Wie ktoś z was może, w którym filmie po raz pierwszy ktoś został zabity? Jakie było pierwsze morderstwo na ekranie?
Z góry dzieki za pomoc :)
Pozdrawiam Szymek

Dobry_2

W „Encyklopedii Kina”(pod red. T. Lubelskiego, Kraków 2003) znalazłem następujący tytuł: „Egzekucja Marii Królowej Szkotów” z 1885 r. zrealizowana przez T. Edisona(prawdopodobnie tego od żarówki, ale wyjaśnienia w księdze brak)
Z filmów które widziałem takim najwcześniejszym filmowym morderstwem był sławny film braci Lumiere pt. „Zabójstwo Marata” zrealizowany wg „Encyklopedii” w 1897 r. Trwa tylko kilka minut. Przedstawia historyczne wydarzenie z czasów Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Członek Konwentu, słynny rewolucjonista, jakobin Jean Paul Marat zostaje napadnięty i zasztyletowany podczas kąpieli w wannie, przez Karolinę Corday; jego przeciwniczkę polityczną, żyrondystkę.
Bardzo to było spektakularne! Będziesz miał okazję – obejrzyj.
Pozdrawiam
kicek

P.S.
Jak wyczytałem w Encyklopedii, bracia Lumiere zrobili cala serie obrazów o słynnych zabójstwach. W tym samym roku co „Zabójstwo Marata”(1897) powstały „Śmierć Karola I” i „Śmierć Robespierre`a"

General_Minimus

Do powyzszej wypowiedzi wkradla sie blad. "Egzekucja Marii..." powstala oczywiscie w 1895 roku(a nie jak napisalem w 1885. Wtedy nie bylo jeszcze kina,hehe)

General_Minimus

Rządzisz, kicek, rządzisz. Serdeczne dzięki za pomoc!
Pozdrawiam (Szymek