Nie pamiętam czy już tutaj o to pytałem, ale chciałbym poruszyć tę ważną dla mnie (i pewnie dla wielu z nas) kwestię.

Skoro lektor czyta listę dialogową, to w takim razie taka lista musi istnieć w formie jakiegoś dokumentu tekstowego na dyskach danej telewizji. Czy w takim razie takie napisy (listy dialogowe) zgodnie z wykupioną licencją na dany film czy serial, są jakoś archiwizowane? Sądzę, że np. dana telewizja albo archiwum mogłoby nawet odpłatnie udostępniać taką bazę i można by np. mieć ją (jedynie do wglądu) i przeszukiwać sobie na podstawie fragmentów dialogów, konkretnych cytatów. Byłoby to przydatne, jeśli ktoś pamięta jakiś cytat i nie wie, z jakiego to było filmu.

Nie wiem tylko, jak to by wyglądało w kwestii praw autorskich i innych przepisów. Podkreślam: takiej bazy nie można by było pobierać (pamiętamy przecież zamknięte serwisy z napisami do filmów), ale przeszukiwać online. Ciekawe czy takie coś jest w ogóle możliwe.

Będę wdzięczny za odpowiedź albo jakieś luźne sugestie.

underground73

"takiej bazy nie można by było pobierać " - he he, nie znasz potęgi ciemnej strony mocy... znaczy internetu. ;P