FULL METAL JACKET
To kolejny film Kubrick'a, jaki mialem przyjemnosc zobaczyc. Film zdecydowanie godny obejrzenia. Film podzielony jakby na dwie czesci: szkolenie, a potem Wietnam... Osobiscie uwazam, ze "pierwsza czesc" filmu zdecydowanie lepsza.
Warto zobaczyc!!!
Przy okazji mam pytanie:
Jaki film Kubricka POWINIENEM obejrzec Waszym zdaniem w pierwszej kolejnosci teraz?
Widzialem juz Oczy szer.zamkn, Lsnienie, ww FMJ.
Co polecacie????
Pozdrawiam!
1. Full metal jacket
2. Lśnienie
3. Oczyszeroko zamknięte
sadze ze tak to powinno wygladac, kolejnosc jest spowodowana stopniem wrazliwosci widza, jednoczesnie jest tu wymagana ewolucja intelektualna.
Slyszalem, ze Pomarancza sie troche "zdezaktualizowala" przez to, ze nie jest tak skandaliczna, jak wowczas, gdy powstala...
Podobno lepszy (duzo) i calkowicie aktualny za to pozostaje inny film Kubricka:
BARRY LYNDON
http://www.imdb.com/title/tt0072684/ [www.imdb.com/title/tt00 ...]
Jeszcze nie widzialem, ale z opowiesci wydaje sie to byc bardzo interesujaca pozycja.
Co Wy na to?
PS: dot. postu wyzej: moja lista wg JAKOSCI wyglada zdecydowanie tak:
1. OCZY SZEROKO ZAMKNIETE (genialne aktorstwo/ muzyka/ klimat)
2. LŚNIENIE (genialne aktorstwo/ muzyka/ klimat)
3. FULL METAL JACKET (przekonująco pokazany dramat czlowieka siłą zmienionego w "maszynke do zabijania"... Jak juz pisalem: tylko pierwsza czesc filmu mi sie podoba)
A dlaczego Oczy... sa na 1 miejscu, skoro cenie w tym filmie to samo, co w Lsnieniu? Dlatego, ze tam zalety te mnoze przez 2!!! (Cruise/Kidmann ;) )
NO BO MUZYKE TO TRUDNO WYROZNIC (z poz 1 i 2. FMJ ma muze srednia... czyt. prawie niezauwazalna...Owszem-hity tamtych lat, ale w Czasie apokalipsy to brzmialo O NIEBO LEPIEJ)
i w LSNIENIU i w OCZACH... MUZA JEST PO PROSTU F E N O M E N A L N A!!!!
:)
Ja bym jeszcze polecił film "Lolita". Jest zdecydowanie spokojniejszy od tutaj wymienionych, przedstawia też co innego, jednak moim zdaniem warto obejrzeć.
Aaaa. przepraszam wiec. Zapomnialem ujac Lolite w tej liscie
Rzeczywiscie film zupelnie z innej beczki
ale rownie dobry... jesli mozna uzyc tak trywialnego okreslenia
Moim zdaniem film bardzo potrafi poruszyc widza... i jest ponadczasowy. Problem milosci do nieletniej zawsze istnial i bedzie pojawial sie wciaz. To ciekawe studium ludzkiej psychiki i namietnosci...
Zgadzam sie - dobre kino!
Poza absolutnie OBOWIĄZKOWĄ - Mechaniczną Pomarańczą, nie może przegapić filmu, który jest dość nietypowy dla Mistrza Kubricka - "Doktor Strangelove, lub jak przestałem się martwić i pokochałem bombę" (genialny gorzki humor) i pięknie nakręcony Barry Lyndon. Oba gorąco polecam!
NO wlasnie
a'propos Doktor Strangelove - slyszamem, ze tez niezly
ale widzialem zdjecia czarno-biale.
Czy ten film jest w wersji czarno-bialej?
