NAJPIĘKNIEJSZY SOUNDTRACK

użytkownik usunięty

JAk uważacie? Jak film ma najpięknejszą ścieżkę dźwiękową?
Mój typ: Władca pierścieni i Requiem dla snu

Lubię muzykę Hansa Zimmera ;-) np. "Pearl Harbor"

Titanic też lubię ;-)

Evelyn_7

soundtrack do:
Lord of the Ring
Matrix
Trainspoting
requiem for a dream
no i
całkowita nowość jak dla mnie
do filmu "lust, caution" Alexandre Desplat

beetlejuice88

dla mnie to:

Requiem dla snu
Dinozaur
Lord of the rings
Apocalypto
Terminator
Cos

Spinel

ja tam najlepiej sobie cenie Jamesa Hornera moim zdaniem lepszy od Zimera...

Wielki Błękit
Misja
Lost in Translation

rustysword

Wszystkie kawalki Johna Williamsa + soundtrack z ,,szkoly uwodzenia'',,Gladiatora",,Titanica",,Wladcy Pierscieni"

rustysword

Władca Pierścieni
Piraci z Karaibów
Requiem For A Dream
Gladiator
I motyw z 4400 XD

Pulp Fiction i Braveheart - kontrastowo ;)

Fortek

Władca pierścieni- wszystkie części
Gladiator
Indiana Jones
Requiem dla Snu
Animatrix
Matrix
Moilin Rouge
Król Lew
Piraci z Karaibów
i ogólnie kompozycje Zimera- jak dla mnie większość brzmi tak samo, ale są super

Jeśli miałbym wybrać ten najlepszy to chyba będzie to jednak Władzio pierścieni.

CRANK

PULP FICTION - genialne stare kawałki doskonale zgrane z akcja i nadające klimat temu filmowi (Quentin jak zawsze wiedział co robi :D)
WIECZNA MIŁOŚĆ - piękne kawałki fortepianowe Beethovena bo w końcu to film o Beethovenie :P (najlepszy moment gdy Beethoven gra sonatę Pathetique - piękny moment :)) <- warto zobaczyć
CZAS APOKALIPSY: POWRÓT - już początkowa piosenka (The Doors - The End) i sceny zrzucania napalmu na dżungle powodują dreszcze.

Fortek

Wierny Ogrodnik ,Gladiator,LOTR,Sin City,Helikopter w Ogniu ,Człowiek w Ogniu,Requiem dla Snu ,Donnie Darko i jeszcze kilka innych produkcji.

Fortek

Requiem dla snu
Brokeback Mountain i dlugo dlugo nic..................

JA uwazam ze Piraci Z karaibów maja niezła sciezke Kró lew jak naj bardziej ale to musicale razadza w tym dziale :) Moj typ to goraczka sobotniej nocy i Greace

Mille

Vangeli - 1492 Wyprawa do raju
Hans Zimmer - Cienka czerwona linia

_Pablos_

Vangelis*

czasem słońce czasem deszcz i trainspotting :P

Jak dla mnie najpiękniejsze soundtracki są w dwóch częściach Conana i wszystkich częściach American Pie

Profesor886

- "Władca pierścieni"
- "Czasem słońce czasem deszcz"
- "Piła 1" (szczególnie ten utwór na końcu filmu... ach... =D)

Dla mnie:
Gladiator
Piraci z Karaibów
Shrek
Requiem for a dream
Władca pierścieni
i musicale oczywiście: Grease, Moulin rouge

aska1_9

requiem for a dream napewno
i lust, caution- desplat tworzy arcydzieła

m3tus_2

"Anastazja" (ta Disney'a) :D
"Titanic"- przez ta muzykę, ryczałam na tym filmie!

- Death Proof
- Król Lew
- Across the universe
- Step up (film taki sobie, ale trzeb przynac, ze polaczenie muzyki klasycznej z hip hopem mistrzowskie)
- Wladca Pierscieni
- Pianista
- Wściekle Psy
a ogolnie soundtracki do filmow tarantino ubostwiam :P

Pablo_3

Bandyta - ma rewelacyjny soundtrack,

i potem:
Wielki Błękit,
Misja,
Pożegnanie z Afryką,
Władca pierścieni,

margottam1

Gladiator
Helikopter w ogniu
Zabojstwo Jessiego Jamesa przez tchorzliwego Roberta Forda
Pokuta

Maximus_D_M_

Requiem dla snu i Zrodlo!

Moim zdaniem : Piraci z Karaibów, Gladiator i Piękny Umysł

Wogóle najlepsze są soundtracki Klausa Badelta i Hansa Zimmera

Zdecydowanie Rocky IV;) no i może jeszcze Alexander

Złoty Kompas ^^, Wszystkie Star Wars, Lista Schindlera, Jurajski Park i Władca Pierścieni

Jak dla mnie soundtrack z Ojca Chrzestnego... Tworzy genialną i niepowtarzalną atmosferę...

użytkownik usunięty

jesli chodzi o soundtracki z muzyka luznych wykonawcow to bez watpienia przoduje "mortal kombat" (pamietam te przegrywane sto razy kasety w podstawowce hehe) i "matrixy".
a z muzyki skomponowanej specjalnie do filmu to pierwsza czesc 'piratow z karaibow" Badelta i oczywiscie dziela Zimmera, ze wskazaniem na "krola Artura". uwielbiam ten amerykanski patetyzm, ktory leje sie z tej muzyki.......

