Szukam filmów związaną z tematyką samurajów i feudalnej Japonii. Możecie podać jakieś dobre tytuły (poza filmami Kurosawy, te znam)?
Z góry dzięki za pomoc.

Pani_Ratzinger

Oprócz Kurosawy przychodzą mi na myśl filmy jeszcze tylko jednego twórcy, a mianowicie Hiroshi Inagaki. Sprawdź sobie jego filmografię. Z nowszych polecam też "Zatoichiego". Świetny film, choć brak mi tego cudownego klimatu dzieł Kurosawy.

Mr_Myers

Dzięki za te nazwisko. Zatoichi to jeden z moich ulubionych filmów :P

Pani_Ratzinger

Jeżeli lubisz filmy Kurosawy to myślę ,że spodoba ci się Bunt w reżyserii Masaki Kobayashiego! Tematyka samurajska i słyszałem ,że bardzo dobry! Ja niestety jeszcze nie widziałem ale główna rola Toshiro Mifune to najlepsze rekomendacja filmu! Ja obecnie go poszukuję!
Pozdrawiam!

Konrad_de_Zoo

Na FW masz mnóstwo fantastów kina japońskiego! Zwróć się do Oshin, Nakfa, lub kogoś takiego. Ja nic nie powiem, bo nie wiem, czy zależy Ci na kinie rozrywkowym w stylu Kitano, czy intelekualnym w stylu Kobayashi'ego.
Hmm... Kurosawę znasz... Ale czy na pewno? Widziałeś wspaniałego "Rudobrodego"?
Pozdrawiam!

Woyciesz

Ostatni samuraj z tomem cruisem http://ostatni.samuraj.filmweb.pl/ [ostatni.samuraj.filmweb ...]

Pani_Ratzinger

Kurosawy widziałem tylko 1 film - Siedmiu Samurajów. Powiedziałem, że go znam, mając na myśli, że znam jego fimografię. Proszę o tytuły i nazwiska różnych reżyserów, bo o wielu z nich nie słyszałem, a też chętnie bym obejrzał ich filmy.

A ostatni Samuraj to chyba ostatni film, jaki można by nazwać kinem samurajskim....

Pani_Ratzinger

Właściwie to moi przedmówcy wyczerpali już ten temat ale moim zdaniem jeżeli lubisz filmy o samurajach to zwróć uwage na filmy Tarantina.Może to nie to samo ale w jego filmach jest wiele odwołań do sztuki samurajów.Polecam oczywiście "Pulp Fiction"(gdzie już widać uwielbienie reżysera do japonii w jednej ze scenek) oraz "Kill Bill".