A co do Barry'ego - to chyba jednak jego obejrze dzisiaj :) :)
thx all
"Ścieżki Chwały"; tematyką są zbliżone do FMJ przy czym są od niego dużo lepsze... Więcej, niektórzy uważają to za najlepszy film antywojenny w historii... Zresztą to tam zawiązała się współpraca Kubricka z Douglasem, która zaowocowała potem Spartakusem... Zawsze będę uparcie powtarzał, że to najlepszy film Mistrza. Końcowa scena jest jedną z najwybitniejszych w swojej kategorii.
Tak, Strangelove jest czarno-biały...
Tak... trzeba wiec nadrobic jeszcze pare pozycji...
Tak na marginesie - dopiero niedawno dowiedzialem sie, ze filmy Kubricka nie istnialy na polskim rynku przed jego smiercia przez oficjalny ZAKAZ ich dystrybucji na naszym rynku wydanym przez Kubricka. Podobno za to, ze u nas szerzy sie tak piractwo.
czy ktos moze mi to potwierdzic?
PS - biedak (niech mu ziemia lekką bedzie) pewnie i tak sie w grobie przewraca, jak teraz (jako duch) przemierza krainy i widzi, jak piractwo kwitnie bogacac sie na lupieniu cudzej pracy, nie oszczedzajac takze jego...
:)
A jak juz mowa o muzyce na forum w innym poscie, to pytanie:
czy mozna sciagnac z netu muzyke z Lsnienia?
Ewentualnie gdzie tego mozna szukac?
Zdecydowanie ,, Mechaniczną pomarańczę'' i ,, Barry Lyndon''. to są fantastyczne filmy! Wszystkie filmy Kubricka coś w sobie mają i on nie nakręcił filmu, którego nie warto oglądać. Jego filmy to arcydzieła. Wszystkie. Bez wyjątku! ,, Full Metal Jacket'' to moim zdaniem bardzo udany film.
Zgadzam sie w 100% ze zdaniem, ze filmy Kubricka maja ten niepowtarzalny i ulotny klimat, ktorego na prozno mozna szukac u wiekszosci innych tworcow...
Pomijajac watek mistycznego Lsnienia, czyz calkiem rzeczywisty i mowiacy o prawdziwych, namacalnych problemach film: Oczy szeroko zamkniete nie powala ATMOSFERĄ? Przeciez Ci ludzie maja pozakladane po prostu balowe maski... poza tym garnitury, suknie...... a jednak, gdy zanurzamy sie w ta zakazana rzeczywistosc ogarnia nas lek... Wspaniale kino, przecudnie dobrana muzyka...
Moim zdaniem niestety druga czesc Full.. jest mniej udana. Najbardziej przekonująca jest droga otylego bohatera, prowadzaca go wprost do najgorszego mozliwego zakonczenia... Swietnie "zagrana" postac, bardzo przekonujace teksty szkoleniowca... ;)
To w Wietnamie, to juz nie to samo... aczkolwiek dobrze, ze pokazano tam bezsens tej wojny i to, jakimi amerykanie potrafili byc swiniami tez. Byl tam taki gosc w helikoptwrze. Strzelanie do dzieci jest i kobiet jest najlepsze, bo jest latwiej trafic - mowil...
No i sami zolnierze w wiekszosci wiedzieli, ze ta wojna tak naprawde nie jest ich wojną... zostali tam wyslanie dla celow politycznych pod szyldem idei..
Dzis mozna znow zobaczyc tych samych mlodych amerykanow, ktorzy znow zostali wrzuceni do nieswojej wojny, by narzucac sie z pomoca i przelewac krew dla idei............ WIEKSZEJ KASY DLA USA (BUSH'A) Z POL NAFTOWYCH!!!!
