Interesuje mnie Wasz stosunek do zwiastunów filmowych - kierujecie się nimi uwagę przy wyborze repertuaru? Interesują Was jako sztuka sama w sobie? Jakie są Wasze ulubione zwiastuny? Czy też może wcale nie zwracacie na nie uwagi? Piszcie!

wojtimosi

Jak na razie przyszły mi do głowy 2 zwiastuny. A mianowicie chodzi mi o 2 tytuły filmowe: Matrix: Reaktywacja oraz Lara Croft: Tomb Raider.
Bardzo dobrze zmontowane...

wojtimosi

Na pewno czasem mozna pokierowac sie zwiastunem w doborze filmu. Jesli cos mnie zaintryguje w zwiastunie z pewnoscia bede sie starala ten film obejrzec. pamietam jak podobal mi sie zwiastun "8 kobiet" cos prawie jak "randka w ciemno" kandydatka #1, #2, #3. W matrixie zwiastuny naszprycowane efektami specjalnymi naprzemian z filozoficzna gadką. "Dzis wreszcie wojna sie skonczy" :D uff bogu dzieki

calee

Pamiętam, że właśnie dzięki temu zwiastunowi wybrałem się na 8 kobiet :) Czyli jednak coś w tym jest. (...) Nie wystarczy zadać pytanie, trzeba jeszcze zrobić to w ciekawy sposób.
Intrygujący jest np. teaser Kill Bill vol.1, bo nie mówiąc w sumie nic pokazuje bardzo dużo pozostawiając naszej wyobraźni pole do popisu, dzięki czemu każdy ma swoją wizję filmu.
Zaś jeśli chodzi o Matrixa... cała rzecz w tym, że zwiastunów nie oceniamy według filmów, jakie reklamują. Mają być samodzielnym dziełem, i dlatego podpisuję się pod głosem, że reaktywacja ma ciekawy trailer.

wojtimosi

Mnie się podoba zwiastun do nowego filmu The Punisher (2004) super zwiastun

Filemon

Nie napisałeś, który zwiastun :) więc obejrzałem wszystkie trzy, i muszę Ci szczerze powiedzieć, że tak naprawdę wrażenie zrobił na mnie tylko ten pierwszy (teaser). Kryje w sobie pewien potencjał, podczas gdy pozostałe zdają się obnażać wszystkie atuty filmu (strzelanie, wybuchy, siekana i odrobina humoru).
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale muzyka w tym właśnie teserze to przerobione "Party" Clinta Mansella z "Requiem dla snu" (BTW też zrobionego przez Artisan)

wojtimosi

Mi chodziło o ZWIASTUN z dużych liter nie teaser

Filemon

no to moje zdanie już znasz :P

wojtimosi

Mi się tam podoba zwiastun "Van Helsinga"...................................

sadasdxdcsc

Zwiastun TROY. Zarąbisty!!! Wielka scena batalistyczna, oblężenia, gigantyczne armie, muzyka... Zwiastun bajeczny. Niestety film przez denna fabułę i zbyt popularnych ostatnio aktorów będzie beznadziejny więc nawet nie będzie mi się chciało go oglądać... W każdym razie sam zwiastun wygląda zarąbiście.

sadasdxdcsc

Zwiastun TROY. Zarąbisty!!! Wielka scena batalistyczna, oblężenia, gigantyczne armie, muzyka... Zwiastun bajeczny. Niestety film przez denna fabułę i zbyt popularnych ostatnio aktorów będzie beznadziejny więc nawet nie będzie mi się chciało go oglądać... W każdym razie sam zwiastun wygląda zarąbiście.