Jakiś czas temu (prawdopodobnie 2lata, a może dłużej) obejrzałem w polskiej telewizji film, było to dość późną pora, o niewinnie skazanym człowieku ("murzynie") na kare śmierci na krześle elektrycznym. Właściwie to tylko tyle wiem, było do bardzo dawno, wiem, że był to film na autentycznych wydarzeniach i bardzo reklamowany przez TVP1 (bo właśnie na tym kanale leciał). Za bardzo nie pamiętam, ale wiem na pewno, ze ten człowiek skazany na kare śmierci był niewinny. Pamiętam też, ze akcja filmu toczy sie (podejrzewam) 1940-50. Jeśli ktoś obejrzał ten film i wie jaki jest jego tytuł to proszę napiszcie, bardzo mi na tym zależy. Chciałbym go jeszcze raz obejrzeć! Z góry wielkie dzięki.

Mairiusz_ek

Przychodzą mi do głowy trzy tytuły: "Zielona Mila" (ale to nie na faktach), "Prawdziwa zbrodnia" (ale to nie lata 1940-50) i "W słusznej sprawie" (ale tu Murzyn był winny);) Jak coś jeszcze sobie przypomnę, to napiszę;)

michnik

przegladnołem filmy ,ktore mi npisales (wielkie dzieki) ale jakos nie przypominam sobie aby jacys znani aktorzy grali głowne role. "Zieloną Milę" ogladałem, przejrzalem reszte i jakos chyba nic z tych rzeczy, ale wielkie dzieki za fatyge, myślcie i szukajcie dalej!

Mairiusz_ek

Mozliwe że chodziło ci o film "Zabic Drozda" - To Kill a Mockingbird (1962) tylko ze krzesło mi sie nie zgadza i ten film chyba nie był na autentycznych wydarzeniach.

Mairiusz_ek

zabójstwo w niedzielny poranek, albo jakis może inny :))