Jesli ktos jeszcze sie nie przekonal co do slusznosci interwencji w IRAKU, to prosze zobaczyc FARENHEIT 9/11... ===) BEZ KOMENTARZA :( :( :(
Moim zdaniem niestety druga czesc Full Metal Jacket.. jest mniej udana. Najbardziej przekonująca jest droga otylego bohatera, prowadzaca go wprost do najgorszego mozliwego zakonczenia... Swietnie "zagrana" postac, bardzo przekonujace teksty szkoleniowca... ;)
To w Wietnamie, to juz nie to samo... aczkolwiek dobrze, ze pokazano tam bezsens tej wojny i to, jakimi amerykanie potrafili byc swiniami tez. Byl tam taki gosc w helikoptwrze. Strzelanie do dzieci jest i kobiet jest najlepsze, bo jest latwiej trafic - mowil...
No i sami zolnierze w wiekszosci wiedzieli, ze ta wojna tak naprawde nie jest ich wojną... zostali tam wyslanie dla celow politycznych pod szyldem idei..
Dzis mozna znow zobaczyc tych samych mlodych amerykanow, ktorzy znow zostali wrzuceni do nieswojej wojny, by narzucac sie z pomoca i przelewac krew dla idei............ WIEKSZEJ KASY DLA USA (BUSH'A) Z POL NAFTOWYCH!!!!
Jesli ktos jeszcze sie nie przekonal co do slusznosci interwencji w IRAKU, to prosze zobaczyc FARENHEIT 9/11... ===) BEZ KOMENTARZA :( :( :(
P.S. = zeby byla jasnosc:
koncowe zdanie powyzej powinno zawierac slowo "SLUSZNOSCI" (w wielkim cudzyslowiu), bo jak obejrzycie film, to sami sie przekonacie...
w Farenheit mozna zobaczyc zywe obrazki i komentarze zolnierzy, ktore sa zywcem wyjete z filmow typu FMJ... czyli chlopcy zmienili troche mundury, bron, ale nie zmienil sie nadal bezsens przelewania krwi za kase!
w imie zmyslonej idei, podstwionej pasujacej bajeczki, przez zastraszanie ludnosci... a przeciez jak sie narod boii... to narod sluuucha:)
heh
jak ta polityka pieknie dziala... jak pieknie mozna manipulowac ludzmi, ba
caly swiat mozna zmanipulowac...
ja sie nie dam!
Oglądałem prawie wszystkie filmy Kubricka i muszę przyznać, że nie ma słabych. To niezwykłe kino, ale jeśli miałbym wybrać przynajmniej trzy najlepsze i godne polecenia to w kolejności:
1. 2001: Odyseja kosmiczna
2. Dr. Strangelove
3. Mechaniczna pomarańcza
Pozdrawiam
Ja poleciłbym "Spartacusa". Świetny film historyczny z genialnym aktorstwem. A potem "Killing", który jest jednym z najlepszych kryminałów, jakie widziałem.
chetnie bym obejrzal te starsze obrazy mistrza... ale niestety nie ma ich w znanych mi wypozyczalniach dvd. nie za bardzo chce tez wydawac wiecej kasy na zakup. stad tez bedzie mi trudno sie pewnie przekonac, jak swietnie ponoc jest drobiony jakis starszy film Kubricka o I WŚ (okopy...). Ponoc perelka tez.
Jak ktos wie jak/skad zdobyc takie starsze filmy, to prosze o info
k-d@o2.pl lub GG 2899443
thx
FULL METAL JACKET - zgadzam się, że druga część nie dorównuje pierwszej, i chyba wiem dlaczego - po prostu po SZEREGOWCU RYANIE żaden sposób pokazania wojny dwudziestego wieku na nikim nie może zrobić właściwego wrażenia; ale weźmy poprawkę, że stanley był szybszy o ponad 10 lat
uważam że powinieneś obejrzec "Barry Lyndon" koniecznie!
niesamowicie wciagająco ukazana historia młodego irlandzkiego chłopaka, który z biedy... zdobywa bogactwo... a jak kończy? to opowie film :) polecam!