Rewolucje ... (nie matrix)

użytkownik usunięty

Jakie wasze zdaniem filmy wywołały małe rewolucje w kinie , pokazały coś czego jeszcze nie było na ekranie , wywołały szok, zmieniły coś w kinematografii ? Ja uważam że dużo w kinie zmieniły Gwiezdne Wojny oraz 2001 : Odyseja Kosmiczna , szczególnie w dziedzinie efektów specjalnych i kinie science -fiction. Z innych innowacji to np. napisy końcowe "Siedem" puszczone z góry na dół czy pomieszanie chronologii z Pulp Fiction. Jakie są wasze typy ?

użytkownik usunięty

terminator, gwiezdne wojny ale tylko czesc 4,5 i 6 [matrix oczywiscie tez], blair witch project, nie wiem czy ktos kiedys w ten sposob nakrecil horror i w ten sposob go rozreklamowal

Egzorcysta
Salo Passoliniego
Jesus Christ Superstar ;))

a w dziedzinie efektow specjalnych od lat kolejno przescigalo sie wiele filmow ,moznaby tu wymieniac Terminatora, Wladce Pierscieni ,ale nie chce mi sie .

Egzorcysta
Salo Passoliniego
Jesus Christ Superstar ;))

a w dziedzinie efektow specjalnych od lat kolejno przescigalo sie wiele filmow ,moznaby tu wymieniac Terminatora, Wladce Pierscieni ,ale nie chce mi sie .

Przypomina mi się nieco przeceniany przez Amerykanów "Obywatel Kane", który zaskoczył mnie swoim innowatorstwem. Sposób kręcenia zdjęć rewolucyjny, ciekawe efekty wizualne i dźwiękowe plus dość nowoczesne pomysły na całość.
Czytałem gdzieś (może tu?) jakie kontrowersje wzbudziło ukazanie w "Obywatelu..." sufitów (po raz pierwszy w historii kina...):)).

Przypomina mi się nieco przeceniany przez Amerykanów "Obywatel Kane", który zaskoczył mnie swoim innowatorstwem. Sposób kręcenia zdjęć rewolucyjny, ciekawe efekty wizualne i dźwiękowe plus dość nowoczesne pomysły na całość.
Czytałem gdzieś (może tu?) jakie kontrowersje wzbudziło ukazanie w "Obywatelu..." sufitów (po raz pierwszy w historii kina...):)).