Witam
Poszukuję tytułu horroru, który oglądałem w czasach boomu wypożyczalni i odtwarzaczy wideo w Polsce czyli począku lat 90ty. Podejrzewam zatem że horror był wyprodukowany w latach 80tych na początku...
Otóż pewne fakty - bohater zaczął grać w jakaś grę (używał chyba dużej kości, podobnej do Rubika), w wyniku czego przeniósł się w inny wymiar gdzie o ile dobrze zapamiętałem jednym z "bywalców" była postać z głową ponabijaną kolacami...
Ponadto co bardziej charakterystyczne - po powrocie jego ciało było pozbawione skóry, zniszczone i potrzebował innych ludzi do przeżycia i odbudowania tkanek. Ciała te dostarczała mu chyba żona, córka... ??
Jeśli ktoś doczytał do tego momentu i nie poczuł się zrażony moim opisem a być może zna tytuł to proszę o info.
Dziękuję i podkreślam że jestem normalny :D
Jeśli chcesz go obejrzeć to jest teraz na DVD w piśmie KinoDomowe... Przynajmniej był, chyba, że ten numer jest już przestarzały...
Aha! Ten film nie jest z początku lat 80-tych tylko z roku 1987...
Jak sprawdzisz moją informację (niemal 100%) to daj mi znać czy miałem rację...
Pozdrowionka!
W filmwebie jest pod głupawym tytułem "Wrota do piekieł"
Mam nadzieję, że wystarczająco cię poinformowałem...
Teraz jak się zastanawiam to nawet mogę ci napisać, że jestem w 100% pewny, że to ten film... Na pewno...
SUKCES !!!
Faktycznie to ten film !
No po prostu jestem oszołomiony - tuż po moim zapostowaniu mam odpowiedź której szukałem już sporo...
Jeśli można to jeszcze jedna zagadka ale ta już z pogranicza rozwiązywalności...
Podobny okres - tym razem może to być jakiś serial choć to jest mniej prawdopodobne.
Otóż jedyne co pamiętam to fabuła wskazywała na film psychologiczny, a jego naistotniejszym wątkiem było stadium psychiki człoweka porwanego i żywcem zakopanego w trumnie... odkrywał on powoli sytuację w której się znalazł, szukał zapalniczki, próbował się odwrócić...
Dziś już nie pamiętam czy zdominowało to ten film czy nie... Niedawno podobny motyw widziałem w jakimś filmie z Adrienem Brodym w roli głównej jednak to oczywiście nie ten tytuł...
Ponadto chodzi mi po głowie pewien tytuł - może on tyczyć tego filmu bądź innego, pamiętam że charakterystyczny był zlepek dwóch chyba prawie identyczny nazwisk w tytule połączonych ampersandem i chyba na literę M - coś typu "Member & Member" czy "Memphis & Memphis"... -mógł to być serial bo chyba był emitowany w TV (na początku 90tych) a motyw pogrzebania mógł tyczyć jednego odcina. Ponadto bohaterka chyba straciła pamięć i mogła to opowiadać - heh - nie wiem czy te strzępki informacji coś komuś mówią - ale sądząc po wiedzy dotychczasowego rozmówcy - może nie stoję na straconej pozycji.
Aha - a zna ktoś horror Chimera ??
Dzięki, gorąco wszystkich pozdrawiam!! :D
Przykro mi, ale podałeś zbyt mało informacji...
To raczej nie to, ale w filmie "The Vanishing" był motyw z trumną i szukaniem zapalniczki... W trumnie zakopano faceta... film z początku lat 90-tych więc wszystko możliwe... W rolach głównych Kiefer Sutherland i Sandra Bullock...
Był także jakiś film z Ewanem McGregorem, ale on był raczej nowszy...
Jeśli chpodzi o seriale z początku lat 90-tych to nic takiego sobie nie przypominam...
Spróbuj sobie jeszcze coś przypomnieć, a może ci pomogę, chociaż jeśli to serial to informuję, że ich tak wiele (jak filmów) nie oglądałem...
