Z przyczyn technicznych moje oczy nie mają możliwości ujrzeć rozszerzonych, reżyserskich wersji Dwóch Wież i Drużyny Pierścienia. Proszę, jeśli wiecie jakie nowe sceny tam są i o czym traktują, napiszcie!
Widziałem tylko pierwszą część Władcy w wersji rozszerzonej. Film jest dłuższy od wersji kinowej o 40 minut. Ta wersja jest moim zdaniem dużo lepsza od kinowej. Dodano dosyć długi wstęp o hobbitach i hobbitonie. Jeśli ktoś nie czytał powieści to dużo łatwiej będzie mu dzięki temu zrozumieć o co tam chodzi i wciągnąć się w akcję. Obraz jest dzięki temu dużo pełniejszy. Poza tym dochodzą pojedyńcze sceny czy nawet ujęcia w różnych momentach filmu. Mi dech zaparł widok lasu Lorien którego nie było w wersji kinowej. Teraz muszę zobaczyć pozostałe dwie cześci w wersjach rozszerzonych.
Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale właśnie po Polsce krążą ENEMEFy (Nocne Maratony Filmowe) z rozszerzonymi częściami Władcy Pierścieni. Więc może jeszcze nie wszystko stracone? :)
Polecam Enemef w Trójmieście .Noc z Władca Pierścieni (11 godzinek). Pierwsze dwie części w wersjach rozszerzonych, trzecia niestety jeszcze kinowa :-(
Jeśli chcesz to napisz do mnie na: myszunia100@poczta.onet.pl to podam ci wszystkie sceny z rozszerzonych Dwóch Wież (mam je przed oczyma :P). Również polecam eNeMeF w Trójmieście lub w Warszawie: Drużyna i Wieże= wersje reżyserskie a Powrót niestety jeszcze w wersji kinowej. Ogólnie "trylogia" jest dłuższa o jakieś 1 h i 40 minut. Naprawdę gorąco polecam (byłam na maratonie Władcy jak tylko wyszła trzecia część- miodzio, normalnie super!)
Pozdrawiam i ściskam
Mysza
Właśnie się zastanawiam czy kupić sobie podstawową wersję Dwóch Wież (na DVD), czy może rozszerzoną. Rozszerzona kosztuje prawie trzy razy tyle (to dla mnie bardzo duży wydatek). Myślicie że warto za te 40 minut filmu zapłacić tyle pieniędzy???
Powiem tak: poczekałbym na pełne wydanie trylogii w wersjach reżyserskich. Z tego co słyszałem będzie to dość pokaźny pakiet z mnóstwem dodatków. A tymczasem wal na Enemefa i zbieraj kasę :-)