Ten temat chyba już się tutaj pojawił...nie mogę go jednak odnaleźć.
Mianowicie Oscary 2005 (2004 właściwie).
Można już zacząć spekulować, jakie filmy zdobędą nominacje
Według mnie do faworytów będzią należeć: "Aviator" Martina Scorcese, "Aleksander" Olivera Stone'a i "Pasja" Mela Gibsona.To jednak tytuły najgłośniejsze (intuicja podpowiada mi , że najbardziej będzie się liczył pierwszy z wyżej wymienionych, biorąc w tej chwili pod uwagę przede wszystkim kryteria pozaartystyczne-np. chęć ukoronowania dorobku Scorcese, który Oscara nigdy nie otrzymał)...o filmach bardziej kameralnych prawdopodobnie jeszcze nie wiemy. Sensacją natomiast jest to, że statuetki nie zdobędzie Moore za "Fahrenheit 9/11", przynajmniej w kategorii dokumentu. Ma on ubiegać o nominację dla najlepszego filmu roku...nie znam dobrze regulaminu Akademii Filmowej by stwierdzić czy w ogóle jest to możliwe. Może wiecie coś więcej na ten temat?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
karakter

Tak... Słyszałem, że "Aviator" to duże wydarzenie... W końcu Scorsese nie zawodzi... "Aleksander" to podobno klapa, więc nie wiem jak z nim będzie, ale Jolie ma podobno oskara dostać... Co do "Pasji" to mogę się wypowiedzieć ponieważ film widziałem i raczej wątpię aby została ona obsypana oskarami... Może coś dostanie... Podobno w najnowszym swoim filmie Al Pacino stworzył niezapomnianą kreację, więc i może on być noiminowany... Myślę, że Hanksa też nominują, chłopak zasłużył... I może wreszcie Carrey nominują... Nigdy nic nie wiadomo... Tak naprawdę to będę mógł coś powiedzieć po ogłoszeniu nominacji, albo chociaż na początku stycznia dopóki nie ukażą się ostatnioe filmy, więc czekam...

Albertino

Pierwszym momentem gdy mamy już jakieś informacje na temat potencjalnych nominantów są już nominacje do Złotych Globów. To już w grudniu, tak mi się zdaje.
Jescze o filmach obcojęzycznych...nominowani mogą być: Upadek, Pan od muzyki

karakter

Czeka nas w kontekście tych nagród wysyp filmów biograficznych.
Kilka tytułów filmów , które mogą się liczyć w rywalizacji w najważniejszych kategoriach...na razie niewiele wiem o tych obrazach, ta egzemplifikacja oparta jest na doniesieniach prasowych: Sideways Alexandra Payne'a, Hotel Rwanda Terry'ego George'a, Kinsey( biografia amer. seksuologa), filmy o muzykach-Ray(...Charles), De Lovely(Cole Porter), obyczajowy Closer Mike'a Nicholsa, Vera Drake Mike'a Leigh (nagrodzona Złotym Lwem w Wenecji), Dzienniki Motocyklowe Waltera Sallesa( O Che Guewarze)