Moim skromnym zdaniem za najlepszego kompozytora uwazam Hansa Zimmera slyszelismy jego muzyke m.in. w Gladiator, Black Hawk Down, Last Samurai, Crimson Tide(Karmazynowy Przyplyw), Lion King, Rain Man, Pearl Harbor, Cienka czerwona linnia i wiele inncyh. W kazdym z tych filmow jest swietna muzyka pasujaca do filmu. Takze podoba mi sie muzyka w Braveheart Jamesa Hornera, oraz Howarda Shora za muzyke we Wladcy Pierscieni. Muzyka z filmow takich jak Cast away, We were soldiers i wiele innych takze jest swietna. Jakie jest wasze zdanie?
Don Davis? hm.. nie bardzo, a w jakich filmach jest jego muzyka?? racja w requiem for a dream tez jest fajna muzyka, ta muzyke przerobili do trailera Wladcy: Dwie wieze jeszcze lepiej wyszla
Wg mnie najpiękniejszą, najbardziej klimatyczną muzyką jest ta w 'Requiem dla snu'. Jest po prostu wspaniała, soundtrack do tego filmu mogłabym słuchać wiecznie. Oprócz tego ta w Ostatnim Samuraju i Rain manie, a także w Godzinach szalenie mi się podobała. No, i nie zapominajmy o Władcy Pierścieni.
Wg mnie najlepszy jest Tan Dun i jego muzyka w Przyczajony tygrys ukryty smok i Hero. Jesli chodzi o sountracki, to zdecydowanie najlepsze są do Pulp Fiction, Kill Bill, Ghost Dog jarmusha.
Hans Zimmerman to rzeczywiście pierwsza liga. Ja polecam Traffic Cliffa Martineza, motyw przewodni z Plutonu - bodajże coś Samuela Barbera, oczywiście większość twórczości Angelo Badalamentiego i jak dla mnie prawdziwa perełka: muza Petera Gabriela z Ostatniego Kuszenia Chrystusa - mistrzostwo świata. Dla mnie muzyka w filmie jest czymś niesłychanie ważnym. W połączeniu z dobrymi zdjęciami rekompensuje mi słabe aktorstwo czy też kiepski scenariusz. Dlatego szkoda, że w wielu filmach niezbyt przykładają się do tej części produkcji...
A ja bardzo lubie muzykę Jerrego Goldsmitha, napisał muze do wszystkich filmów z serii Star Trek. Moim zdaniem jego kawałki są niezapomniane...
Motyw z Gwiezdnych wojen Johna Wiliamsa też jest świetny
Czasami w jakimś filmie wykorzystuje się stare kawałki i potem ludzie kojarzą je z tymi produkcjami...
Odyseja Kosmiczna 2001 - Tako rzecze zaratustra(Richard Strauss)
dokladnie... Hans Zimmer jest wybitny w tym co robi i taka jest tez jego muzyka, ja polecam Michała Lorenca szczególnie jego soundtrack do filmu Bandyta.
bez wątpienia!! Hans Zimmer jest w tej chwili najlepszym i najbardziej znanym kompozytorem filmowej muzy...praktycznie jego każdy projekt jest jedyny w swoim rodzaju ... poczynając od nieśmiertelnej muzyki z Gladiatora( dla mnie osobiście chyba najlepszej skomponowanej jak dotąd muzyki filmowej), po świetną muzyke w black hawk down, królu lwie, cienkiej czerwonej lini, the peacemaker, black rain, czy ostatnio w the last samurai, lub królu arturze....zimmer to geniusz!!!!a o zapomniał bym o muzie do M:I-2 to jest dopiero rarytas ;]
Popieram większość przedmówców. Hans Zimmer to najlepszy kompozytor. Szczególnie lubię muzykę z TWIERDZY i OSTATNIEGO SAMURAJA, chociaż w BLACK HAWK DOWN też była niczego sobie. A oprócz niego to Trevor Jones i Randy Edelman za muzykę do OSTATNIEGO MOHIKANINA i Klaus Badelt i jego muzyka do PIRATÓW Z KARAIBÓW i EQUILIBRIUM. Po prostu miodzio. Pozdro:)
Uwielbiam muzykę filmową . Rózni kompozytorzy rózne filmy to i różna muzyka. jednak chyba mimo wszytko Muzyka komponowana przez Hansa Zimmera mnie najbardziej urzyka. Są oczywiście inne filmy, do których muzyke tworzyli inni kompozytorzy jak chociażby Howard Shore do "Władcy Pierścieni", czy Eric Serra, ale jak słyszałam jakiś kawałek stworzony przez pana Zimmera, to w większości przypadków bardzo mi się podobał. Pozdrawiam wszytkich,
Angel of the Middle-earth.
Świetną muze mają filmy Tarantino :))) Szczególnie mi sie podobała w Pulp Fiction (yeah, genialny film) i w Reservoir Dogs (music of 70s!!!). Poza tym fajną muzyka ma Snatch (Przekręt) i American Pie 2 (kalifornijski Punk Rock, "Blink 182 i Sum 41" uwielbiam te zespoły). Dzisiaj obejrzałem "Italian Job" (to oryginalne z 1969) i też bardzo mi sie podobała muzyka... Aha i jeszcze motyw przewodni w "The Punisher"!!! Ufff ale sie nagadałem ;) pozdr
oj tak hans zimmer jest najlepszy.....najbardziej mi sie podoba soundtrack do króla lwa....nic dodac nic ujac....nawet jakby sie ujebło to sie należał!!!!! lubie tez..black howk down, rain mana ,pearl harbor czy armageddon......ale lion king to podstawa