Chcialbym, zebyscie napisali tutal tytuly filmow, ktorych samo zakonczenie zrobilo na was najwieksze wrazenie;)
Świetny temat. Dużo jest takich zakończeń ale moje ulubione ( oczywiście uznacie mnie za wariata ) to:
Monachium
Lot nad kukułczym gniazdem
Prosta historia
Kolor purpury
Skazani na Shawshank
Stowarzyszenie umarłych poetów
Fakt, "inni" miał zaskakujące zkończenie, ale bardziej popieram filmy Shyamalana Nighta (pewnie z błędem) między innymi "Niezniszczalnego".
Diaboliques, Les (1955)
See it, be amazed at it, but... BE QUIET ABOUT IT!
Don't Reveal the Ending
Film H-G Clouzota-nie zdradze zakonczenia zgodnie z prosba rezysera ;)
1.Taksówkarz (sama końcówka, po strzelaninie spodziewałem się raczej zamknięcia Travisa)
2.Urodzeni mordercy
- Skazani na Shawshank,
- Inni,
- Salvage,
- Haute Tension,
- Piła (zakończenia 1 części nie mogłem przewidzieć ;P,
- Oszukać przeznaczenie 3 (nie tyle co zaskoczyło, a zaciekawiło),
- Reeker,
- Statek widmo...
Jeszcze może:
- Blair Witch 2 (ździwiły mnie nieporozumienia między zeznaniami głównych bohaterów a taśmami policji),
- Pułapka (myślałem, że inaczej się skończy...)
Nie chce mi się zastanawiać, bo wypisałbym mase dużo lepszych przykładów, a tak wypisałem te, które niedawno oglądałem :D
___
Zapraszam na mojego bloga
Stanowczo bym się nie zgodził z większością tytułów jakie zostały wymienione. Ale każdy ma przecież prawo do własnego zdania. Bez wątpienia na pierwsze miejsce w tej kategorii zasługuje
"Adwokat diabła"(takiego zakończenia nigdy nie było i nie będzie)
Zgadzam się, "adwokat diabła" zdecydowanie.
i dla mnie jeszcze "Człowiek z blizną". Ale to takie moje prywatne skrzywienie.
Mmm... "Lśnienie"? "Stowarzyszenie umarłych poetów"? I jeszcze "American beauty".
I "Leon zawodowiec, jak zasadza tą roślinkę.. może nie nieprzewidywalne, ale zapadające w pamięć.
Mmm... "Lśnienie"? "Stowarzyszenie umarłych poetów"? I jeszcze "American beauty".
I "Leon zawodowiec, jak zasadza tą roślinkę.. może nie nieprzewidywalne, ale zapadające w pamięć.
1. Naciągacze (z Nicolasem Cagem)
2. Fight Club (z wiadomo kim:P)
3. Lęk Pierwotny (z Edwarden Northonem)
4. Inni (z Nicole Kidman)
5. Sekcja 8 (z Johnem Travolta)
i pewnie wielem innych dobrych filmów (ak to mówią: nie ważne jak zaczynasz, ale jak kończysz:D )
Jak najbardziej zgodzę się z koleżanką Midnight co do Scarface. Zakończenie tego filmu także należy do najlepszych. Napis "World is your" ironicznie kontrastuje z ostatnią sceną a muzyka potęguje dodatkowo cały efekt.
Memento
The Usual Suspects
Dr Strangelove or: How i learned to stop worrying and love the bomb
Fight Club
Pulp Fiction
Seven
Battle Royale
Blade Runner
no to ja wypiszę tylko 3, może jeszcze jakoś coś mi się przypomni ale napewno:
requiem for a dream
loving annabelle
little children
"ZAbójczy numer" - zdecydowanie zakonczenie mnie zaskoczylo,
a najbardziej w pamieci pozostalo mi zakonczenie "Pukajac do nieba bram"
Ja powiedzialbym:
- Hide and Seek - boskie zakonczenie... bardziej sie jakiegos potwora spodziewalem:D
- Sixth Sense - moge nazwac je ciekawym ale od poczatku wiedzialem ze to sie tak zakonczy... ;]
Podejrzani z K.Spacey
Miasto gniewu
Tajemnice Los Angeles
Adaptacja z N.Cage
Vanilla Sky
Piękny umysł
Obłęd