Co sądzicie o filmach z wamirami?? Czy czasy ich świetnosci juz mienły?? Jakie sa wasze ulubione filmy z tematyką "wampiryczną". ??

Nigdy nie bałem się filmów z wampirami, wydawały mi się one bardziej śmieszne niż straszne, aczkolwiek lubię kilka filmów z nimi, np. "Wywiad z wampirem", "Resident Evil" czy "Underworld". Nie podobają mi się w ogóle filmy pod tytułami "Dracula" itp. Pozdr.

Byłam mile zaskoczona gdy znalazłam tę wypowiedź na forum i z chęcią na nią odpowiadam.
Osobiście od czasu kiedy pierwszy raz usłyszałam o filmie "Wywiad z Wampirem" i o wampirach jako takich, momentalnie się w nich zakochałam. Choć nie miałam odwagi (mając 8 lat, człowiek boi się wielu rzeczy) obejrzeć go sama, udało mi się do tego namówić koleżankę. Od tego czasu obie mamy hysia na punkcie "nieśmiertelnych krwiopijców". Stwierdzam też, że nie ważne gdzie jestem- w nowej szkole, na obozie, u kuzynów- zawsze znajduję kogoś kto podziela moją fascynację. Nawet tutaj (a może zwłaszcza tutaj)- na Filmwebie- można znaleźć tłumy ludzi lubiących wampiry i chwalących się tym. Jest to najlepszy dowód na to że czasy świetności wampirów i filmów (oraz książek) o nich wciąż jeszcze trwają i na pewno jeszcze długo zostaną z nami.
Filmy o wampirach w piękny sposób ukazują zarówno ich mroczną jak i "oświeconą" stronę. Każdy film jest inny i rzuca inne światło na historię tych fascynujących istnień.
Do "best of all time vampire movies" zaliczają się ( moim zdaniem):
-Wywiad z Wampirem
-Dracula, Coppoli (z Gary'm Oldman'em)
-Blade I i II (ciekawy pomysł z "dziennym markiem")
-Underworld (bardziej do pośmiania się, ale ciekawie ukazana jest społeczność wampirów we współczesnych czasach)
-Van Helsing (świetna rola Draculi, a jego narzeczone- uśmiałam się jak norka ;P)
Jest też kilka starszych pozycji jak:
-Nosferatu- symfonia grozy
-Dracula z 1931 (z Belą Lugosi)
Muszę jeszcze obejrzeć "Od zmierzchu do świtu", "Pogromcy wampirów" (nie wiem czy dobry tytuł; ten gdzie gra Jon Bon Jovi) i film Polańskiego. Najgorszym wampirem wszechczasów jest napewno Leslie Nielsen w filmie "Dracula: wampiry bez zębów". Żenada! No, to chyba wsio...

Gdyby ktoś miał ochotę wymienić się uwagami na temat wampirów- zapraszam na moją stronkę.
Pozdrawiam i ściskam

PS. Polecam książki Anne Rice:
Kroniki wampirów (Wywiad z Wampirem, Wampir Lestat, Królowa Potępionych)
Nowe kroniki wampirów (Pandora, Wampir Vittorio, Wampir Armand- jeśli ktoś wie gdzie w Warszawie można dostać tą książkę po polsku- BŁAGAM o kontakt!)
Trylogia "Śpiącej królewny"
Historia czarownic z rodu Mayfair (z nawiązaniami do postaci znanych z Kronik wampirzych)
Jeszcze raz pozdrawiam i całuję z "kiełakmi" :)=

użytkownik usunięty

Nie minęły, a raczej nadeszły nowe, bo, jak widać, ostatnio coraz częściej nakręca się filmy o tej tematyce. Np. "Underworld", "Blade" i "Blade 2", "Van Helsing"...