Ten film z Ewanem McGregorem ma tytuł "Płytki grób" i jest z roku 1994... Może to to?... Pamiętam, że jest to taki film raczej psychologiczny i wiem, że był właśnie motyw z trumną...
Jeśli to nie ten tytuł to podaj więcej informacji... No wiesz chciałbym ci pomóc, ale nie wiem jak...
Jeśli nie masz nic więcej to wymyśl dla mnie kolejną zagadkę... Ale w serialach (przynajmniej tych starych) wiele ci nie pomogę...
Hmmm, Vanishing to może być to właśnie przeczytałem kilka recenzji, zdaje się że to był remake historii pokazanej kilka lat wcześniej w duńskiej produkcji. Poszperam jeszcze.
Jeśli chodzi o fakty chyba już sobie nic nie przypomnę ... tylko ta trumna mi utkwiła w pamięci. Miałem koło 10 lat jak go oglądałem więc myślę że musiało to wywrzeć na mnie duże wrażenie i tylko to pamiętam :D nie wiem nawet czy trawało to kilka minut czy też motyw ten nakręcał cały film...
Jakbyś jeszcze znał ten horror Chimera - szukałem ale nie widzę nigdzie tego tytułu - a nazwa jest dosyć charakterystyczna...
Cóz szukam dalej i już nie mogę się doczekać aż obejrzę sobie Hellraisinga ..
Pozdrawiam
Czy ta "Chimera" to film z 1991 roku? Jest to horror telewizyjny? Tak? Jeśli nie możesz znaleźć tego tytułu na filmwebie to wejdź na www.imdb.com, wpisz tytulik (wyświetli ci się kilka) - powinien tam być, ale ja stawiam na ten z 1991 roku...
Jeśli to ten to odpisz...
Jeśli chodzi o "The Vanishing" to faktycznie jest to remake, ale nie duńskiego filmu tylko holenderskiego...
TAK to ta chimera z 1991 pamiętam że leciała jako serial i odcinkach kilku !!
W ciągu 60min znalazłem tytuły którysz szukałem od czasu do czasu w ciągu ostatnich 5 lat...
Widać na wspomnienia mnie bierze na starość ;)
Jeszcze raz wielkie dzięki !
Jeśli chcesz abym omógł ci jeszcze odnaleźć jakiś film to wal śmiało! Tak mi się nudzi, że bardzo chętnie się podawię...
A tak wogóle to fajna ta "Chimera"?
Cóż, mogę się jedynie jeszcze podzielić wspomnieniem jakichś epizodów z początków mojej przygody z zestawem TV + wideo + horrory.
Przypomina mi się jeszcze jakiś film o ludziach zamkniętych w lesie którch dom atakują monstualnych rozmiarów szczury - też nie znam tytułu - ale to chyba charakterystyczne...
A druga sprawa, ale jak pisałeś - nie specjalizujesz się w serialach ale może kojarzysz bo bardzo nastrojowe to było - w zasadzie dosyć łatwo można znaleźć tytuły - natomiast nie wiem które z nich były emitowane przez naszą tv... - mówię o serii filmów na motywach utworów Edgara Allana Poe - zawsze w niedzielę były i zawsze na nie czekałem- ech to były czasy...
Zaś Chimera - hmmm, jedyne co z tego filmu zapamiętałem to tytuł i chyba jakieś dziecko na wózku inwalidzkim - nie wiesz może skąd można zdobyć takie antyki - i czy w ogóle można to zdobyć ?
Jeśli chodzi o ten film ze szczurami to jest to na 95% film według opowiadania Stephena Kinga... Mowa tutaj o filmie "Nocna szychta" z 1990 roku - tytuł po angielsku to "Graveyard Shift"...
Jeśli chodzi o Allana Poego to mogę ci polecić filmy (choiciaż troszkę starsze) Rogera Cormana - znajdziesz go na filmwebie...
Niestety nie wiem gdzie znaleźć takie stare filmy i na dodatek produkowane przez telewizję... Przykro mi...
Jeśli to rzeczywiście "Nocna szychta" to odpisz bo jestem o tym głęboko przekonany...
