosnych i tym podobnych rzeczy...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
sandrula

Filmy, które mnie rozbawiły (z tych, które teraz przychodzą mi do głowy) i które wszystkim polecam to: American Beauty (zapewne oglądałaś), Cudowni chłopcy i (jak sądze, bo oglądałam tylko końcówke) Ciało za milion. Wszystkie mają podobny humor, który mi bardzo odpowiada.

gala87

O, jak miło, że w końcu ktoś odpowiedział - myślałam już, że wszyscy oglądają same hm "młodzieżowe" komedie ;-).
"American Beauty" już widziałam, ale tamtych dwóch nie, więc jak tylko znajdę czas poszukam. Dzięki :).

sandrula

Filofax - nie tylko się uśmiechniesz po obejrzeniu tego filmu, Nobody's prefect, Edward Nożycoręki - powycinane sceny z filmu, są genialnym obrazem , "Candy" z Marlonem Brando, :) lub udana komedia poprawiająca samopoczucie nawet najbardziej wymagającym nudziarzom "Fun with Dick and Jane" wyst. Herbata mieszana lwim pazurem Téa Leoni i Pan rozfalowane mięśnie twarzy Jim Carrey, a może z aktualnych, na które można iść do kina nie raz :) Rodzinka Robinsonów, Piraci z Karaibów...

użytkownik usunięty
Sunny

"Dick i Jane" z 1977 z Jane Fondą duuuużo lepszy.

No cóż, najlepsza komedia wszehcczasów to Pół żartem pół serio, ale to niestety dla CIebie o sprawach sercowych. Możesz spróboać Monty Pythona, ale to tylko stereotyp, że jest humor inteligentny, tak naprawdę o głukowate gadanie, ale nie mam nic do tego.

Baphomet

Producenci

sandrula

>Komedie "Monthy Pythonów" to szczyt absurdu, ale to wie każdy.
>Wyrafinowany humor - bracia Coen.
>Niebanalne historie, szczere, zabawne, śmieszne ale na swój nieskomplikowany a zarazem wyjątkowy sposób - to działka Roberta Benigni(pewnie z błędem)
>Kolejny charakterystyczny twórca - Woody Allen
>Prosty humor, ale z klasą - Zemeckis
>I Steven Spielberg - podobnie do Zemeckisa, mniej zwariowane są jego komedie, bardziej przesłodzone, ale też z tymi "smaczkami".
>Oho i jeszcze Billy Wilder - same klasyki.
Pozdr.

Fitzcarraldo

Allena bardzo lubię, z resztą tak samo, jak "Pythonów" ;]. Chociaż tym drugim zainteresowałam się dość niedawno i mam pewne braki, więc trzeba będzie wszystko 'uzupełnić' ;).

Dziękuję za odpowiedzi :).

sandrula

Moim zdaniem dużo zabawy można mieć przy oglądaniu serii "Czarna żmija" z Rowan'em Atkinson'em. Serial wyrąbiście śmieszny (no może poza 1 częścią).

sandrula

Prześledź całą twórczość Woody Allena!
Tam znajdziesz humor na naprawdę wysokim poziomie:)

sandrula

A autorka pytania poszła już oglądać jakiś weekendowy hit, dzisiaj polska tv prezentuje ciekawy reperuar, filmy których nie znajdziesz już w wypożyczalni, a z netu będziesz ściągać tydzień np."Tytus Andronikus","Midnight Express" nie widziałem/zobaczę :) A w sprawie komedii na dzisiejszy wieczór to TVN rapuje w Malibu około północy :)

Sunny

jak lubisz bajki to obejzyj sobie głowe rodziny tam tez mozna sie troche pośmiać

sandrula

Night at the Roxbury (1998)- wbrew pozorom film ma w sobie glebie. Bez milosci obyl sie takze White Chicks (2003),Dumb & Dumber,Ace Ventura 1 & 2 oraz Naked Gun 33 1/3. Wedlug mnie najlepsze komedie :)

sandrula

Polecam wszystko braci Coen, ale pewnie już widziałaś