Witam. Szukam filmu którego kiedyś oglądałem w TV jeden raz później już się na niego nie natknąłem, a bardzo mi się podobał. Jest to pytanie dla fanów filmu 50+
Film s-f. Oglądałem go jeszcze w latach 90 -tych lub jeszcze 80-tych, jak było w TVP1 "kino nocne"
Odział amerykańskiej brygady przebywający na ćwiczeniach w Japonii został wysłany nocą w jakieś tam miejsce. Podróżują brzegiem oceanu Jeep, samochód ciężarowy z amunicją, pojazd opancerzony i helikopter. Podczas tej podróży tracą łączność, nad ranem dowódca nakazuje się zatrzymać bo stwierdza że to jest za daleko i pewnie przejechali miejsce docelowe. Po wyjściu z aut jeden z żołnierzy na wydmie dostrzega szoguna na koniu, są przekonani że za wydmą kręcą jakiś film i idą w jego kierunku. Szogun wzywa swoich ludzi i wyłapują amerykanów, w celi pojmują że to nie żarty ale że przenieśli się w czasie. Amerykanie żeby wyjść z tej sytuacji zadeklarowali się pomóc szogunowi w przejęciu władzy w Japonii.
No i tutaj są walki, w rezultacie walk amerykanie tracą sprzęt i ludzi zostaje na końcu tylko dowódca. Film kończy się tak że szogun przejmuje władzę i wykańcza dowódcę amerykanów żeby historia pisała że wszystkie zwycięstwa są dzięki szogunowi a amerykanów tam nie było.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
sholmes

To świetny, kultowy film "W pułapce czasu" ( na kasetach video znany jako "Zagubieni w czasie") /1979/
Też pierwszy raz widziałem go w TV pod koniec lat 80-tych ;)
A przeniesiona jednostka wojskowa była japońska, z ich Sił Samoobrony...

Jest też druga część ("Misja 1549 / Commando Samurai"), z początku XXI wieku, będąca czymś w rodzaju sequela i reebota, ale o kilka klas słabsza.
Jak jedynkę oceniłem na 8/10 to dwójkę na 4/10.

Montago

Bardzo dziękuję, tak to jest ten film. Znalazłem go w necie w słabej jakości ale obejrzę sobie, bo bardzo utkwił mi w pamięci.