Hej, szukam dwóch filmów właściwie. Tytułów.
Pamiętam, że w pierwszym grał Adolf Dymsza i było tam powiedziane, że mężczyzna jest głową rodziny a kobieta szyją, która tą głową kręci.
Drugi film jest być może (nie pamiętam tego) z Aleksandrem Żabczyńskim. Jegomość trzyma przed sobą kartkę i jest tam napisane o czym rozmawiać kobietami a na liście kolejno:
1. Hodowla Drobiu.
2. Coś chyba o ekonomii.
3..
4. Filozofia.
Ktoś kojarzy co to może być za jeden lub drugi tytuł?
Niestety, to nie są te filmy. Zaznaczam, że w "Dwa zebra Adama" nie grał A. Dymsza.
Irena, do domu: również nie ten, oglądałem i nie pamiętam aby występowało zdanie o tym, że mężczyzna jest głową a kobieta szyją.
Co do drugiego: Pamiętam, że osoba mająca ten notatnik usiadła na ławce, miała chyba czarny kapelusz, kojarzy mi się "Sportowiec mimo woli" ale nie ma tam tej sceny. Dziwnie się czuje bo mam wrażenie jakbym ten film widział na ninateka a później ten film usunęli. Pamiętam to, bo kiedyś nawet robiłem screena aby komuś pokazać: teraz niestety nie mam do jak sprawdzić.
Na innym forum odnośnie jedynki też ktoś zasugerował "Irena, do domu", ale skoro nie pasuje - to raczej nie ten.
Co do numeru drugiego to zasugerowano mi "Będzie lepiej" ze Szczepkiem i Tońkiem.
https://www.filmweb.pl/film/Będzie+lepiej-1936-36237/descs
Co do drugiego numery jest dokładnie ten film, teraz sprawdziłem na cda. Wcześniej też przeskakiwałem, ale mi umknęło. Tak to jest: będzie lepiej. (Godzina i pięć minut)
Co do "Irena, do domu". Hmm, no nie. Tam to słowo nie pada. Nie ma nic o szyji. Wiem, że jeżeli taki film jest dostępny to grał w nim Adolf Dymsza. To też informacja z drugiej ręki, to jest z Miodowych Lat. Tam Tadeusz Norek mówi, że usłyszał to powiedzonko w przedwojennym filmie z Adolfem Dymszą.
Pytanie właśnie czy taki film rzeczywiście istnieje. Nie pamiętam tego odcinka "Miodowych lat", chociaż oglądałem większość odcinków na pewno.
To jest odcinek "Na nowej drodze życia" Miodowych Lat.
Jeżeli chodzi o ten fragment gdzie "mężczyzna jest głową domu a kobieta jest szyją, która tą głową kręci" to może to być część zmyślona, ale moja babcia osadzona w kulturze tamtych czasów często i nagminnie używa tego powiedzionka. :)
Oczywiście nie kojarzy, gdzie to usłyszała, bo "tak się wtedy mówiło" i już.
Zastanawia mnie to czy jest to wzięte z filmu czy do filmu.
Podobnie takie powiedzenie z Psów "A kto umarł, ten nieżyje". Dokładnie to samo słyszałem w dużo starszym filmie pt. "Łuk Erosa" a wcześniej jakoś w ogóle nie pomyślałbym o tym, że to nie jest oryginalny wymysł reżysera czy scenarzysty. No głupie, ale interesuje się takimi zagadnieniami. Nawet chciałem kupić sobie słownik staropolszczyny.
Odpisuję po 4 latach, ponieważ jakiś czas temu oglądałem film "Panienka z okienka" i jedna z bohaterek wypowiada zdanie: "Mężczyzna jest głową rodziny, a kobieta szyją, która tą głową kręci". Może chodziło o ten film?