Szukam filmów związaną z tematyką samurajów i feudalnej Japonii. Możecie podać jakieś dobre tytuły (poza filmami Kurosawy, te znam)?
Z góry dzięki za pomoc.
Oprócz Kurosawy przychodzą mi na myśl filmy jeszcze tylko jednego twórcy, a mianowicie Hiroshi Inagaki. Sprawdź sobie jego filmografię. Z nowszych polecam też "Zatoichiego". Świetny film, choć brak mi tego cudownego klimatu dzieł Kurosawy.
Jeżeli lubisz filmy Kurosawy to myślę ,że spodoba ci się Bunt w reżyserii Masaki Kobayashiego! Tematyka samurajska i słyszałem ,że bardzo dobry! Ja niestety jeszcze nie widziałem ale główna rola Toshiro Mifune to najlepsze rekomendacja filmu! Ja obecnie go poszukuję!
Pozdrawiam!
Na FW masz mnóstwo fantastów kina japońskiego! Zwróć się do Oshin, Nakfa, lub kogoś takiego. Ja nic nie powiem, bo nie wiem, czy zależy Ci na kinie rozrywkowym w stylu Kitano, czy intelekualnym w stylu Kobayashi'ego.
Hmm... Kurosawę znasz... Ale czy na pewno? Widziałeś wspaniałego "Rudobrodego"?
Pozdrawiam!
Kurosawy widziałem tylko 1 film - Siedmiu Samurajów. Powiedziałem, że go znam, mając na myśli, że znam jego fimografię. Proszę o tytuły i nazwiska różnych reżyserów, bo o wielu z nich nie słyszałem, a też chętnie bym obejrzał ich filmy.
A ostatni Samuraj to chyba ostatni film, jaki można by nazwać kinem samurajskim....
Właściwie to moi przedmówcy wyczerpali już ten temat ale moim zdaniem jeżeli lubisz filmy o samurajach to zwróć uwage na filmy Tarantina.Może to nie to samo ale w jego filmach jest wiele odwołań do sztuki samurajów.Polecam oczywiście "Pulp Fiction"(gdzie już widać uwielbienie reżysera do japonii w jednej ze scenek) oraz "Kill Bill".