Dystyngowana Madame Malory (Helen Mirren) od lat kieruje cenioną restauracją w
niewielkiej miejscowości na południu Francji. Sława jej potraw wykracza daleko poza
lokalną społeczność. A przyznane lokalowi prestiżowe trzy gwiazdki w słynnym
Przewodniku Michelina napawają dumą wszystkich mieszkańców. Pewnego dnia w
miasteczku osiada rodzina emigrantów z Bombaju.
Gdy przybysze otwierają skromny lokal vis a vis renomowanej restauracji, Madame
Malory nie kryje oburzenia wobec ich kulinarnego nieokrzesania. Unoszące się w
powietrzu zmysłowe nuty curry, kardamonu i kminu sprawiają jednak, że nowa
knajpka zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Czy uwodzicielskie
smaki Orientu przekonają do życzliwych Hindusów również kuchenną arystokratkę?

Hassan Kadam (Manish Dayal) to prosty i skromny kucharz, który uważa gotowanie za
jedną z największych życiowych przyjemności. Jego rodzina, z patriarchą Papą (Om
Puri) na czele, musiała wyjechać z rodzimych Indii, by poszukać dla siebie lepszego
miejsca na świecie. Postanawiają osiąść w położonym na południu Francji urokliwym
miasteczku Saint-Antonin-Noble-Val i założyć restaurację z kuchnią indyjską. Gdy
Maison Mumbai, bo tak zostaje ten przybytek smakowych rozkoszy nazwany, zyskuje
coraz większą popularność wśród miejscowej ludności, nie jest to w smak
dystyngowanej Madame Mallory (Helen Mirren). Jej uhonorowana gwiazdką, w
prestiżowym Przewodniku Michelina, restauracja Le Saule Pleurer była dotychczas
jedyną przystanią dla wszystkich koneserów dobrego smaku. Co więcej, kobieta, która
poświęciła restauracji całe swoje życie, nie potrafi sobie wyobrazić, by kuchnia
indyjska mogła w jakikolwiek sposób konkurować z elegancją oraz formą klasycznej
kuchni francuskiej.
WYBIERACIE SIĘ NA TEN FIL DO KINA???
JA PO OGLĄDNIĘCIU ZWIASTUNÓW MAM WIELKĄ OCHOTĘ PÓJŚĆ!!!!