Wiem, że do końca roku jeszce kawałek ale ... chyba można już teraz pokusić się o wybór najlepszego filmu mijającego roku ??
Jestem ciekaw jaki (a może jakie filmy) zrobiły na was największe wrażenie w 2005 ...
Serdecznie zaprasazm do wyrażania opinii i pozwole sobie zacząć :)
Moj typ za 2005 rok to : Sin City (rewelacyjny, łamiący wszelkie konwenanse i formy, śmiem twierdzić, że to jeden z lepszych filmów ostatnich lat) pozdrawiam:)

emsie

mój typ to "KONTROLERZY"-rewelacyjny, bardzo mi sie podobał, swiatna muzyka, fajna intryga, ciekawi bohaterowie. polecam.

emsie

mój typ to "KONTROLERZY"-rewelacyjny, bardzo mi sie podobał, swiatna muzyka, fajna intryga, ciekawi bohaterowie. polecam.

Tuska

Generalnie byl to dosc kiepski rok dla filmu. Wybijają sie "Ty i ja i wszyscy, których znamy" debiutantki Mirandy July, "Palindromy" jak zawsze świetnego Todda Solondza i może jeszcze garstka tytułow, ale większych objawień filmowych w tym roku niestety nie przeżyłem.

maku_3

Palindromy? no tak ... ale film miał premierę na świecie w 2004 a w Polsce "będzie" miał w 2006!!! Boże dzięki za P2P!!!

emsie

według mnie fantastyczne było "Sin City". Brutalny film, który mówił o miłości (aczkolwiek moi kpoledzy dostrzegli w nim tylko chamstwo i brutalność, ale ja jestem kobieta więc może inaczej na to patrze i wszędzie doszukuję się piękna). A rok faktycznie dla filmów był kiepski. "Kontrolerzy" to też mocny obraz, a na trzecie miejsce prpoponuje "Broken Flowers".

emsie

Kontrolerzy to bardzo ciekawy typ - lubie filmy które nie moge dookreślić gatunku, albo Sin City - inny, ciekawy. A najgorszy? Pan i Pani S. -BADZIEWIE.

emsie

Dla mnie filmem numer jeden w tym roku była "Zemsta Sithów", ale to może przez sentyment do GW.
"Sin City" też świetny film, "Wierny ogrodnik" również super. Ale GW są the best(dla mnie oczywiście, dla innych nie muszą być).
Pozdrawiam

Veda12

"miasto gniewu" "sin city" "hotel ruanda"

użytkownik usunięty
emsie

1.Madagaskar
2.Harry Potter i Czara Ognia
3. i jeszcze pomyśle :P

emsie

ja mam dwa typy jeden z nich to saw2, drugi to lords of dogtown
mi się filmy podobały (szczegolnie ten drugi) niewiem jak wam no ale

emsie

JABŁKA ADAMA - dla mnie najlepszy w tym roku

emsie

To może lepiej najpierw ustalić cyz głosujemy na filmy, które swoją rpemierę w 2005 roku mialy w Polsce czy na świecie....

marczykowski

"Historia przemocy".Zdecydowanie bije inne filmy, które były dystrybuowane w mijającym roku.Ach ten Cronenberg!!

emsie

zdecydowanie Sin City, i miasto gniewu oba na równi...

aanka

1.Bezapelacyjnie Hotel Ruandanajlepszy i najbardziej poruszający film tego roku

m4niek20

Też uwżam,że Hotel Ruanda jest wspaniałym filmem. przypomina mi trochę Listę Schindlera.

vox7

Star Wars III Revenge of The Sith
bezapelacyjnie

Mateo_SF

Gwiezdne wojny:Zemsta Shitów, Batman początek, legenda zorro

Elizabeth_6

Chyba jednak SIN CITY - tylko dlatego, że nic do niego nie było podobne. Optowałabym za "Marszem pingwinów", ale jeszcze go nie widziałam.

Sanjuro

a ja stawiam na "Edukatorów"...
no i na "Wallace i Gromit. Klątwa Krolika".
O..!

emsie

Zdecydowanie stawiam na Sin City a na drugim miejcu Kontrolerzy!

Jules_5

Na pierwszym miejscu bedzie:
Gnijąca Panna Młoda Tima Burtona
Drugie:
Kontrolerzy
i Trzecie:
Sin City