Cześć, kilka razy już mnie zaskoczyliście więc spróbuję szczęścia, choć wiem, że to long shoty i nie liczę na sukces.
1. Rodzaj Fantasy. Będzie ciężko bo kojarzę zaledwie sam początek filmu i to niewielki bo wtedy taśma w kasecie się kończyła. Film raczej z okolic 1990 roku bo był na kasecie wraz z "Gliniarzem w przedszkolu" Pamiętam tylko sam początek gdzie były napisy a widziało się jakby wnętrze jakiejś olbrzymiej jaskini/komnaty, która była mocno oświetlona ogniskiem lub pochodniami i przygotowywały się w niej może do jakiejś ceremonii, wyprawy lub rytuału jakieś postacie, wydaje mi się, że mogły być podobne do ewoków lecz to nie był film z tymi futrzakami bo już sprawdziłem.
2. Tutaj znacznie nowsza produkcja, jakoś 2010-2015 być może. Ogólnie kojarzę jedną scenę i byłem niemal pewien, że to dotyczyć mogło którejś części serii filmów o Jasonie Bournie lub inny podobny sensacyjniak bo takie w tamtym czasie oglądałem. W każdym razie w scenie widzimy jak starszy siwy pan z 60-70 lat uprawia seks ze znaacznie młodszą panią. On jest na górze i jest pokazane jak osiąga orgazm, kamera na jego twarz, charakterystycznie w tym momencie ścieka mu ślina z buzi.
1.. To może być "Dark Crystal", chociaż mało szczegółów i nie jestem pewny - ślepy strzał. Trudno powiedzieć co innego mogło to być, może któraś część "Fantaghiro" - tego jest pięć części.
2. Może "Piktuja Karta" czy jakoś tak? Litewska produkcja.
http://filmweb.pl/film/Pikt%C5%B3j%C5%B3+karta-2021-10030973
1. Dark Crystal był moim pierwszym skojarzeniem lecz to nie to. Inaczej się rozpoczyna. Fantaghiro to ciekawy trop ale przejrzałem rozpoczęcie wszystkich części i też nie pokrywa się to z jaskinią/komnatą rozświetloną ogniem, też myślę, że bym pamiętał włoskie napisy początkowe. W poszukiwanym filmie napisy były raczej angielskie, białego koloru i czcionka nawiązywała do fantasy, również muzyka towarzysząca też była dynamiczną fantasy jakby z przygotowań do walki (bębny, trąby?). Samo skojarzenie z ewokami być może było blędne i nie koniecznie musiały to być takie futrzaki, lub może i byli to ludzie.
2. Niestety nie, tego nawet nie oglądałem wcześniej ale widzę, że jest tam podobna scenka lecz aktor trochę młodszy niż ten w poszukiwanym no i pozycja tutaj jest "od tyłu" a w poszukiwanym dziad jest u góry. No i dynamika aktu powinna być znacznie mniejsza i sam czas krótszy. Ogólnie dziad raczej nie był pierwszoplanową postacią i był z tych złych.
Odnośnie 1 to zobacz drugiego Atora "Ator niezwyciężony". Początek jest w jaskini z owłosionymi ludźmi. Chociaż strasznie mało konkretów podałeś, bo trochę podobnie zaczynają się też "Władca zwierząt", "Miecz i czarnoksiężnik" czy "Amazonki".
A może "Legenda"? Ale to chyba zbyt znane, żeby nie znać i wątpię raczej. Może być też "Dragonslayer".
Inna możliwość - Armor of god 2: operation condor? Jest podobna scena tam.
A może "Klan Jaskiniowego Niedźwiedzia" albo coś w ten deseń? Jesteś w stanie przypomnieć sobie cokolwiek więcej?
Może być też któryś z tych:
Władca Zwierząt
Willow ("Willow maybe. Opening scene is in a dungeon lit by torches and later on there’s a ritual before his quest" - ktoś napisał mi tak).
Conquest (1983)
Land of the Lost show
Odnosnie filmu pierwszego, to podobna scena wystapila w filmie "Altered States" z roku 1980 - motyw taki pojawia sie w filmie w roznych momentach i od biedy mozna nazwac ten film "fantasy".
Nawet jesli to nie ten film ktorego szukasz - to sam film goraco polecam.
Pozdrawiam.