anime to zekranizowana manga:D:D
pisze bo niektorzy nie wiedzą.ale w czym rzecz duzo ludzi chcialoby aby jakakolwiek telewizja wyemitowala sailor moon wolf's rain lub chociazchobits. nikt jednek do tej pory pozytywnie nie odpowiedzial na moje prozby. moze wy pomozecie:D:D
TVP Kultura emitowała wiele filmów anime. I nie mówiąc o poziomie edukacyjnym, czy też wieku odbiorcy do którego powinny trafić bajki ze wschodu, zachodu - ale gdzie są polskie produkcje ? Czy wszystko co dobre w naszym kraju jest sprowadzone z zagranicy ?
A dzisiaj na Polonii :) Dziwne przygody Koziołka Matołka :)
... Odpowiadając na Twój temat. Nie pomijając najmłodszych widzów i starszej publiczności, anime są skierowane do każdej grupy wiekowej, w zależności od zainteresowań i upodobań. Tylko że emisja nie polega tylko na chęciach do tłumaczenia anglojęzycznych wersji ,czy też oryginalnych anime na język polski.
anime to NIE TYLKO zekranizowana manga (filmy kinowe, pełnometrażowe, ova np. Tenshi no Tamago, Evangelion, Le portrait de petite Cosette, Mononoke Hime... czasem na podstawie anime powstają mangi (NGE). Ja przestałam liczyć na cud. Mamy Internet więc z niego korzystajmy. ;) Tak wogóle to Ergo Proxy weszło do Polski więc polecam. Widziałam już w 2006, kiedy było nowinką na świecie i z całym sercem polecam.
Zgadzam się, więcej animacji! Dlaczego nie puszczą kultowego Samuraja Champloo? Może zacząłbym oglądać tv i podpiął w końcu antenę, bo jak na razie stoi bezużytecznie.
Samurai Champloo ma wydać Anime Gate, a jeśli o emisje anime w TV to Sony Pictures wspominało o tym, że chce w Europie Środkowej uruchomić Animaxa, czyli kanał prosto z Japonii. Jest na to duża szansa, Sony zwykle spełnia obietnice (patrz: kanały AXN), a polska domena www.animaxtv.pl jest już zajęta :).
Strona oryginału:
http://www.animax.co.jp/
Lista serii :)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_programs_broadcast_by_Animax
No to mnie pocieszyłeś, dzięki za dobre wieści ;)
Byłoby świetnie, obejrzałbym jeszcze raz Ergo Proxy, które też mnie powaliło na kolana..
I znowu wszystko idzie nie w tym kierunku co trzeba!;(
Ja nie chcę anime na kablówce itp. Chciałabym zobaczyć japońską kreskę w normalnej tv!