Na temat maturalny wybrałem "Biografie autorów w literatórze i sztuce".Jeżeli ktoś wybrał podobne lub ma poprostu ochote mi pomóc to niech napisze kilka tytułów

Buka

ja mom ohote ci pomuc. miałem piontke s polzkjego w pierfszej klasie potstawufki. potem jusz było gożej ale jakoś pszęde. mam 25 lat i doszłem jusz asz do czfartej klasy potstawufki. jusz od tej szkoły mam zamiast głowy duupe.

teras ci powiem co masz wybrac:
napisz o autosze pinokia. czytalem go jusz 5 rok z żęndu i jest bardso cjekawy . polecsm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PS:LUBIE WAPNO

Bloodwyn

Proszę bez jaj.Nie jestem zielony jeżeli chodzi o film a zamieściłem tę informację bo miałem nadzieję że znajdzie się ktoś mądrzejszy w te klocki odemnie.Więc jeżeli nie masz co robić to idź na strony typu www.pupa.pl i nie zawracaj głowy

Buka

no wierz co? ja ci siem staram pomuc a ty mnie wyzywasz! jestes fe! naskarże na ciebje!!

Buka

hej... ciężki temat więc nie mogę ci pomóc choć bardzo bym chciała... a może naprowadzisz mnie na temat i podasz jakie masz już swoje propozycje? może jeśli chodzi o sztukę to np. Van Gogh namalował swój autoportret a Kochanowski pisał fraszki [czy coś tam] o swojej córce??

madzia_18

"Kochanowski pisał fraszki [czy coś tam] o swojej córce"??????

No, reforma systemu edukacji udała sie jak ta lala!

A do koleżanki inicjującej topic - jeśli to pisemna matura, to polecam bliższy kontakt ze słownikiem ortograficznym. Jeśli ma to być coś w rodzaju prezentacji i oczekujesz, że ktoś poda Ci konkretne przykłady, to napisz co chcesz przekazać, jaki masz plan, choćby w zarysie. Czy interesują Cię biografie, autobiografie, wątki biograficzne, inspiracje, czy też może wszystkiego po trochu. Czy to ma być opracowanie ogólne, czy tylko na przykładach?

Autoportret to nie jest biografia BTW (i nie używaj tego skrótu w pracach pisemnych z polskiego).

Buka

Chodzi mi tu o jakieś filmy lub książki mówiące o biografii jakiegoś artysty np. "Pianista" , "Frida" , "Amadeusz", "Pinero"

Buka

hej
do pani/pana Oshin bo nawet nie wiem co to za nick kurde co z ciebie za "pomocnik"jak wytykasz tylko błędy? ja polskiego nie lubię więc nie jestem pewna dlatego napisalam to w cudzysłowie
wkurza mnie jak ktoś sie uważa za super mądrego i wytyka pomyłki innym ZA KOGO TY SIE UWAŻASZ?? zresztą nie pisałam tego do Ciebie tylko do autorki tematu więc sorki ale nic Ci do tego co napisałam... jeśli w czymś zrobiłam błąd to trzeba było mnie poprawić a nie wyśmiać
co do założycielki tematu....był taki film: "Chopin, Pragnienie Miłości" ale to nie byl w pełni biograficzny. Jeszcze pomyślę jakby co dam znać!!

madzia_18

Jeśli "18" w Twoim nicku oznacza wiek, to zacytowane przeze mnie zdanie, pochodzące z Twojej wcześniejszej wypowiedzi nie jest rzeczywiście śmieszne. Jest żałosne.

Buka

.....
jak już wspominałam wcześniej nie lubie polskiego i nie jestem z niego dobra ale chciałam pomóc i zostałąm za to zjechana:/ i to w dodatku przez osobę pośrednią... więc może zamknijmy te forum skoro jakieś rozpieszczone weryfikatorki mają "przeciętnego: człowieka za nic:/
ahaa i oczywiście muszę ci złożyć gratulacje z powodu tego że pewnie studiujesz prawo na Uniwersytecie Jagielońskim skoro się tak wymądrzasz

BUEHEHEHEHEHEHEHHEHEHE !!
[przepraszam za moją wypowiedź innych weryfikatorów mam nadzieje że jesteście fajniejsi niż ta mądrala od siedmiu boleści]