hej,
na jutro muszę przygotować konspekt do mojej prezentacji maturalnej na temat: "Człowiek samotny bohaterem wybranych dzieł literackich i filmowych. Omów na wybranych przykładach." Właśnie poszukuję jakichś ambitnych filmów które mógłbym zawrzeć w pracy. Myślałem nad "Edim" i "Forrest'em Gump'em"(co do tego to akurat nie jestem pewien czy jest to dobry wybór). Może znacie jakieś filmy które pasowałyby do tego tematu? Książkami też nie pogardzę ;)
z góry dzięki

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Pawelo17

Uważam, że "Forrest Gump" to jest idealny wybór, a nie niepewny. Niby cały czas Forrest był z ludźmi lecz tak na prawdę wiecznie sam zamknięty w swoim świecie... Chorował na jakąś chorobę psychiczną, rozumował w wielu kwestiach niemalże jak kilku latek przez co uważano go za innego i głupiego, a ludzie obawiają się takich osób? Wielu myślało, że skoro jest taki jaki jest to nie czuje i nie myśli, przykładem mogą być ci chuligani, którzy gonili go rowerami, a później i samochodem (nie pamiętam dokładnie, ale chyba też rzucali w niego kamieniami). Ta dziewczyna, (rzekoma) przyjaciółka, a wiecznie przed nim uciekała i się na niego wkurzała powoli schodząc na psy. Dopiero jak urodziła syna i była chora zdała sobie sprawę, że nie ma kto się zając dzieckiem... Po wielu przejściach porucznik (?) okazał się przyjacielem gdyż pojął jego wąski świat. To była właściwie jedyna osoba (nie licząc matki), która się przekonała do jego osoby? Film by naprawdę piękny gdyż posiadał całe mnóstwo rozmaitych wartości:)... Powodzenia.

maniut

Zgadzam się- Forrest jest idealny, ale koniecznie przeczytaj książkę
Może władca pierścieni? (chodzi mi o Froda)

Pawelo17

Ja polecam na poczatek "Tanczacy z wilkami", gdzie glowny bohater John Dunbar wybiera najdalej wysunieta placowke aby odciac sie od "swoich", zapomniec o wojennych przezyciach i przestac zabijac... natomiast co do samotnosci to bohater "Niesmiertelnego" Connor MacLeod obdarzony niesmiertelnoscia, skazany jest przez to na wygnanie i odrzucenie. Musi tulac sie przez wieki, patrzec jak umieraja jego przyjaciele, ukochana kobieta, walczyc z innymi niesmiertelnymi... az do momentu ostatecznej walki o Wielka Nagrode.