Wyścigi rydanów w Ben-hurze, walka Luka Skywalkera z Darthem Vaderem na Battle Star, tonięcie Titanica i wiele innych scen na długo pozostają w pamięci i pozostawią duży ślad w światowej kinematografii. Niektóre z nich to kamienie milowe w dzidzinie techniki o wiele lat wyprzedzające swoją epokę ale tęż mogą być to proste sentencje, motta którymi posługujemy sie do dziś a ukazały wiele prawd czy wzorce postępowań.Często stają sie pierwowzorami dla innych obrazów które czerpią z nich natchnienie i nieraz zmieniają nasz pogląd na świat.Co w takim razie tak bardzo utkwiło WAM w pamięci, wywarło największy wpływ na psychikę i pogląd na kino????

Scarface

witaj ! nie trzeba TITANICA ! zeby zapamiętac jakąs scene wystarczy to "coś"...dla mnie ostatnia scena w casablance :) (i chyba nie tylko dla mie ;P przeciez to klasyczna scena ale jest genialna!) scena w cenie strachu - kiedy jeden z bohaterów wpada w błoto i mimo wstaje i walczy dalej ..by ostatecznie przegrac..to scena z złodzieji rowerów - twarz chłopca błagającego zebranych wokół ludzi o llitośc dla ojca...to scena kiedy umieraja samurajowie w deszczu w filmie kurosawy 7 samurajów ....to ostatnia scena - scena płaczu w niebezpiecznych zwiazkach z glen close...scena wspinaczki - pokuty w misji - sceny wielkiego parowca , który jest ciagniety przez góre w filmie herzoga....to robert de niro w przebudzeniu próbujacy ukrywac swoje - spowodowane chorobą tiki przed Penelopą Ann Miller........monolog oliviera w ryszardzie III na temat jego mozliwości tanecznych :):):) to umberto D próbujacy przegonic psa jedynego przyjaciela.............scena placzu na plazy w la stradzie.........twarz reportera na koncu "okretu".........ostatnia scena z powiekszenia* .........etc etc etc etc :):) - ogólnie dla kazdego z nas jest taka scena której niemoze zapomnieć ..i nie koniecznie jest ona zapisana w historii kina...pozdrawiam :)

*moze ktoś zagra w tenisa na niby ???

użytkownik usunięty
Scarface

To prawda,że są takie sceny,które zmieniają bieeg historii kina i na trwałę wpisują się w pamięć.Dla mnie jest kilka takich momentów.Pierwszy jaki przyszedł mi do głowy to lądowanie wojsk na plaży w "Szeregowcu Ryanie",scena z "Leona" kiedy oddaje życie za Matyldę,końcówka Casablanki czy pożegnanie w deszu w "Co się wydarzyło w Madison County".Myślę że można by wymieniać wiele takich momentów i właśnie dlatego oglądamy filmy.Pozdrawiam

"... czy pożegnanie w deszu w "Co się wydarzyło w Madison County" zgadzam sie w 100% jest doskonałym przykładem "sceny" do zapamiatania dzieki niej ten film dodaje sobie tylko plusów ..pozdrawiam

użytkownik usunięty
Scarface

Jak dla mnie taka scena byla bitwa w Helmowym Jarze w "Dwoch wierzach". Ni wazna ile razy to ogladam zawsze czuje taki dziwne uniesienie...

Walka Freddy'ego i Jasona w filmie o tym samym tytule.
Walka ludzkosci z maszynami w Matriksie.
Walka Terminatorów w filmie Terminator 2