Jakie filmy produkcji polskiej XXI wieku kochacie, podziwiacie, uwielbiacie? Ja uwielbiam Pianistę, a wy?
Tak "Pianista", bardzo dobry. Chociaż taki powolny sposób narracji miał... Troszkę mnie to drażniło...
Bez dwoch zdan jednym z najlepszych polskich filmow ostatnich lat jest "SYMETRIA" - jakis chyba niedoceniany ten film jest .
Ja tam "Pianisty" do polskich filmow nie zaliczam heheheh
Dlaczego?!?! Polski reżyser, Polska obsada, a na dodadatek miejsce realizacji - także Polska... Tutaj zagraniczne są tylko wyjątki... Producent, pieniądze i Adrien Brody...
Bez dwóch zdań "Pianista":D
Ktoś napisał, że "Pianista" raczej nie jest polskim filmem, czemu?
Reżyser jest pochodzenia polskiego, a to najważniejsze!!:D
Zdecydowanie dwa filmy: Zmruż oczy i Symetria !!!
Diametralnie rozne filmy, jednak i jeden i drugi obejrzalem pare razy, a skoro chcialem do nich wracac to musialy miec to cos ;) polecam
Nie pamietam z ktorego to roku film..ale mi sie podobal: "Tam i z powrotem" z Gajosem i Fryczem... Pianista tez calkiem niezly! pozdrawiam
zgadzam się z poprzednią wypowiedzią...tylko bym kolejność zmienił, dla mnie jest to rewelacyjny "dzień świra"(który znacznie podbudował nasze kino w moich oczach) później "pianista" i z tego co sobie przypominam to jeszcze "edi"..natomiast jak dla mnie, to fatalnie wypadają wszystkie nasze rodzime filmy na podstawie książek i lektur szkolnych :| co z tego, że kasy dużo zbierają- jak na tą kase robią w większości(i to dużej!) szkoły...
Wg mnie "Pianista". Chociaż faktycznie pozostaje pytanie , na ile to był polski film, bo to, że polski reżyser, część ekipy i aktorzy w większości drugoplanowi, to jeszcze o niczym nie świadczy.
KiNiA - Litości! Reżyser PIANISTy to Polak nie "polskiego pochodzenia".
A tera meryto) Nie wnikając czy to polski film czy nie (by the way: żeby to rozstrzygnąć należy sprecyzować kryterium oceny - wg czego? jeśli budżetu (czyli produ(centa)) = niepolski, jeśli obsady i reżysera = polski itd. drogie dzieci!) ..nie dorównuje np. ZMRUŻ OCZY, jak słusznie ktoś to zauważył