Witam, szukam filmów pasującej do mojej prezentacji maturalnej: Motyw nieszczęśliwej miłości. Z góry mówię, że "Titanic" i "Romeo i Julia" nie pasują :P, bardziej coś w stylu "Cierpienia młodego Wertera" lub " Giaura". Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Ned

Proponuje film odbiegający od "szkolnych lektur", chodzi mi tutaj o "Love Story"! Pozdrawiam

paulina_podsiadla

Veer Zaara
Casablanca
Przeminęło z wiatrem
Gdyby jutra nie było
Love Story - jak kolega wyzej pisal

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Ned

Trochę dziwne kryteria rzuciłeś. Szczerze mówiąc, to nie za bardzo rozumiem. Bo ja bym właśnie włożył do jednej szufladki "Romea i Julię" i "Giaura". Może chwyć się ekranizacji klasyki. Tam miłość praktycznie zawsze była nieszczęśliwa.
Z mojej strony poleciłbym wątek (może nie główny..) z "Hero" Zhang'a Yimou. Miłosny motyw z "Popiołu i diamentu" Wajdy. Jeszcze pomyślę.

Matura w tym roku? Szybki jesteś ;P

zwijezda

ja w tamtym prezentacje cala zrobilem na dzien przed :p wiec nie jest tak zle;) nie ma to zadnego znaczenia ile z tego pktow sie zdobedzie wiec mozna olac, a bardziej przylozyc sie do pisemnych :) a co do samych filmow, moze iluzjonista, notebook ? ;) ale chyba nie :p ale obejrzec mozesz ;)

Moja polonistka powiedziała, że Romeo i Julia nie pasuje ponieważ byli szczęśliwi ze sobą.

Wielkie dzięki za pomoc :)