Na pewno Michał Lorenz robi świetną muzę (zwłaszcza "Bandyta", wszystkie "kolory" Kieślowskiego i - nikt o nich nie wspomniał, bo to mało znane i - raczej średnie filmy- "A map o the world" z muzyką Pata Mathengo (napisał ją po przeczytaniu książki, później dali ją do filmu), "Dingo" z Milesem Davisem (kto robił muzę wiadomo), tak samo jak z "Windą na szafot". No i jeszcze "Blues brothers" i "Blues brothers 2000:-) Aha - no i "Bird" Eastwooda (dziś go zdobyłem i po raz 1. obejrzę - dowiem się dlaczego jazzmeni robią takie gale Eastwoodowi, już nie moge się doczekać:) Były jeszcze "Purpurowe skrzypce" - muzykę robił Joshua Bell - świetny "klasycyzujący" skrzypek....
Więcej na tą chwilę nie pamietam

8art

Dodaję jeszcze muzykę Komedy.

Muzyka z filmu "Requiem dla snu"!!! Ciary po plerach murowane!!!

Twórczość Ennio Morricone!!!
Zwłaszcza z filmu "Dobry, zły i brzydki" Cymes!

A i jeszcze zapomnialam oczywiscie super piosenki sa w filmi Zakochana złosnica

Dla mnie bezapelacyjnie:
* Lost in Translation
* Blue Velvet
* Party Monster
* Requiem Dla Snu
* Marzyciel

>>>>>>>>.. Vanila SKy ..<<<<<<<<<

użytkownik usunięty

Oto kilka moich typów:
- Ojciec Chrzestny (genialna muzyka!)
- Władca Pierścieni
- Kilka produkcji Disneya (zwłaszcza Król Lew i Piękna i bestia)
- Filmy Quentina Tarantino
- Tańcząc w ciemnościach (Bjork i wszystko jasne;-)
- Titanic
- Mała Miss
- Babel
- Notatki o skandalu
- Donnie Darko
I jeszcze mogłabym naprawdę długo wymieniać...

Greace, Gorączka sobotniej nocy, Pianista, Piękny umysł :)

Nikt nie wymienił muzyki do filmu "Godziny", wg mnie absolutnie fantastycznej.
A z twórców klasycznie: Ennio Morricone i Hans Zimmer :)

nikt nie dodal oczywiście "Bridge to Terabithia" co mnie dziwi, genialna muzyka, jak ją słysze to wow dreszczyki i łzy się cisną, pasuje do motywu wspomnień jak i tęsknoty za czymś utraconym:) (szczególnie jeżeli chodzi o muzyke Leigha Nasha i Tyler James) miodzio:D

http://pl.youtube.com/watch?v=iJLPckUEcao
http://pl.youtube.com/watch?v=FlnYvglS-K4
http://pl.youtube.com/watch?v=2H4fLQ9_c3w

Jak dla mnie najlepsze soundtracki to:
1.Mononoke Hime
2.Gladiator
3.Titanic

Nic nie przebije ścieżki ze 'źródła' Aronofsky'ego. Muzyka Mansella jest tak magiczna i silna, że za każdym razem jak jej słucham czuję dreszcz na plecach:)

Tajemnica Brokeback Moutain
Władca Pierścieni. Powrót Króla
Forrest Gump
Król Lew

między słowami
król lew
gnijąca panna młoda
pan od muzyki
amelia

a jeszcze:
motyl i skafander
tańcząc w ciemnościach

felix_cat

Ja dodam trochę więcej soundtracków, które uważam za najlepsze:
- "The Village" Jamesa Newtona Howarda z solowymi popisami amerykańskiej skrzypaczki Hilary Hahn,
- "Liste Schindlera" Johna Williamsa z nutą Itzhaka Perlmana, który ze skrzypciec wyciska wszystek emocji,
- "Dom Latających Sztyletów" autorstwa Shigeru Umebayashi, który świetnie posługuje się elektroniką
- "Wyznania Gejszy" ze świetnymi tematami oraz akcentami dalekiego wschodu
- "Troja" odrzucona partytura Gabriela Yareda, którą charakteryzują potężne chóry
- "The Promise" Klausa Badelta, jak dotąd najlepsza praca kompozytora, zmarnowana w słabym filmie
- "The Lion King" Hansa Zimmera ze świetnymi chórami i tematami
- "The Thin Red Line" Hansa Zimmera - niezwykły klimat
- "The Prince of Egypt" również Hansa Zimmera - świetne tematy oddające klimat Egiptu
- "Amistad" Johna Williamsa, oparta o trzy rewelacyjne tematy, świetne wykorzystanie intrumentów afrykańskich
- "Harry Potter i Więzień Azkabanu" Johna Williamsa, najlepsze zilustrowanie opowieści o Harrym Potterze, piękne tematy oraz niezwykła magia
- "Kobieta w błękitnej wodzie" Jamesa Newtona Howarda - świetny temat przewodni, piękne delikatne chóry oraz potężny finał, który robi ogromne wrażenie

toma_90

Dodam rowniez Soundtrack do "Cruel Intentions" (Szkola Uwodzenia), a w szczegolnosci kawalek The Verve "BitterSweet Symphony", ktory chyba kazdy zna ;-).............

http://www.youtube.com/watch?v=qBCDvRS16_s