Hej, mam pytanko.

Co sądzicie o filmach których akcja dzieje się w latach 60- 70? I czy znacie jakieś dobre filmy których akcja dzieje się własnie w tym okresie? Obojętne z którego roku film ważne aby akcja toczyła się właśnie w tych latach. Napiszcie też jakie są ważne cechy tych lat które mogą być dobrym (ambitnym) tłem dla filmu. Przykładowo lata 20 prohibicja a 30,40 wojna.
Z góry dzięki, licze na szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
iras_x

Wysławiaj się jaśniej. Lata 60-70 gdzie? Polska? USA? Globalnie? Wojna, lata 30 przy szczytowym izolacjonizmie w Ameryce?

Rezun

Powrót do przyszłości:)

Rezun

Raczej USA. A wojan i lata 30 to był tylko przykład. Nie ma sie co tak irytować.

iras_x

Więc się już nie irytuję i ci film oferuję.
http://www.filmweb.pl/Burza+lodowa,1997,o+filmie,Film,id=10474

Czyżby prezentacja maturalna lub jakieś inne naukowe plany?

Rezun

Raczej naukowe plany ;) Do matury mi jeszcze trochę brakuje.

iras_x

http://pod.jednym.dachem.filmweb.pl/
Bardzo dobry czeski komediodramat. Rzecz dzieje się w 1967 r.

iras_x

Cechy: wojna w Wietnamie, rewolucja seksualna/obyczajowa, kryzys energetyczny, załamanie się wiary w amerykański system polityczny(afera watergate),równouprawnienie murzynów. Filmów jest mnóstwo.

Rezun

A moge liczyć na jakiś przykład?? (za krótki)

iras_x

Na dzień dobry zobacz Foresta. Sympatyczny niepozbawiony ciekawych obserwacji obraz tamtych lat.

Rezun

Możesz napisać dokładniej o co chodzi, bo filmów jest dużo a ja dzisiaj jestem bardzo leniwy.

Rezun

Hej kolego z czym do ludzi ;P Kto tu Forresta Gumpa nie widział? Za kogo Ty mnie masz.
A jaki znasz ciekawy film z tłem rewolucji seksualnej?

iras_x

UUU... co ja jasnowidz że wiem co oglądałeś? Seksu się zachciało hehe. To może Deep Throat? Na poważnie to już dałem link o takiej tematyce, Burza lodowa. Twoja wypowiedź mnie zniesmaczyła więc już dzisiaj więcej filmów nie dostaniesz :P a znam ich sporo.

Rezun

Ale ja jestem dziewczynką ;) I to był tylko taki przykład. To niech będzie.....np... ee.. Wojna w Wietnamie.

iras_x

a ile masz latek dziewczynko? Jak się wstydzisz publicznie to możesz napisać u mnie na blogu :)

tera powaga, mam słabość do dziewczyn co lubią coś więcej niż niz bzdurne film z kochasiami. A moze szukasz da chopaka, wtedy nie pomagam.

klasyka: Czas Apokalipsy, Pluton, Urodzony 4lipca pewnie widziałaś?

A może jesteś chłopcem co udaje dziewczynkę żeby mnie zmiękczyć?

Rezun

Ide spać, jutro do szkoły musze wstać. A wy wpisujsie się dalej ;) I Ty również :) Miłej nocy życze.

iras_x

Masz tu parę: JFK,Wszyscy ludzie prezydenta,Absolwent,Maratończyk,Sprawa Kramerów,Chiński syndrom,Trzy dni kondora,Rozmowa. Więcej mi się nie chce.