A tak przy okazji to oglądasz troszkę dziwne filmy... z tymi szczurami to już lekkie przegięcie, zresztą sam to oglądałem (jeśli chodzi o ten film), więc co się będę dziwował... zresztą każdy może przecież powspominać...
tak to ten film...
"A tak przy okazji to oglądasz troszkę dziwne filmy... z tymi szczurami to już lekkie przegięcie"
nie no ja tak na codzień to tego nie oglądam ... dziś coś mnie tak wzięło i zacząlem sobie przypomniać - te szczury to z ciekawości
Spadam już...
Dzięki jeszcze raz za info
Pozdrawiam i gratuluję wiedzy
Tak myślałem dlatego napisałem, że przecież wolno powspominać...
Aż taki mądry to ja nie jestem, ale mimo wszystko dziękuję...
Narka!
Może wpadniesz jutro i wymyślisz mi jeszcze kilka zagadek na tym samym temacie?
Swoją drogą musisz chyba zmienić nick... w końcu nie największy z ciebie filmowiec na filmwebie... to tylko propozycja...
Na razie...
A druga sprawa, ale jak pisałeś - nie specjalizujesz się w serialach ale może kojarzysz bo bardzo nastrojowe to było - w zasadzie dosyć łatwo można znaleźć tytuły - natomiast nie wiem które z nich były emitowane przez naszą tv... - mówię o serii filmów na motywach utworów Edgara Allana Poe - zawsze w niedzielę były i zawsze na nie czekałem- ech to były czasy...
Chciałabym podpisać się obiema rękami pod tym stwierdzeniem, szczury też napewno cool, spadam ale też chciałabym znaleźć te filmy na motywach Poego prawie tak jak kwiat paproci. Była jeszcze "Strefa mroku" i horror o facecie, który wytatuował sobie odwrócony pentagram na ramieniu i diabeł kazał mu wykonywać kolejne zadania np. podpalić kościół - chciałabym sobie przypomnieć co to było (bardzo straszne), ten facet nie chciał robić tego wszystkiego ale w wyniku wielkiej przemocy jakiej doznawał - za bardzo nie mógł. To stare było, może mi pomożecie.
Były dwie "seryjne" próby sfilmowania "Opowieści niesamowitych", obie francuskie. Jedna z 1968 roku (3 opowieści w jednym filmie), druga z 1981 - tu dokładnie nie wiem, chyba 4-5 filmów, w jednym z nich grała Fanny Ardant. Coś Wam się kojarzy?
Może znów pomożesz Oshin. Nie pamiętam tytułu. Horror słynny zresztą - chyba nieco starszy z lat '80. Kobieta starzeje się z dnia na dzień z powodu jakiejś sztuczki diabła (wcześniej nie chciała wierzyć, komuś, kto próbował ją ostrzec, za pomocą jakiegoś dziwnego przyrządu, coś jak róża wiatrów, metalowe, na drążku)- śledzi go razem z jakimś duchownym chyba, który jej pomaga (to ta osoba od ostrzeżeń), żeby ona nie umarła w ciągu kilku dni, muszą go unieszkodliwić w jakiś sposób. Scena, którą pamiętam to wbijanie gwoździ w ślady stóp tego diabła na piasku- w wyniku, czego nie mógł on chodzić. Mieszkał jakiś czas na strychu u pary mormonów, chyba pastora i jego żony. Proszę o przypomnienie, pozdrawiam. Było chyba kilka odcinków (2?).
Zapadła mi też w pamięć scena z filmu katastroficznego. Nadciąga tajfun, burza fale i wiatr zmywają ludzi - ci łapią się konarów drzew, ale i tak ich porywa. Ostatnie schronienie to kościół, drewniany - ludzie w nim modlą się, ktoś gra na organach w końcu kościół też porywa wiatr - to stary film najprawdopodobniej czarno- biały - pomóżcie, co ja mogłam widzieć? - to są ostatnie sceny tego filmu - wszystko rozgrywało się na wyspie.
Za pomoc z góry dziękuję.