Kto mi poleci jakieś ciekawe, nieprzewidywalne i dające do myślenia z góry dzięki

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
jacek_tequila

-Otwórz oczy (tylko by nie przyszło ci na myśl oglądać amerykańską podróbkę Vannila Sky)
-Zaguniona autostrada
-Pająk

Il_cattivo

Obejrzę je dzięki

jacek_tequila

"Telefon od mordercy" czy jakoś podobnie

jacek_tequila

Drzwi obok

ania1987

"Słaby punkt". Mógłbym ci polecić o wiele więcej thrillerów, które nie są same w sobie TYLKO psychologiczne (bo za takimi nie przepadam), ale znajdują się w tych filmach motywy z psychologi człowieka, np. seryjnego mordercy itp. Ale nie wiem czy tego szukasz...

Dances_with_Life

Słaby punkt widziałem świetny jest. A jakie filmy masz na myśli?

jacek_tequila

The Game, Siedem, Zodiac, Negocjator, Podejrzani, Milczenie owiec, Czerwony smok, Mr. Brooks, Kolekcjoner Kości, Plan doskonały, Godziny Strachu - Niektóre pewnie widziałeś już, ale na pewno nie wszystkie:) Są to naprawdę dobre filmy, moje ulubione z tego gatunku.

Dances_with_Life

Nie widziałem tylko "podejrzani" i "godziny strachu" obejrzę bo same dobre tytuły zapodałeś dzięki

jacek_tequila

A może jakieś książki w podobnym temacie oczywiście "zbrodnia i kara" oraz "proces" dawno zaliczone

jacek_tequila

Giorgio Faletti: "Ja zabijam", "Prawda ukryta w oczach"; Robert Graysmith "Zodiac"; "Dexter" Jeffa Lindsaya (cały cykl, na moim mini blogu filmowym masz dokładne tytuły), Jeffery Deaver: "Kolekcjoner Kości", "Tańczący trumniarz", "Puste krzesło", "Mag", "Zegarmistrz", "Rozbite okno", "Śpiąca laleczka"; Erica Spindler: "Ślepa zemsta", "Naśladowca", "Morderca bierze wszystko"; Cody McFadyen: "Maska śmierci", "Dewiant", "Cień". Thilliez Franck: "Pokój umarłych"; Myślę, że coś dla siebie znajdziesz:) Wszystkie te książki czytałem i polecam:) Sam jestem fanem thrillerów,kryminałów,sensacji więc jakieś pojęcie o tym mam:) Jakbyś chciał więcej to daj znać.

Dances_with_Life

To mi wystarczy na dłuuugo bo aż tyle nie czytam spisze to sobie i jutro do biblioteki. Nie wymieniłeś serii O Hannibalu jak nie czytałeś to polecam jest wiele różnic w porównaniu z filmami!

jacek_tequila

Oglądać oczywiście oglądałem, a nie czytałem z jednego powodu... Ponieważ najpierw obejrzałem filmy. Teraz biorąc do ręki książki miałbym cały czas przed oczami bohaterów z tych właśnie filmów. Jako Lectera już bym widział Hopkinsa cały czas:) Zawsze tak mam:P Ale kiedyś na pewno sobie wypożyczę i przeczytam.

Dances_with_Life

Też najpierw obejrzałam film "Milczenie owiec", a później dopiero przeczytałam całą serie (jedyna książka którą przeczytałam po obejrzeniu filmu) i powiem ci że w tym wypadku akurat zupełnie to ie przeszkadza, (nawet postać Hopkinsa przed oczami mnie nie denerwowała chodź dla mnie Hannibal wygląda trochę inaczej). Naprawdę warto przeczytać, w szczególnosci "Hannibala" bo mocno różni się wersja filmowa i pisana.

dkf

Też najpierw obejrzałem filmy ale książki łyknełem "jak młody pelikan" przeczytaj bo Cię nie rozumiem to tak jak byś powiedział że nie przeczytasz "władca pierścieni" bo już widziałeś film!!!

użytkownik usunięty
jacek_tequila

Obłęd z Keirą Knightlkey i Adrienem Brody, Zostań z Ryanem Gossling, Naomi Watts i Ewan McGregor, może też Drogi Osamo z Michelle Willliams ale to bardziej dramat i psychologiczny

Dwa pierwsze widziałem trzeci zobaczę dzięki

jacek_tequila

Donnie Darko.

użytkownik usunięty
jacek_tequila

Czarny Łabędź