Interesuje sie tancem i uprawiam ten sport i bardzo ciekawia mnie filmy właśnie o nim. Sama moge polecic "Save the last dance" , "You got served" , "Flashdance". A wy co możecie mi polecic ? ? ?
FAME!!!!!!!!!!!!! czyli sława - polecam i to na szczescie nie jest musical ! jezeli interesujesz sie tancem - a piszesz ze tak to jazda obowiazkowa (zreszta Alan parker stworzył równiez "zobowiazania" świetny film muzyczny) powstał pozniej równiez emitowany u nas serial pod tym samy tytułem..a co do tanca ..hmm kłania sie Carlos Saura :
flamenco - film dokumentalny z genialna muzyka i scenami tanca !!! perełka
tango (choć osobiscie nie widziałem) ale tytuł mówi wszytko :):)
Carmen - wersja Bizeta przedstawiona w formie próby tanecznej polecam film magiczny :):):) i oczywiscie duzo tanca !
Krwawe gody - równiez nie widziałem :( - ale w ciemno mozna go obejrzec - taniec i muzyka (1 cześć trylogii hmmm "tanecznej" Saury)
oczywiscie mozna obejrzeć musicale - ale to juz inna bajka (niz filmy muzyczne) ..np amerykanin w paryzu z muzyka GG i bardzo długa scena tanca !!!!!!! (chyba 18 - 20 minut ! a nawet dłuzej juz nie pamietam) west side story - jeden z nielicznych musicali które lubie ....i np film taneczny gorączka sobotniej nocy ale ja raczej nie polecam (JT bleee :( he he he)
Pozdrawiam
All That Jazz (Cały ten zgiełk) - doskonały film z tańcem w roli głównej, ale o rzeczach o niebo mniej banalnych... Polecam!!
Polecam ci obejrzeć "Wirujący Seks" ("Dirty Dancing"). Naprawdę dobry film. Wiele jest scen z tańcem.
Polecam goraco "Billy Elliota" - wspanialy film, swietny Jamie Bell i super muza na poziomie (i wcale NIE o balecie tylko o zyciu-tancem)! to trzeba zobaczyc!!