Proszę innych użytkowników Filmwebu o małą pomoc. Chodzi mi o jeden film - horror. Tylko nie znam tytułu, ani aktorów grających w nim, nic. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Próbowałem szukać w googlach słów kluczowych i nic :( Film ten obejrzałem może z 10 - 11 razy we wczesnych latach 90.
Fabuła filmu (może nie jest oryginalna ale...) :
Film zaczyna się pod koniec lat 50, chyba w 1958 lub 1959 roku. Akcja się dzieje w jakimś małym amerykańskim miasteczku. No i jest dwóch braci - jeden może mieć około 12 lat, a drugi może około 8 lat. No i te dzieci napada w pewnym tunelu grupka pięciu zbirów (takich około 19 - 20 letnich chłopaków) i chcą od nich pieniędzy. Niestety dochodzi do spięcia i starszy brat ginie. Niestety zbiry nie zdążyli zabić młodszego chłopca, bo samochód zbirów (chyba taki czarny Ford z lat 50) miażdży nadjeżdżająca lokomotywa. Niestety jednemu ze zbirów udaje się w ostatniej chwili wyskoczyć z samochodu przed zderzeniem. Ten koleś się nazywał jeśli dobrze pamiętam Miller.
Akcja filmu przenosi się 30 lat później. Ten młodszy brat jest dorosłym mężczyzną, ma żonę, syna i jest nauczycielem w szkole średniej. Ale pewnego duchy z przeszłości wracają. Znowu do jego życia wraca ten czarny samochód z lat 50 i duchy czterech zbirów, którzy zginęli pod lokomotywą. Jedna scenka jest taka, że ten czarny samochód chce przejechać synka głównego bohatera wracającego na rowerze ze szkoły. Potem te duchy uprzykrzają życie temu kolesiowi. Okazuje się że bezczelnie chodzą do jego klasy, a na lekcji geografii jeden z duchów rzucił w niego katką papieru - tylko kicha, bo te duchy są widzialne :( Bohater poznaje w tym chłopaku ducha który zabił mu przed 30 laty starszego brata i zrobił mu awanture przy klasie. Pamiętam też scenę w ubikacji w szkole jak bohater kłócił się z tymi duchami. Pod koniec filmu bohater udaje się na grób brata prosić go pomoc i zjawia się duch starszego brata. Powiedział że trzeba dokładnie odtworzyć to co się stało w tym tunelu 30 lat temu. Bohater odnajduje około 50 letniego Millera i mówi mu o duchach dawnych kumpli. Potem pamiętam scenę w Kościele, złe duchy chciały wejść do Kościoła, ale nie mogły bo to była poświęcona ziemia. Ostatnie sceny filmu rozgrywają się w tunelu jak 30 lat wcześniej, tak jak wcześniej ich samochód taranuje lokomotywa (tym razem widmo) i idą do Piekła.
To tyle jeśli chodzi o fabułę. Jeśli ktoś to przeczytał do końca, gratuluję wytrwałości.
Czy ktoś z Was wie jak ten film się nazywa ? Albo jakieś namiary ?
Mnie już przychodziły do głowy różne rzeczy : "Tunel", "Ucieczka z Piekieł" i inne bzdury. Jeśli ktoś wie będę wdzięczny za pomoc.
Cześć Pinhead!
Ten film to "Stań przy mnie": http://www.filmweb.pl/Sta%F1,przy,mnie,%281986%29,obsada,Film,id=9740 [www.filmweb.pl/Sta%F1,p ...]
Napisałem coś na twój blog... Odpowiedz...
Pozdro i mam nadzieję, że film będzie się podobał...
O dzięki Albertino ! Jesteś kochany :) "Stand By Me" jest świetnym filmem, swoją drogą też go szukałem. Widziałem go dwa razy na Polsacie, ale nie o niego mi chodziło :(
Ale i tak bardzo dziękuję za pomoc :)
To nie jest ten film? Wszystko co podałeś pasuje do tego filmu... Nawet pseudo jednego z napastników (podobne)...
Ten film jest horrorem, albo fantastycznym.
Na początku grupa zbirów w takim tunelu zaatakowała dwóch braci i starszy brat zginął. Tych zbirów i ich samochód miażdży pociąg i 30 lat później ich duchy nie dają bohaterowi spokoju, szukam tego filmu wszędzie ale nic nie mogę wymyślić :(
Może jakaś obsada, albo inny szczegół? Spróbuję ci go znaleźć, ale teraz jestem trochę zajęty... To nie powinno być nic trudnego...