Napewno czasy świetności filmów o „nocnych łowcach” nie minęły. Mimo że ilość przewyższa jakość, ale tak chyba było zawsze.
Według mnie najlepsze filmy o wampirach to "Wywiad z wampirem" i "Drakula" Coppoli. Bardzo podobały mi się "Nadja" i "Uzależnienie", ale to są zupełnie innego typu filmy, w których symbolika wampiryzmu posłużyła do zupełnie innych celów. "Nosferatu" z 1922 r. ma też swój specyficzny urok.
Nielubię za to "Blade" ani I ani II. "Van Helsing" nie widziałem, ale niczego dobrego się nie spodziewam. A co do Underworld to moim zdaniem głupią fabułę rekompensuje świetna scenografia i zdjęcia.

Zgadzam sie, ze motyw wampira nie zniknal z swiata kina i chyba szybko to nie nastapi. Osobiscie jest to jeden z moich ulubionych typow bohatera.
"Wywiad z wampierm"- film swietny; "Blade"- rowniez; "Underworld"... dlaczego by nie, sympatyczna bajeczka na dobranoc; "Hellsing" - dla mnie cudo. "Vampire Hunter D ", kolejne swietne anime. "Van Helsing" jak na razie jest na liscie oczekujacych do obejrzenia.

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty

Filmy o wampirzej tematyce nie znikna nigdy. Wampir to idealny bohater, ktory pokazuje swoja tajemniczosc, romantycznosc, rozdarcie wewnetrzne i niesamowite umiejetnosci. Taki typ zawsze bedzie krecil publicznosc:) Niedobrze, kiedy powstaje film, w ktorym wampir jest bohaterem, ktory zaczyna szpanowac swoimi umiejetnosciami. Wampir nie szpanuje. Wampir jest ponad to. Wampir jest "starym wyjadaczem", nie jedno widzial, ma dystans...Lubie ten typ bohatera bardzo:)

Wampirki - jak najbardziej tak! :) Zawsze były, są i będą najbardziej przerażające - bo najbardziej ludzkie ;) i w porównaniu do np. zywych trupów, maja swój własny, wyrafinowany charakterek - nie są tylko bezmózgimi istotkami nastawionymi na zjadanie nas, biednych śmiertelników:P rozsmakowuja się w tym co robią ;) Obok Upadłych Aniołów, to dla mnie najciekawsze zjawisko w kinie. Jesli chodzi o filmy, to zdecydowanie "Dracula" i "Wywiad z wampirem" (ale parodią Mel'a Brooks'a też nie pogardzę :P :)

użytkownik usunięty

O tak - upadłe anioły, wampiry, szatan... To są najciekawsze postaci i zawsze fascynują mnie najbardziej choćby nie wiem jak barwna postać była głównym bohaterem! One... po prostu coś w sobie mają :) Tylko nie bierzcie mnie za satanistkę :PP ;)

Alez nikt by cie o to nie posądził :P Ja tez się fascynuje takimi rzeczami i ludzie często na mnie patrzą, jak bym nic nie robiła, tylko po nocach rozwalała groby ... !!!!! Troszke opamiętania: jesli ktos siedzi w mistycyźmie, to nie znaczy, że odprawia czarne msze i czci szatana. Sorki za wykożystanie tego uroczego blogu do swojej wypowiedzi, ale nie mogłam się opanować ;)

Alez nikt by Cie o to nie posądził :P Ja tez się fascynuje takimi rzeczami i ludzie często na mnie patrzą, jak bym nic nie robiła, tylko po nocach rozwalała groby ... !!!!! Troszke opamiętania: jesli ktos siedzi w mistycyźmie, to nie znaczy, że odprawia czarne msze i czci szatana. Sorki za wykożystanie tego uroczego blogu do swojej wypowiedzi, ale nie mogłam się opanować ;)

użytkownik usunięty
soureen

Ufff... Kamień z wątroby :) Takie rzeczy są po prostu ciekawe! Zło zawsze jest ciekawsze od dobra! Enigmatyczny demon od jasnego anioła! Kto mi nie przyzna racji, hę? :PP I bardzo dobrze, czasami trzeba się wykulować i powiedzieć to, co się naprawdę myśli ;)*