Może to zabrzmieć śmiesznie, ale chciałbym abyśmy wypisali wszystkich kozackich bohaterów filmów. Napiszcie tytuł danego filmu, postać oraz aktora, który ją zagrał. Moim zdaniem na miano kozaka ( dla niektórych: osoba kozacka, to: odważny, najczęściej sprawiedliwy, mocny no i poprostu kozak :), tak więc zasługują na to takie postacie jak:

Creasy (Denzel Washington - Man on Fire)
Maximus (Russell Crowe - Gladiator)
Neo (Keanu Reeves - Matrix)
Léon (Jean Reno - Léon)

Zastanawiałem się jescze nad: Blade'em, Nathan'em Algren'em (Tom Cruise z Ostatniego Samuraja), Williamem Wallace'em (Mel Gibson - Braveheart), Michael'em O'Sullivan'em (Tom Hanks - The Road to Perdition), może też którąś z postaci z Shi Mian Mai Fu, lub Bezimienny (Jet Li - Hero), no i Indiana Jones - nie wiedziałem czy ich dodać do listy.
Na pewno Wasze zdanie będzie się różniło od mojego, no ale cóż, o to tu własnie chodzi. Zapraszam

nib187

co bys powiedzial na Forresta Gump'a? dla mnie to prawdziwy kozak: moze malo inteligentny ale za to jak sobie umial w zyciu poradzic.... to wymagalo 'kozactwa', pozdr:-)

evielein

Porucznik BOREWICZ - ten to był dobiero kozakiem jak się patrzy :))))))

nib187

Bruce Willis we wszystkich rolach silnych facetów, ratujących świat (Armageddon, Die Hard, Piąty element), Arni we wszystkich Terminatorach, Stallone w Rambo, w Osadzonym, Rockym, Brendan Fraser w Mumiach, wszyscy główni bohaterowie Pulp Fiction, łącznie z postaciami epizodycznymi (para złodziei w knajpce...). Ale Pauly Shore też ma w tej sprawie coś do powiedzenia.

użytkownik usunięty
nib187

Bohun - Domogarow - Ogniem i Mieczem, innych kozaków nie pamiętam

nib187

A co z gubernatorem Kalifornii. Ilu on kozaków zagrał......
A w Polsce to Bogus Linda, choćby jako Franz Maurer w Psach..

jim_88

Kmicic- Daniel Olbryski z Potopu, Cezary Pazura z Chłopaki nie płaczą, Estwood w Brudnym Harrym...................